Tri znaka koja kažu da morate da pijete više vode!

0
1647
Foto: pixabay

Jasno je da ćete vodu piti onda kada osetite žeđ, ali ispostavilo se da postoje neki manje očigledni razlozi koji pokazuju da treba da povećate unose vode.

Glavobolja

Osim ukoliko vodu ne pijete 24 sata dnevno, vaše telo konstantno gubi tečnost. To znači da se u organizmu smanjuju zalihe natrijuma i kalijuma, a to može da utiče na sastav krvi. Mozak je veoma osetljiv na tu promenu, a ta osetljivost može da rezultira glavoboljom.

Takođe, glavobolja može da se pojača, u zavisnosti od toga koliko ste vode izgubili.

Što više vode gubite, to je manja gustina krvi, a samim tim se smanjuje i protok kiseonika do mozga. To dovodi do proširenja krvnih sudova, što pogoršava glavobolju – objašnjava sportski psiholog dr Greg Džastis.

Veoma žuta mokraća

Možda zvuči malo gadno, ali je istinito. Razlog zbog kojeg mokraća postaje jako žute boje usled dehidratacije je ta što je „otpad“ iz organizma jako koncentrovan u njoj.

Kada ste hidrirani, voda ispira te toksine na efikasniji način – kaže dr Džastis.

Drugim rečima, kada ne unosite dovoljno vode, toksini se ne ispiraju tako lako, pa ostaju u organizmu.

Konstipacija

Razlog zašto dolazi do konstipacije usled dehidratacije organizma je logičan. Voda pomaže otpadu da prođe kroz debelo crevo i izađe iz tela.

Ako u organizmu nema tečnosti da pomogne taj proces, otpad neće moći tako efiksno da prođe kroz debelo crevo – zaključuje Džastis.

dnevno.rs / Mondo

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime