Svetski dan davalaca krvi – „Bezbedna krv za sve“

0
1573

„Bezbedna krv za sve“- A šta ti možeš da učiniš?

Svake godine 14. juna zemlje širom sveta obeležavaju Svetski dan davalaca krvi. Ovim događajem se zahvaljujemo volonterima, dobrovoljnim davaocima krv koji drugima spašavaju život. Takođe, ovim događajem podižemo svest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bismo osigurali kvalitet, bezbednost i dostupnost krvi i produkata krvi osobama kojima je ona potrebna.

Transfuzijom krvi i produkata krvi možemo spasiti na milione života svake godine. Transfuzijom možemo omogućiti osobama koje su životno ugrožene da duže i kvalitetnije žive i podržati složene medicinske i hirurške procedure. Takođe, transfuzija krvi ima jako bitnu ulogu u spasavanju života majke i deteta, kao i u situacijama u kojima treba odmah reagovati usled prirodnih katastrofa i katastrofa koje je uzrokovao čovek.

Glavna tema ovogodišnje kampanje

Tema ovogodišnje kampanje je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca.

Činjenice:
– U celom svetu potrebne su jedinice krvi da bi se ljudi lečili,
– Svake sekunde negde je nekome potrebna jednica krvi,
– Transfuzija krvi i krvnih produkata spasava milione života svake godine,
– Potrebni su redovni davaoci krvi širom sveta da bi svi pojedinci ali i zajednice imali pristup bezbednoj krvi i krvnim produktima,
– Svako ko može da da krv, treba da zna da je redovno davanje krvi od neplaćenih davalaca krvi neophodno da bi se imale adekvatne količine rezervi krvi,
– Bezbednost i dobrobit davalaca krvi ključni su faktori za zadržavanje davalaca krvi da bi se ponovo odazvali.

Poruka za sve građane:
– Postanite davalac krvi i pomozite da se spasu životi ukoliko ste u pravnom i zdravstvenom kriterijumu za davanje krvi,
– Trudite se da budete redovni davalac krvi i dajte krv više puta godišnje,
– Podstaknite svoje prijatelje i porodicu da postanu redovni davaoci krvi,
– Uključite se u volontiranje pri davalaštvu krvi.

Da Vas podsetimo:  Kako da patriote dođu na vlast?

CRVENI KRST/CRVENI TEPIH

Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Crveni krst Srbije u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama lansira kampanju „Crveni krst – Crveni tepih“ u kojoj učestvuje preko 40 poznatih i afirmisanih ličnosti iz sfere javnog života Srbije koji pozivaju građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Ovom pozivu odazvalo se preko 20 novinara, prezentera i autora sa svim televizija sa nacionalnom frekvencijom, glumci, muzičari, sportisti, ličnosti iz sfere kulture, javnog života, mode, medicine i bezbednosti saobraćaja. Kratkim video obraćanjem, svi svojim rečima pozivaju građane da se odazovu organizovanim akcijama Crvenog krsta sa porukom „Čekam te na akciji“. Ovi video klipovi se mogu videti na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom kao i na društvenim mrežama samih ličnosti i Crvenog krsta kom su poklonili svoje povere. Tokom leta, deo njih će učestvovati kao promoteri na akcijama dobrovoljnog davanja krvi, družiti se sa davaocima krvi i volonterima Crvenog krsta.

KONKURS „KRV ŽIVOT ZNAČI“

Konkurs „Krv život znači“ Crveni krst Srbije objavljuje od 1982. godine. Ovaj umetnički konkurs ima za cilj senzibilizaciju mladih na temu dobrovoljnog davanja krvi i promociju dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi preko kog učenici osnovnih i srenjih škola tokom proleća imaju priliku da pišu, crtaju i snimaju ono što sami smatraju relevatnim za promociju dobrovoljnog davanja krvi nakon objašnjenja njihovih mentora, volontera Crvenog krsta o tome šta znači dobrovoljno davanje krvi, zašto je ono važno i zašto je krv lek.

U periodu od 18. februara do 18. aprila, u 122 sredine u konkursu je učestvovalo je 26.326 učenika koji su preko svojih škola, i organizacija Crvenog krsta u Srbiji poslali svoje radove. Svi oni dolaze iz 614 osnovnih i 154 srednje škole širom Srbije.

Da Vas podsetimo:  MLADI I POLITIKA MLADI – KOLIKO NAS ZANIMA POLITIKA I ŠTA SU NAŠE VREDNOSTI

Ovogodišnji pobednici dolaze iz 25 sredina, i to: iz Beograda ( Novi Beograd, Palilula, Zemun, Grocka, Savski Venac, Rakovica, Čukarica, Lazarevac) Požarevca, Prokuplja, Trstenika, Knjaževca, Kraljeva, Velike Plane, Ivanjice, Boljevca, Šapca, Kuršumlije, kao i Odžaka, Sremske Mitrovice, Rume, Kanjiže, Kikinde, Zrenjanina, Sombora.
Prvonagrađeni dobijaju desetodnevno besplatno letovanje u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravlja RS, a ostali vredne nagrade u vidu knjiga ili opreme za školu ( grupne nagrade za video radove)

NAJHUMANIJA SREDINA

U tekućoj godini, prema Pravilniku o dodeli priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi Crvenog krsta Srbije uručuju se priznanja sredinama koje su u protekloj godini ostvarile najbolje rezultate u prikupljanju krvi u odnosu na broj stanovnika i to za tri grada i sedam opština.

Na svečanosti u Crvenom krstu Srbije priznanje „Za najhumaniji grad“ u 2018. godini biće dodeljeno Požarevcu (sa 6,03% davalaca u odnosu na 100 stanovnika); Kragujevcu (sa 4,55%) i Pirotu(4,04%). Priznanje „Za najhumaniju opštinu“ u 2018. godini biće dodeljeno Preševu (sa 9,38 broja davanja krvi na 100 stanovnika), Inđiji (6,39%), Lazarevcu (5,74%), Bačkoj Palanci (5,64%), Zemunu (5,41%), Despotovacu (5,25%) i Bačkom Petrovcu (sa 4,37 odsto).


Crveni Krst Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime