Sukob interesa u niškom zavodu za transfuziju pod lupom tužilaštva

0
1355

Više tužilaštvo u Nišu ispituje rad tamošnjeg Zavoda za transfuziju krvi na osnovu nalaza Državne revizorske institucije (DRI) o nepravilnostima u poslovanju, o kojima je pisala Pištaljka ukazujući na sukob interesa u kom se našlo rukovodstvo Zavoda. DRI je podneo i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv  v.d. direktora zavoda Vesne Knežević.

Vesna Knežević se, kako je ranije pisala Pištaljka, nalazi u sukobu interesa jer je putovala u Oman i Njujork o trošku farmaceutskih kuća sa kojima taj zavod sklapa milionske poslove. Konkretno, firma „Diahem Gramim“ snosila je troškove putovanja direktorke u Oman.

Pištaljka je otkrila da je firma „Diahem Gramim“ iz Beograda, distributer proizvoda američke kompanije Biorad, donirala Zavodu za transfuziju krvi aparat za analizu krvi koji koristi isključivo punjenja koja prodaje samo donator aparata, uslovivši pritom zavod ugovorom da mora da kupi „dovoljnu“ količinu potrošnog materijala ili da donaciju vrati. Samo u prvoj godini rada aparata niški zavod je platio dvostruko više novca za pomenuta punjenja nego što je, po ugovoru o donaciji, bila vrednost aparata. A aparat je navodno doniran jer zdravstvene ustanove nisu imale novca da ga kupe. Posle otkrića Pištaljke Ministarstvo zdravlja je naložilo da se ovaj nezakoniti ugovor raskine. Zavod je potom aneksirao ugovor iz koga je samo izbačena sporna odredba.

I državni revizori su u svom izveštaju u decembru prošle godine ocenili da ovakvo poslovanje zavoda nije zakonito i da dovodi do „narušavanja načela ekonomičnosti i efikasnosti, obezbeđivanja konkurentnosti i jednakosti ponuđača, kao i transparentnosti u postupku javne nabavke“.

DRI u odgovoru Pištaljci navodi da je Višem javnom tužilaštvu u Nišu u martu ove godine podneo informaciju o uočenim nepravilnostima odgovornih u zavodu prilikom sprovođenja postupka javne nabavke. Više tužilaštvo potvrdilo je za Pištaljku da se na osnovu te informacije vodi pretkrivični postupak čiji je cilj provera i prikupljanje dokaza o tome da li je u radu odgovornih lica Zavoda za transfuziju krvi Niš došlo do nezakonitosti. Takođe, DRI je Prekršajnom sudu u Nišu podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktorke Zavoda za transfuziju krvi Niš kao odgovorne za poslovanje.

Da Vas podsetimo:  Originalni snimci streljanja Srba 1942. godine u Sremskoj Mitrovici!

U dopisu Pištaljci revizori objašnjavaju da su nakon uočenih nepravilnosti od niškog Zavoda za transfuziju krvi zahtevali odazivni izveštaj, odnosno izveštaj o uklanjanju ukazanih nepravilnosti, čija će revizija radi provere verodostojnosti, kako navode, biti obavljena tokom ove godine.

Posle pisanja Pištaljke Agencija za borbu protiv korupcije je početkom ove godine pokrenula postupak provere da li je Vesna Knežević prekršila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ali do završetka pisanja ovog teksta nismo dobili informaciju da li je i kako taj postupak okončan.

Jelena Bulajić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime