Trešnja kao prirodni lek

0
1199

12296-tresnje-580x0Pored toga što je ukusna voćka, trešnja je i izuzetno zdrava. Ona sadrži vitamin C dobar za imuni sistem, folnu kiselinu za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv.

Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini.

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija.

Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. A još jedna dobra vest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom. Ipak, trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Trešnja kao prirodni lek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litar vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi-Političke partije 2

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Kodren.com / Foto: Pixabay.com

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime