Tužilaštvo postaje organizacija izvršne vlasti?

1
1307
Foto: insajder

Tužilaštvo je prema sadašnjem Ustavu, Zakonu o javnom tužilaštvu i Zakoniku o krivičnom postupku formalno samostalno. Ukoliko bi u Srbiji postojali pre svega savesni tužioci koji bi samo primenjivali zakonske odredbe, mnogi slučajevi bi do sada bili procesuirani bez obzira na to šta radi policija. Uz činjenicu da tužilac po zakonu rukovodi krivičnim postupkom, postoje mehanizmi da samostalno sprovodi određene dokazne radnje kako bi se otkrio počinilac krivičnog dela. Samostalno može da obavesti javnost gde postoji saradnja, a gde opstrukcija. Činjenica je da u praksi to nije ni pribilžno tako, ali su takve zakonske mogućnosti.

Sve ovo bi sada moglo da se promeni. Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je dokument pod nazivom Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa. Istovremeno, Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da daju komentare.

„Pozivaju se predstavnici državnih organa, predstavnici civilnog društva, stručna javnost, kao i druga zainteresovana lica da obrazložene komentare na Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije dostave na adresu Ministarstva“, navodi se na sajtu.

Prema analizi novinara Insajdera, ukoliko bi se predložene izmene i usvojile, uticaj izvršne vlasti na tužilaštvo zapravo bi bio formalizovan.
Izbor tužilaca po volji onih koji su na vlasti

Ministarka Nela Kuburović je u izjavi za RTS branila ovaj dokument objašnjavajući da prema predloženim izmenama Narodna skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih tužilaca i da ostaje nadležna jedino pri izboru Vrhovnog državnog tužioca.

Prema analizi Insajdera, ovo rešenje koje ministarka hvali, zapravo izbor tužilaca pretvara u proces koji je u potpunosti zavisan od politike.

Kandidate za javne tužioce prema sadašnjem Ustavu i zakonu bira Skuština na predlog Državnog veća tužilaca u kojem većinu imaju sami tužioci, od 11 članova njih šest su javni tužioci li zamenici tužilaca.

Da Vas podsetimo:  Vučić ljut na Zoranu Mihajlović i sprema obračun: Zorana osniva stranku?

Međutim, novim rešenjem odnosno Radnim tekstom izmena Ustava u oblasti pravosuđa, predviđeno je formiranje visokog saveta tužilaštva, a tužioci gube bilo kakvu mogućnost da utiču na odluke o izboru, jer je njihov broj smanjen na četiri, dok sedam članova praktično bira većina u paralamentu, odnosno izbor sedam članova zavisi od onih koji su u tom trenutku na vlasti. Tih sedam članova čine, kako je navedeno „pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština“, Vrhovni javni tužilac Srbije koga takođe bira parlament i ministar nadležan za pravosuđe.

Tako se stvara situacija u kojoj četiri tužioci nikada ne mogu preglasati sedam članova koji će biti „politički“ birani.

Šta su kvalifikacije istaknutih pravnika nije navedeno, pa u ovako kreiranom procesu praktično ne može ni slučajno doći do neke „greške“ koju vlast ne bi želela.

Sastav Visokog saveta tužilaštva nije jedini problem novopredloženog rešenja Ustava Srbije, jer zamenici tužilaca prema objavljenom dokumentu praktično gube samostalnost.

„Zamenik javnog tužioca zamenjuje javnog tužioca pri vršenju tužilačke funkcije i dužan je da postupa po njegovim uputstvima“, navodi se u predlogu izmena Ustava.

Zamenici koji su do sada bili samostali u radu i mogli da štite svoju samostalnost pa i zakonitost pritužbama višim instancama, sada praktično postaju samo daktilografi koji postupaju po upustvima tužioca. Izmene predviđaju mogućnost da tužilac može biti prebačen iz bilo kod tužilaštva u neko drugo bez njegove prethodne saglasnosti.

Vrhovni javni tužilac tako sve „neposlušne“ može premestiti u bilo koje više ili niže tužilaštvo bilo kada i bilo gde u Srbiji.

Istovremeno novi tužilac može postati „samo lice koje je okončalo posebnu obuku u instituciji za obuku u pravosuđu osnovanoj zakonom“ pa se tako formira potpuno nova baza onih koji će raditi u sistemu. Tako je ceo krug zatvoren.

Da Vas podsetimo:  Voz naleteo na migrante kod Pirota, dvoje poginulih

insajder.net

1 KOMENTAR

  1. ponovila se 1945,kada su komunistički aktivisti činili zločine u ime okupacione komunističke vlasti.Mnogi od njih su nakon tih zločina što poludeli što se poubijali,naravno većina je završila udobno u izobilju nagrađena od strane njihovog vođe tita,koji ih je nagradio za zla izvršena nad Srbijom i Srbima,e ti ist su postavili svoju decu i unuke na vlast da sve to sakriju i nikako ne dozvole da se istina iznese na videlo,da su više Srba poubijali nego svi okupatori zajedno.Beograđani,imate dve mogućnosti,da glasate,Dveri i Radulovića,ili sve ostale koji su na drugoj strani,ali su iz istog tabora,samo se smenjujući u krug,a isto čineći.Da sutra ne bude da su neki vanzemaljci crtali mete,a mi opet nekom nesrećom ili srećom,doživimo 1999.Nekome je ta godina bila srećna pa se švercom obogatio do milionskih iznosa,a za toliko je narod bio osiromašen.Pred vama je izbor.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime