Tajni savetnici predsednika vlade

0
10841

toni-bler-vucicPrenosimo pisanje sajta Telepromter na temu „svih predsednikovih ljudi“, odnosno, brojnih savetnika premijera Vučića – što stranih što domaćih. Naravno, kada je u pitanju savetnički tim predsednika vlade, teško je sve ih nabrojati. Na primer, uz ove koje je Teleprompter pomenuo tu si u Lazar Krstić (mladi finansijski genije sa Jejla, koji je „utekao“ iz vlade na mesto savetnika), Danilo Cicmil (ne zna se baš sa kojom ulogom) i još dosta onih koji se profesionalno bave „savetovanjem“ (čitaj: dobijaju ogromne plate, a ne rade ništa).

Premijer se pre nekoliko meseci javno pohvalio kako mu je savetnik za privredu (posebno za subvencije) Jorg Heskens, ali, naravno, tvrdio je da Heskensa plaća nemačka vlada. Savetnik za pravosuđe Alan Biro (francuski istražni sudija) takođe je, vele, na platnom spisku svoje vlade. Tako nešto nemoguće je proveriti, ali, ako strane vlade plaćaju savetnike predsedniku srpske vlade, tada je jasno da to čine u interesu vlastitih zemalja, a ne u interesu Srbije.

Ne bi trebalo da nas začudi ako sutra doznamo da građani Srbije odvajaju od svojih usta (plata i penzija) da bi mogli da plate usluge (valjda i one zločinačke, ratne) Tonija Blera. Ili, da li se Rudolf Đulijani (bivši gradonačelnik Njujorka) i danas nalazi na spisku naprednjačkog političkog koncerna? Ko se seća još i Vilijama Montgomerija, kojeg je SNS debelo plaćao u svojim predizbornim aktivnostima? Da li je on i danas na „tajnom“ spisku Vučićevih savetnika? Izgleda, ako bi se sabrao sav novac koj se daje domaćim „savetnicima“ i stranim agenturama, gubici srpske železare u Smederevu, u poređenju sa takvim suludim rasipanjem novca, bili bi sasvim beznačajni.

D.G.

TAJNI SAVETNICI PREMIJERA: Ne zna se ko su savetnici premijera i koliko ih tačno ima

Kao da se radi o državnoj tajni, pa je gotovo nemoguće ustanoviti tačan broj savetnika predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Da Vas podsetimo:  Priča s Kosova: Loza Tomaševića će opstati

EbYQbxx

Kada je postao prvi potpredsednik Vlade, mediji su objavili podatak da Vučić ima samo dva savetnika – Suzanu Vasiljević (za medije) i Đerđa Matkovića (za spoljnu politiku).

Prema pisanju lista “Danas” od avgusta meseca, Matković je i dalje Vučićev savetnik za spoljnu politiku. Dakle, to je jedan savetnik.

Iz Vučićevog kabineta za “Danas” nisu želeli da otkriju da li on ima još savetnika iz oblasti spoljne politike.

Suzana Vasiljević je takođe ostala Vučićeva savetnica za medija. Ona je ta koja otvara premijerove konferencije za štampu u Vladu Srbije. To je drugi savetnik.

KEDI0av

Suzana Vasiljević dok je radila u Dačićevom MUP-u

Nakon ubistva Tijane Jurić, saznajemo da je Gojko Radić, odbornik SNS-a u Skupštini Subotice, još jedan savetnik premijera. Prema pisanju “Blic” od avgusta meseca, Tijanin otac je predlog “Tijaninog zakona” predao upravo Gojku Radiću. To je treći savetnik.

jERQTOj

Gojko Radić – Stručnjak iz Republike Srpske u Subotici savetuje premijera

Kada se dogodio incident sa “prebijanjem” Vučićevog brata, isplivao je još jedan Vučićev savetnik. Naime, u “Blicu” je objavljena vest da je savetnik premijera Aleksa Jokić “naribao” ministre u vladi jer Vučića nisu pitali kako podnosi stres zbog “prebijanja” brata. Jokić je inače Vučićev ekonomski savetni. Poznat je i po izjavi “Mog Vučića bi mnogi želeli da vide mrtvog”. To je četvrti savetnik.

1vd5Ehp

Aleksa Jokić – savetnik s dekolteom

Dok je bio PPV, Vučićevi savetnici bili su austrijski državnik Alfred Guzenbauer, Franko Fratini iz Italije i Dominik Stros Kan, bivši generalni direktor MMF.

Prema pisanju medija, oni su navodno ostali da ga savetuju i kada je postao predsednik Vlade. To je ukupno sedam savetnika.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili suza naša nema roditelja

Modni kreator, Igor Todorović, poznat je kao Vučićev stilista, mada, možemo mu dati i formalniju funkciju: “savetnik za modu” predsednika Vlade, što u suštini i jeste. Dakle, to je osam savetnika.

t0GvJ47

Igor Todorović, savetnik za modu, izlazi iz zgrade Vlade

Interesantno je to što se niko od Vučićevih savetnika ne nalazi na spisaku Agencije za borbu protiv korupcije, pa je nemoguće ustanoviti njihove mesečne savetničke plate. Naročito nas interesuju plate Guzenbauera, Fratinija i Stors Kana.

Nakon emisije “Utisak nedelje” sa Vladimirom Bebom Popovićem, spekulisalo se da je on jedan od Vučićevih savetnika iz senke. Međutim, Popović je te navode demantovao.

Nakon iznenadne posete Tonija Blera, spekulisalo se da će on biti jedan od Vučićevih savetnika, imajući u vidu to da je Bler otvorio svoju konsultantsku firmu. Međutim, i ti navodi su dmantovano.

Za Tadićevu bivšu savetnicu za medije, Jasminu Stojanov, vlasnicu PR agencije za koju se tvrdi da je sa drugim marketinškim agencijama bliskim SNS-u Đilasu otela tržište prodaje reklamnog prostora u Srbiji, takođe se spekulisalo da savetuje Vučića. Ona to negira.

Međutim, gde ima dima, tu ima i vatre. Gde su strani savetnici, tu su i velike pare. Gde su velike pare, mi tu nemamo pristup.

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime