Tragični slučaj Vladimira Cvijana: mrtva usta ne govore

7
2372

Vladimir Cvijan je mrtav. Obdukcija tela bivšeg saradnika Borisa Tadića i Aleksandra Vučića izvršena je 2018. godine.

Nataša Krivokapić, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, potvrdila je da je VJT u predmetu KTP 364/18 donelo naredbu kojom se određuje isplata troškova Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na ime izvršene sudsko medicinske obdukcije tela pokojnog Vladimira Cvijana. Plaćanje je izvršeno 20. novembra 2018. godine.

Magazin Tabloid objavljuje tekst o tom tragičnom slučaju u broju koji će se na kioscima naći u četvrtak, 18. marta 2021. Taj tekst, s nadnaslovom „Da li je Vladimir Cvijan poslednja žrtva pomanitale diktature“, prenosim u celini.

UBICA U PELENAMA JE BIO NEMILOSRDAN

Redakcija Magazina Tabloid uputila je zvaničan upit Insitutu za sudsku medicinu u Beogradu (Deligradska 31), kojim je tražila informaciju i odgovor na pitanje – da li je tokom januara 2018. godine na Institutu obdukovano telo Vladimira Cvijana, bivšeg generalnog sekretara predsednika srbije Borisa Tadića, zatim potpredsednika Srpske napredne stranke i narodnog poslanika. Tražili smo da nam odgovore da li je telo obdukovano pod njegovim imenom ili kao NN lice, da li je Više javno tužilaštvo u Beogradu platilo račun i da li je preuzelo nalaz obdukcije.

Vladimir Cvijan je rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je 1999, a magistrirao 2004. na Pravnom fakultetu. Od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, Cvijan je imenovan za savetnika, a obavljao i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

Zbog, prema njegovim rečima, neslaganja oko reizbora sudija, marta 2010. napušta Predsedništvo, a već narednog meseca pristupa Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, 2012. godine je izbabran za narodnog poslanika.

Da Vas podsetimo:  Deroka, hrabrog kapetana, mučki ubi četa partizana

U januaru 2014. napušta Srpsku naprednu stranku i osniva Republikansku partiju, koja tada nije upisana u Registar političkih stranaka, koje vodi Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave.

Vladimir Cvijan je napustio SNS, a 30. decembra 2013. u „otvorenom pismu“ Predsedništvu SNS-a i Aleksandru Vučiću, objašnjava da se u tu partiju učlanio jer je verovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovek vladati Srbijom, što se nije desilo.

„Umesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, smenjeni su ili po hitnom postupkom izbačeni iz SNS-a svi koji su se usprotivili volji jednog čoveka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili“, ocenio je on.

Cvijan u pismu navodi više obećanja koja je SNS davala u predizbornoj kampanji i koja nisu ispunjena, a među njima je i, umesto slobode medija, „povratak u devedesete, zatvaranje medija i potpunu medijsku blokadu i satanizaciju“.

Obećali smo fer izbore – dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo videli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja – dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga ko drugačije misli, progon opozicije i nameštena hapšenja“, smatra on.

„Obećali smo“, naglasio je Cvijan, „da će svako ko je hrabar imati svoje zasluženo mesto u Srbiji, a dobili smo predsednika SNS-a koji se plaši, preti svakome ko drugačije misli i progoni mene, moje saradnike, simpatizere i savetnike“. On je smatrao da zbog svega toga SNS nema budućnost i da će mnogi simpatizeri, iskreni članovi i glasači prepoznati potrebu stvaranja nove snage. „Uvek sam spreman da svoja mišljenja i ideje suprotstavim Vučiću pred najširim auditorijumom, ako on to sme“, poručio je Cvijan.

Da Vas podsetimo:  TITOV I JOVANKIN VENČANI LIST ZAPALIO MREŽE: Evo šta je Josip Broz naveo kao nacionalnost i profesiju!

Uskoro će biti kraj samovolje jednog čoveka“, napisao je tada Cvijan na svom nalogu na Tviteru.

Ali…

Po napuštanju SNS-a Cvijan je napustio i Srbiju. Upućeni su tvrdili da su ga viđali u Čikagu.

Bes Aleksandra Vučića i njegovog kartela prema Cvijanu nije skrivana. On je izjavljivao da mu se otvoreno preti ubistvom.

Cvijan je bio čovek koji je za Vučićeve izbore i kampanje skupljao novac. Taj novac je završavao u Vučićevom džepu, a ne u stranačkoj kasi.

Mrtva usta ne govore, deviza je koja je primenjivana još u Srpskoj radikalnoj stranci. Evo izjave jednog od osnivača SRS-a Slobodana Jovića, data u intervjuu Predragu Popoviću, za magazin Svet 7. jula 1995. godine.

Jović je tada optuživao Vojislava Šešelja da je naručio ubistvo njegove žene Paraskeve. Paska je ubijena 1994. godine, a Šešelj se tada nalazio u zatvoru. Jović je ipak sumnjao u njega, rekao je: „Pa, šta? I Al Kapone je iz zatvora naručivao ubistva.“

– Simptomatične su sve smrti Šešeljevih saradnika. Pođimo redom. Ubistvo Olivera Denisa Bareta, finog i poštenog momka, još nije razjašnjeno. Dobro sam znao Olivera. On je bio kod mene u službi obezbeđenja. Koliko znam, nije imao nikakve poslove sa kriminalcima, tako da pada u vodu priča da je ubijen u obračunu mafijaških klanova. Da je klasičan kriminal u pitanju, policija bi to brzo rešila. Sumnjiva je i smrt Mirka Vujičića. On je neposredno pred smrt ceo dan i noć proveo sa Ljubišom Petkovićem u Novom Sadu. Petković se tada nalazio na Šešeljevom udaru. Kada su se vratili, isto veče su sedeli sa Petrom Dimovićem i Draškom Markovićem, Šešeljevim ljudima, do jedan iza ponoći u kafani. Kada je došao kući, Vujičić je legao u krevet i nije se probudio. To su stvari na koje se može, svakako, baciti neka sumnja. Prva smrt koja je pripisana Šešelju je smrt bivšeg generalnog sekretara SRS-a Vojina Vuletića. On je bio bolestan, ali umro je odmah posle napuštanja SRS-a. I smrt Miroslava Bogdanovića je ostala nerazjašnjena – rekao je Jović.

Da Vas podsetimo:  PRVI SAT U RUSIJI NAPRAVIO JE SRBIN: Neverovatna životna priča Lazara Hilandarca!

Paraskeva Paska Jović je ubijena u svojoj knjižari, u vreme Šešeljevog sukoba sa Slobodanom Jovićem. To ubistvo nikad nije rasvetljeno.

Aleksandar Vučić je pretio ubistvom svakome ko mu se zamerio. Počev od Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa, koji je ubijen za vreme bombardovanja. Vladimir Cvijan je bio značajan svedok zločina Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

O njegovoj smrti se sigurno zna mnogo, i mrtav može udaviti pomahnitalog diktatora. Izvori Magazina Tabloid ukazuju da je Cvijan namamljen u Crnu Goru, da je isporučen Vučiću, a nakon surovog mučenja Vučić je naredio navijačkim grupama da ga likvidiraju.

M. Grabež

Izvor: Predrag Popović

7 KOMENTARA

 1. Zaista stravicno. Da javnost nista nije znala, sve se krilo. Po izjavi samog Cvijana njemu je preceno ubistvom, i sad mi treba da verujemo u samoubistvo. Za kakve budale nas smatra ovaj rezim? VJT da otvori pravu istragu, a ne ovo fingiranje koje vredja zdrav razum ovog naroda.

 2. Zaista stravicno. Da javnost nista nije znala, sve se krilo. covePo izjavi samog Cvijana njemu je preceno ubistvom, i sad mi treba da verujemo u samoubistvo. Za kakve budale nas smatra ovaj rezim? VJT da otvori pravu istragu, a ne ovo fingiranje koje vredja zdrav razum ovog naroda.

 3. Ne znam čiji si ti to „Tata“- srbijanski verovatno nisi. Preporučuješ ulazak u politiku da bi se neko dokopao skupštine, pa poltronisanjem vođama koje su uglavnom pravoslavci sa neke druge a ne iskonski srpske teritorije, došao i do neke vlasti -čitaj kroz korupciju i pljačku domogao se i bogatstva kao npr. Kokeza (BiH) Veselinović, Karići idr. (Kosovari) Vučić (BiH, biološki možda Albanac) itd. Ali okupacija Srbije od dođoša nije počela juče- još kraljevina Srbija, kao kasnije Josip Broz, za zasluge u ratovima- dovodila je u Srbiju -u Vojvodinu i na Kosmet Bosance, Crnogorce, Ličane i Dalmatince, Hrvate idr. Sa Kosova su ti kraljevi kolonisiti -a posebno njihovi potomci dosta kasnije, bežali u Srbiju. 1944/1945. g. u Srbiju su nagrnule 4.-ta lička 6.-ta krajiška, 13.-ta proleterska crnogorska i ko zna koje druge „Titove“ divizije. Naravno sa ciljem da se njihovi komandanti i polit. komesari dokopaju vila u BG na Dedinju i druge imovine, oni nižeg ranga su se okomili na imovine i vlast u celoj Srbiji. Baš onako „partizanski“. I danas je slična situacija -baš ti pravoslavci iz BiH, ali i tobože „ljuti Krajišnici“ su u poslednjem ratu bežali od rata a Srbijancima prebacivali da nisu hteli da ratuju umesto njih. A oni? „ratovali“ su iz beogradskih kafana i kafića otimali šta su stigli i mogli su jer su imali podršku stare generacije koja je to isto činila 1945.g. Znaš ono -sredićemo to, imam ja NAŠE JARANE u opštini, u Skupštini, u policiji, privredi, sudstvu… Ako, tako nama Srbijancima i treba kada smo toliko njonjavi. Sećam se jednog „pobeguljca“ iz Bosne, koji je radio u UDBI u jednom manjem grdu u BiH u BG. Sa sobom je poneo gomile blanko pasoša, ličnih karti i druge papirologije a arhiva je posle toga bila zapaljena.- Tako se on sam hvalio. Kod njega si za stotinak maraka mogao da kupiš novi identitet. Doterao je sa svojim jaranima gomilu pokrađenih automobila iz okoline Sarajeva i prodavao ih u BG. On je začuđeno pričao -citiram- ovi Beograđani sve trpe kao pič..e. Da meni neko dođe u Bosnu iz BG i otvori benzinsku pumpu u mom gradu na kojoj u ovoj nestašici mogu da toče benzin samo Beograđani -preko noći bi je zapalili. A u BG je baš tako. Ima pumpi koje su gorivo davali samo nama -Bosancima! Skoro 60 godina živim u inostranstvu i sve do poslednjeg rata u BiH skoro nikada nisam čuo da neko iz Bosne za sebe kaže da je Srbin. Govorili su da su Bosanci dodavši još i pripadnost veri -da je neko -Bosanac pravoslavac. Tokom rata svi su odjednom postali (čast retkim izuzecima) ne više Bosanci-pravoslavci nego Srbi a mi iz Srbije smo za njih bili Srbijanci! Toliko istine radi! I ti Tata sve ovo znaš ali se praviš lud!

 4. Izvini @Zoro, nisi u pravu.
  Prvo, mesta u Vladi i Skupstini su otvorena svima, pa i tebi. Kreni u politiku ako zelis u Skupstinu.
  Drugo, Srbi iz Bosne i Hrvatske su nasa braca. Mogli bi i oni Srbijancima nesto da prebace. Na primer :

  – 27 marta 1941, srbijanski oficiri su u Beogradu napravili puc, izazvali Hitlerov napad na Jugoslaviju, stvaranje NDH i dolazak ustasa iz Italije. Ti oficiri su prvim avionom pobegli u inostranstvo a Srbi iz Bosne i Hrvatske su platili ceh.

  – Suludu politiku Slobodana Milosevica platili su takodje oni, mnogo vise nego gradjani Srbije

  – Jos nesto @Zoro. Nemoj generalizovati ! Nema dobrih naroda i losih naroda. U svakom zitu ima i kukolja

 5. Zašto Srbi starosedeoci trpe ove iz Bosne i Hrvatske da nam oni kroje sudbinu u našoj državi,
  Eno ih puna ih je skupština i vlada i ministarstva,gde je novac oni su tu.dok oni nisu došli Srbija je bila mirna država danas divlji zapad.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime