Sukob klanova u SNS-u ugrožava autonomiju Univerziteta

0
169

Nakon skandalaznog imenovanja Maje Gojković i Jadranke Joksimović u Savet Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Srpska napredna stranka se obrušila i na Univerzitet u Novom Sadu. Sukob dva klana naprednjaka oko izbora rektora novosadskog univerziteta, ceo ovaj izborni proces pretvorio je u običnu farsu, navode iz Demokratske omladine.

Novosadski univerzitet FOTO: Printscreen

– Napuštanje sednice od strane dosadašnjeg rektora, a potom i prekid iste na kojem je trebalo da bude izabran novi rektor je nezabeležen slučaj u istoriji ove obrazovne institucije. U međuvremenu su po hitnom postupku i promenjeni članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu, kao i fakulteta koji su deo ovog univerziteta. Očigledno je da iza svega ovoga stoji politička pozadina sukoba dve struje u Srpskoj naprednoj stranci – jedne kojoj pripada aktuelni pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i druge koju predvodi dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, koji je u odličnim odnosima sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i koji je govorio na mitinzima Srpske napredne stranke – navodi se u saopštenju.

„SNS pritiscima ugrožava autonomiju univerziteta“

Univerzitet u Kragujevcu isplatio 4.7 miliona dinara za plate nezakonito zaposlenima

Demokratska omladina podseća javnost da je „Rade Doroslovački na poziciju dekana FTN-a izabran protivzakonito, što je i potvrdila Skupština Srbije“.

– Takođe, njegov mandat su pratile i mnogobrojne afere, među kojima je i izbor tadašnje Vučevićeve savetnice Marijane Dukić Marijanović na mesto vanrednog profesora Fakulteta tehničkih nauka, iako je pomenuta doktorirala na istom onom univerzitetu na kome je Tomislav Nikolić masterirao. Ovo je ujedno i bio prvi takav izbor na ovom nekada uglednom fakultetu. Iako nelegalno izabran za dekana FTN-a, Rade Doroslavački koristi i dalje tu svoju poziciju, kako bi za rektora Univerziteta u Novom Sadu pokušao da progura svog kandidata, kojeg ni matični fakultet nije podržao – kažu iz Demokratske omladine.

Da Vas podsetimo:  Rat do poslednjeg Ukrajinca

Tri kandidata za rektora Univerziteta

„SNS ne brani Palmu, to je znak da je pušten niz vodu“

Oni ističu i da se „prvi put u istoriji Univerziteta u Novom Sadu, dešava se ovakav skandal oko izbora rektora“.

– Dok se dve struje u okviru Srpske napredne stranke svađaju oko mesta rektora, autonomija našeg univerziteta je, zbog toga, ugrožena. Pozivam sve nastavnike da sačuvaju automoniju univerziteta i da ne dozvole Srpskoj naprednoj stranci da svojim ponašanjem unište obrazovanje u Srbiji – kaže Dejan Bagarić, poverenik Demokratske omladine i student novosadskog univerziteta.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime