Tužilaštvo traži dve godine zatvora za sina Željka Mitrovića

0
1086

Šest godina nakon što je Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića, kolima usmrtio sedamnaestogodišnju Andreu Bojanić, suđenje se privodi kraju. Tužilaštvo je zatražilo da se Mitrović osudi na kaznu od dve godine zatvora, dok odbrana zahteva oslobađajuću presudu. Odluka se očekuje za svega nekoliko dana, 2. jula.

U sudnici Prvog osnovnog suda u Beogradu juče je bilo emotivno i napeto dok su tužilac i advokati iznosili završne reči. Majka pokojne Andree Bojanić nije mogla da izdrži kraj ročišta, pa ga je napustila vidno uznemirena.

Tužilac Saša Milijanović zatražio je ukupno dve godine zatvora za 26-godišnjeg Mitrovića. Kako je Milijanović naveo, zbog teškog krivičnog dela protiv bezbednosti javnog sabraćaja godinu i 4 meseca, a zbog nepružanja pomoći povređenom licu još jednu godinu.

„Predlažemo da sud izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dve godine kao i zabranu upravljanja vozilom B kategorije (kolima) u trajanju od jedne godine“, rekao je Milijanović iznoseći završne reči u kojima je podsetio da su u toku suđenja veštaci utvrdili da je Mitrović u trenutku udesa vozio oko 80 kilometara na čas, brzinom većom od dozvoljene.

„Da je (Mitrović) vozio propisanom brzinom, do ove nesreće ne bi došlo“, kazao je Milijanović.

Inače, za prvo krivično delo koja se Mitroviću stavlja na teret predviđena je kazna od jedne do osam godina, a za drugo (nepružanje pomoći povređenom licu) novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Međutim, u optužnici tužilaštvo se poziva na član 289 Krivičnog zakona koje smanjuje potencijalnu kaznu za Mitrovića. Naime, tim članom se kaže da ako je krivično delo učinjeno iz nehata, predviđena kazna je novčana ili zatvor do jedne godine.

Nakon završnih reči Savo Bojanić, otac pokojne Andree, za Raskrikavanje je rekao da je stava da je tužilac Milijanović „svoj naklon posvetio odbrani“, aludirajući na to da je zatražena kazna zatvora mala.

Da Vas podsetimo:  Alibunar ili Alibabin bunar?

Advokati odbrane su ponovili ono što od početka tvrde – da je Mitrović sa mesta nesreće pobegao jer je bio u šoku, te da se nekoliko sati kasnije sam predao policiji. To navode kao olakšavajuću okolnost zbog čega, između ostalog, i traže oslobađajuću presudu.

Završnim rečima prisustvovao je i Aleksandar Mitrović koji je kratko rekao da se u svemu slaže sa svojim advokatima, te da je i njemu ta saobraćajna nesreća u potpunosti promenila život.

U optužnici piše da je Mitrović vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Navode da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile kada je naleteo na Andreu Bojanić koja je prelazila na crveno za pešake. Navodi se da je telo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja „svestan svog dela ostavio bez pomoći“Andreu Bojanić koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

Vesna Radojević
Izvor: raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime