Sezona kiseljenja kupusa, koji se smatra jednom od najzdravijih i najkorisnijih namirnica u zimskom periodu je stigla.
Sezona kiseljenja kupusa, koji se smatra jednom od najzdravijih i najkorisnijih namirnica u zimskom periodu je stigla.
Njegovu korisnost podvlači i bečki profesor dr Hademar Bankhofer, ističući da kiseli kupus treba jesti kad god želudac opteretimo obilnim obrocima i slatkišima.
Navodi primer Korejaca koji u kuhinji stalno drže spremljenu činiju sa kupusom, iz koje svaki ukućanin, u svakom trenutku, može u prolazu da se posluži.
To je zato što kiseli kupus obiluje vitaminom C i poseduje bakterije mlečne kiseline, slične pozitivnim zaštitnim bakterijama u želucu, važnim u momentima prevelike opterećenosti želuca i creva. Zahvaljujući bakterijama iz kupusa, lakše se izgrađuje dobra crevna flora, a otrovi iz organizma brže izbacuju.
Osim toga, sastojci kiselog kupusa su korisni i za mentalnu svežinu, dobro raspoloženje, zdravlje srčanog mišića i kostiju, kao i za izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući bogatstvu cinkom, kiseli kupus štiti i naš imunitet.
Izvor: dnevno.rs
www.koreni.net je portal svih nas i Vi, kao njegovi posetioci, niste ograničeni samo da ostavljate komentare na objavljene tekstove. Uz dobrodošlicu i našu zahvalnost pišite na "Korenima" o svemu što smatrate važnim za sve nas, kako u matici tako i u rasejanju.
Nikola Janić, osnivač i odgovorni urednik
Glas srpskog naroda