Totalna anestezija

0
119

Sve što kleči, puzi i gmiže pred Vučićem, sve što se nada privilegijama i milosti aktuelnog predsednika ili odrađuje i opravdava postojeće, sve čemu je do Srbije i Kosova i Metohije stalo manje nego do preklanjskog snega, uprlo se u prethodnih par nedelja da ubedi Srbe kako je prihvatanje nemačko – francuski plana jedina moguća i jedina ispravna politička odluka.

Nema tih krstića, bokana, vučićevića i ostalih faktor plus čankoliza na državnom kazanu, znanih, manje znanih i onih koje tek upoznajemo, koji, upregnuti i zaulareni, ne taljigaju na relaciji Hepi – Pink i naokolo, objašnjavajući kako politika predsednika Vučića jedina garantuje mir, prosperitet i stabilnost, a kako je sve ostalo luk i voda, propast i avanturizam u koji bi antidržavna i lažnopatriotska opozicija odvela Srbiju i stavila je pod mač pre nego što i na jeziku najbrži Srbin kaže britva.

I dok se predsednik red prenemaže i naplakuje, red preti i histeriše, onda malo drami i uzdiše pa potom onako prostački, kako samo on to zna, podvikne – malo Eskobaru malo trudnici zavetnici, sve vreme skrivajući i krivotvoreći sadržinu i suštinu nemačko – francuskog plana kao, ne bilo primenjeno, Topalovići Pantelijin testament, njegova medijska menažerija podiže ulog iz sata u sat.

French President Emmanuel Macron, left, Serbia’s President Aleksandar Vucic, center, and German Chancellor Olaf Scholz, right, pose for a photo during their meeting at the Munich Security Conference in Munich, Germany, Friday, Feb. 17, 2023. The 59th Munich Security Conference (MSC) takes place from Feb. 17 to Feb. 19, 2023 at the Bayerischer Hof Hotel in Munich. (Thomas Kienzle/Pool Photo via AP)

U početku su nas, ponavljajući njegove velike misli, zastrašivali uvođenjem viza, prekidom EU integracija i odlaskom investitora, a onda su, videvši da to i ne daje neke spektakularne rezultate i ne dovodi do „preloma mozga“ prosečnog Srbina, u igru uveli građanski rat i okupaciju zemlje od strane NATO pakta. Trenutno smo na tome, mada, samo je pitanje trenutka kada će i nad Srbijom zaploviti neki balon ili osmougaoni NLO, sa sve neprijateljaki nastrojenom vanzemaljskom posadom koja ne da ne pada na patetiku tipa „Kosovo je srce Srbije“ i „Dogodine u Prizrenu“, već punim borbenim kapacitetom stoji iza nemačko – francuskog plana.

Da Vas podsetimo:  I to će proći

Ali nije predsednik – naš vuk gorski, ni u političkoj javnosti sam. Raste čopor njegov iz dana u dan, a vučjoj se družini, osim opštepoznatih i širokopriznatih jovanova, petkovića i brojnih bakareca, neviđenom brzinom pridružuju grbovići, stefanovići i ostale tepićke. I svi kao jedan kroz jednu stoje iza vuka predvodnika i daju podršku politici koja je „spremna da prihvati i radi na implementaciji sporazuma“, u vezi kog postoje „briga i rezervisanost“ samo po „jednom važnom pitanju“, dok je ostalo u redu.

Nema tih krstića, bokana, vučićevića i ostalih faktor plus čankoliza na državnom kazanu, znanih, manje znanih i onih koje tek upoznajemo, koji, upregnuti i zaulareni, ne taljigaju na relaciji Hepi – Pink i naokolo, objašnjavajući kako politika predsednika Vučića jedina garantuje mir, prosperitet i stabilnost

I nisu u čoporu samo drugo i trećelinijaši, politički diletanti i sitni prevaranti, tu je i sam vrh srpske opozicione misli, njegova alfa i omega, početak, sredina i brzi kraj – Dragan Đilas lično. Tako nam pomenuti, koji već stoji uz rep vuku hajduku, objašnjava da nemačko – francuski plan treba prihvatiti jer, pazite, „postizanje dogovora oko Kosova (gde mu nestade Metohija?) i približavanje EU, ne produžavaju trajanje vlasti Aleksandra Vučića, već ih naprotiv skraćuju“. Dakle, isporučimo Kosovo, Metohija je već nestala u putu, uđemo u EU, i Vučić nestade kao rukom odnešen. Đilasovski mudro, nema šta.

Eto, tako u kratkim crtama izgledaju argumenti i napori onih koji bi da Srbe uvedu u totalnu anesteziju, ne bi li bez otpora prihvatili plan koji srpsko Kosovo i Metohiju tretira kao suverenu i nezavisnu državu, čije su granice nepovredive, s kojom ćemo razvijati dobrosusedske odnose, razmeniti stalne diplomatske misije, dakle ambasade, i čijem se članstvu ni u jednoj međunarodnoj organizaciji nećemo protiviti.

Da Vas podsetimo:  Slobodan Vladušić: Odumiranje u stidu?

Ali, ne daju se Srbi prevariti niti preveriti, ne veruju oni ni jednoj reči vuka ma’nitoga ni horskom zavijanju njegovog olinjalog, skorojevićkog i samoživog čopora. Znaju Srbi da nije tačno da nikada nije bilo teže, te zbog toga moramo na sve da pristanemo. Znaju, bilo je, i to u mnogo navrata i dugih perioda. I 1389, i 1459, od tad pa svakog dana i sata sve do 1804, 1813, 1876, 1878, 1908, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1934, 1941 – 1945, 1946, 1947, 1991, 1999. I ko bi znao kad sve još.

Znaju da je bilo teže, mnogo teže, kao što znaju i da nismo poklekli niti se pokolebali, jer smo tada bili malo više ljudi i malo više Srbi. Ali znaju i da ni sad nismo za bacanje, čim se ovolika sila na nas navalila, pa joj je i to malo, nego i ove domaće narikače angažuju da za njih kukaju, podvriskuju, prete i urliču.

Znaju Srbi, znaju. I baš zato što sve znaju, e zato i ne daju.

autor: Dragan Dobrašinović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime