Zašto je mrtav Srbin samo mrtav

0
785

A zašto je mrtav Bošnjak – žrtva

Svako ima pravo na svoju istinu, ali ne i na podelu da li je neko žrtva ili ne i kolika. Dokle god Sarajevo veliča svoje mrtve a negira ubijene Srbe, rat u Bosni neće biti završen. Antisrpski performansi u Sarajevu i Zenici tome neće doprineti.

Zašto je na Balkanu nemoguće doći od pomirenja? Odgovor treba tražiti u činjenici da sve žrtve ratova devedesetih očigledno nisu — žrtve. Ubijeni Srbin nije isto što i ubijeni Bošnjak, i to su jasno demonstrirali pripadnici takozvane Antidejtonske grupe, postavljajući usred Sarajeva instalaciju u obliku Republike Srpske, „popunjenu“ kostima, odećom, obućom, kao dokaz da je Republika Srpska nastala — na genocidu. Groteska, koje se stide svi normalni ljudi i sa ove i sa one strane Drine, postavljena je na dan kada je ubijeno 3.600 srpskih civila u Srebrenici, a čija smrt očito nije bitna ni zvaničnom Sarajevu, ali ni međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Bošnjačke žrtve i njihove smrti, međutim, oplakuju se po 21. put u Srebrenici. Bez prisustva srpskih zvaničnika, jer su proglašeni nepoželjnim budući da „ne priznaju“ genocid.

​Dakle, kakvu poruku iz Srebrenice i Sarajeva dobijaju Srbi? Kakvu Republika Srpska?

Politikolog iz Banjaluke Gostimir Popović za Sputnjik na stvari gleda iz malo šireg ugla, pa kaže da je, ako se posmatraju događaji iz jula u ovom delu Evrope, značajno napomenuti kakvi se sve planovi kuju i realizuju u Sarajevu sa ciljem stvaranja unitarnog islamskog sistema — odnosno jednog delića Otomanske imperije.

„Onaj ko želi da drži glavu u pesku, on će biti iznenađen. Ostali neće. Sarajevo po uputstvima Ankare radi na tome da dobije što više teritorije u Evropi za neki budući islamski sistem. U tome im je jedna od najvećih smetnji Republika Srpska, odnosno srpski narod, i pokušavajući da se njih reše oni idu u nekoliko smerova: satanizuju Srbe, iznose neistine i traže podobne Srbe za manipulaciju“, ističe naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Putin i Lukašenko su državnici, sve ostalo su pilićari i šićardžije!

Popović kaže da je na delu realizacija vrlo opasnog projekta i ako se već zna šta im je cilj, onda se protiv toga mora boriti. On napominje da se Sarajevo sada našlo u „malom problemu“ jer su se odnosi Rusije i Turske promenili nabolje, pa je projekat „stvaranja unitarne islamske instalacije“ trenutno na čekanju.

„Predsednik Turske je okrenuo drugi list prema Rusiji, a od nje je dobio značajan signal da se ne meša u Srbiju i RS, i on zasad to i čini. Ali onog trenutka kad Turska ojača, sve će se vratiti na staru priču“, upozorava naš sagovornik.

​Sarajevo je, podseća on, jedan od značajnih sledbenika takve politike.

Na postavljanje instalacije u Sarajevu reagovao je lider RS Milorad Dodik. On je rekao kako instalacija nije samo uvredljiva i sramna nego je još jedan u nizu dokaza da je BiH apsolutno neodrživa zemlja.

Na pitanje da li ovakvo ponašanje Bošnjaka prema Srbima može da opravda i pogura otvoranje stare priče o samoopredeljenju RS, Popović kaže da je osnovna politička teorija da narod ima pravo na samoopredeljenje do otcepljenja i to je, ističe on, nepobitno.

„U tom smislu Srbi u RS i sama RS kao sistem imaju pravo na svoj referendum, a potvrda toga se upravo dogodila u Velikoj Britaniji. Ali na ovaj način kako se Sarajevo ponaša, oni imaju želju ne da ’oteraju‘ Republiku Srpsku već da oteraju Srbe, a da zadrže RS kao svoj janičarski vilajet ili kao neko svoje dobro. Ali RS ima snažan argument na ovo u svojim međunarodnim aktivnostima da na neki način aktualizuje upravo svoju samostalnost, i prvi korak treba da bude povratak Bosne na deset zajedničkih institucija, što je vrlo teško u ovom momentu. Ali RS i njeni građani, kao i svi drugi narodi na ovoj planeti, imaju pravo na sopstveno izjašnjavanje“, zaključuje Popović.

​Da antisrpska instalacija koju su postavili Bošnjaci ne bi bila pogrešno shvaćena, odštampan je i natpis „Dobro došli u Republiku Srpsku“. Ratna zastava muslimanske vojske, ista ona koja se nekažnjeno vijorila i tokom prošlogodišnje komemoracije u Potočarima, kada je umalo ubijen srpski premijer Aleksandar Vučić, vijori se i danas u Sarajevu iznad ovog prikaza RS viđene očima Bošnjaka.

Da Vas podsetimo:  Dodik kapitulirao

Inače, ovo nije sve. U Zenici je na na Trgu Alije Izetbegovića organizovan na spomen-obeležju Kameni spavač performans torture koju su doživele srebreničke žrtve, gde je prikazano odvođenje muškaraca od članova porodica i njihovo ubijanje, i iznemogle starce koji se odupiru „pripadnicima srpske vojske“.

Vrhunac performansa na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bio je vrisak „Majko!“, dok su dečaka „Srbi“ odvodili iz majčinih ruku.

Brankica Ristić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime