A ti, narode srpski, liži ruku koja te tuče

4
2584
Foto: AFP/Getty Images

Juče, posle onakve presude Ratku Mladiću, vidim i neke vesti koje govore o tome kako je presuda isto tako važna za ulazak Srbije u EU, jer ćemo, na taj način, čistih ruku ući u ono iz čega svi pametni izlaze.

Ko nije očekivao onakvu presudu, taj nije baš pri sebi, ali ko kaže da je takva presuda pravična, taj je, ili sasvim raskrstio sam sa sobom, ili je plaćen da tako misli. I nije lako jahati na tom talasu presude Ratku Mladiću, a reći nešto novo posle svih onih koji se upinju da kažu kako je to nepravda na sto različitih načina. Smatram da je glupo uopšte komentarisati dublje tu odluku tribunala koji će se sad zatvoriti, jer nema više Srba za osuditi, ni drugih za osloboditi, pa nema ni razloga da taj sud postoji! Sve je ovo očekivano, ali i dalje boli nepravda.

Međutim, Milorad Dodik je uradio nešto konkretno. Rekao je da će izbaciti gorepomenuti sud iz udžbenika. To je dobar početak. Kad nas buduće generacije upitaju ko je osudio Ratka Mladića, možemo slobodno reći da ne znamo. Taj sud tada neće postojati, kao što ni njegova objektivnost, što je osnova suda, nikada nije postojala, pa šta bi jedna takva ustanova radila u srpskim udžbenicima iz istorije? Drugi će reći kako baš zbog pamćenja tih nepravdi, treba da ostane u udžbenicima. Smatram da je to pogrešno stanovište, jer se nepravda ne zaboravlja.

Ono što je, donekle, vezano za taj sud, pa i za samog Mladića, a svakako najviše veze ima sa Dodikom, jeste ono iscrtavanje karte Srbije od pre neki dan. Svi su u tome videli kako jedan čovek kojeg panevropeidni idioti osporavaju kao predsednika jedne osporavane države, iscrtava kartu unapred osporene Srbije. I to je bio navodni skandal!

Da Vas podsetimo:  Cepajmo "Valjevo", i na Novu godinu...

Nije skandal reći kako je BiH ostavljena u amanet Erdoganu, a skandal je što jedan čovek crta kartu države koju bi on voleo da vidi kao jednu?! Nije problem prodaja Srbije strancima, ali je problem kada neko svoje neće da proda? Nije incident kada neko poziva na rat, ali je incident kada neko priča o sabranju Srba u miru? Kada Ratko Mladić u Hagu kaže „sve je laž“, onda je to za udaljavanje iz sudnice, a kada Dino Merlin u sred Beograda, posle onakvih reči za vreme rata, otpeva „Sve je laž“, niko ga ne udaljava iz Beogradske arene, nego mu je napune još nekoliko večeri. Ništa nije čudno ni to što će jedan Tompson đake učiti nečemu, ali je problem reći nešto protiv toga u Srbiji, jer se tako narušava zamišljeni mir u onome što nazivaju „regionom“.

To smo mi. Narod koji uživa dok ga gaze, dok ga okrivljuju, dok ga ponižavaju na sve moguće načine, dok ga satanizuju, dok ga porede sa najgorim zločincima i tome slično! I mi ćemo na sve to pristati ako nas pohvali neka „sila“. Što dublje zalazim u rečenice, vidim da jedino Milorad Dodik uspeva da ostane svoj i brani ono što je naše. Možda bi u ovom trenutku trebalo podržati njega da mu ne bude učinjena nekakva nepravda, jer radi ono što treba – podiže glavu i stvari naziva pravim imenom.

Pre neki dan je osvanula vest da neko prisluškuje predsednika Republike Srpske, ali moram tim ljudima poručiti kako je to zaludan posao. Zašto prisluškivati nekoga ko sve ono što misli kaže i pred kamerama? Samo će čuti ono što su čuli na vestima!

Da Vas podsetimo:  KAKO BI BILO "SUTRA", PRILIČNO SE VIDI IZ "DANAS"

Paralela između Mladića i Dodika može se povući u smislu da su oni jednako važni kao simboli otpora srpskog naroda prema onima koji žele da nas rasrbe i rasele. Prema obojici se čini nepravda, kao i prema našem narodu. Treba ih podržati, jer su stali ispred svih nas. Zvuči patetično, ali neka neko dokaže da to nije istina.

A ti, narode srpski, liži ruku koja te tuče, prihvataj tuđe presude sebi, opevaj sve naše poraze kao pobede evropske civilizacije, prikaži ovo blato po kojem gazimo kao najlepši mogući put u EU, prihvati svaku bombu u zagrljaj kao nekoga najrođenijeg i pristani da budeš ono što nikada nijedan narod nije pristao – dželat samom sebi, ali dželat uvažen u očima onih koji su platili da tu zabavu ubijanja Srbije gledaju diveći se našem istančanom osećaju za izdaju i samouništenje.

Milan Ružić

iskra.co

4 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…Srbski,pravoslavni narod,nece da lize ruku,nego cecda podmetne,Vojvodinu,pardon,pardon “ drugi obraz“, pa da, bidne “ duplo golo“..kraljevina Srbijica..

  2. Dodik ima zivotnu sansu ako neko mu posalje moju poruku i sin mladica a to je zadnja sansa :
    Dodik mora odmah da prizna maseg kralja i da se Srpska vojska zive kraljevska ,i odmah moliti Putima da otvori bazu U Srpskoj ,a ostane preseddniik vlade ali onda imamamo sasu na nasu kraljevsku Srbiju ; http://webtribune.rs/dr-jovan-deretic-o-nepoznatim-detaljima-koji-se-kriju-istorija-je-krivotvorena-evo-kako-je-ustvari-nastala-evropa
    Tekonda mozemo i imamomsanse da ponistimo prresudu Mladicu i sve moze da nas povrati u zivot .Mi dijaspora imaomtoiliko novca da van\m pomognemo da iammo svoj kapital i onda uzmemo pozajmicu od Briksa . Milisite na buducnost vase dece i unuka !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime