U kladionici nema ’leba od Vučića

0
845

Iako predsednički izbori još nisu ni raspisani, niti se zna tačan datum njihovog održavanja, sudeći prema sadašnjim kvotama izgleda da su unapred rešeni.

© AFP 2016 PATRICK KOVARIKAko ste planirali da uzmete „lake pare“ na kladionici igrajući na gotovo izvesnog pobednika predsedničkih izbora Aleksandra Vučića, onda se baš i nećete ’leba najesti.

Naime, u jedinoj srpskoj kladionici koja je izbacila kvote za predsedničke izbore, na dan kad je saopšteno da uporedo neće biti i parlamentarnih izbora, kvota za pobedu aktuelnog premijera iznosila je 1:1,02. Konkretno, na uloženih 1.000 dinara, u slučaju Vučićeve pobede podigli biste 1020, a na uloženih 100 dinara, u plusu ste svega dva dinahttp://www.koreni.rs/wp-admin/media-upload.php?post_id=86990&type=image&TB_iframe=1ra.

Kretanje kvota u predizbornom periodu

Istina je da još nisu ni raspisani predsednički izbori niti se zna tačan datum njihovog održavanja, ali sudeći prema sadašnjim kvotama, izgleda da su predstojeći izbori unapred rešeni.

U ovoj fazi, kad je samo jedna kladionica izbacila kvote, i to samo na konačan ishod, jasno je da će se i kvote menjati u skladu sa zahuktavanjem kampanje i istraživanjima javnog mnjenja. Takođe, neki od političara koji su se danas našli na listićima uskoro više neće biti u igri, poput Rasima Ljajića, koji je pre nekoliko dana odustao od kandidature.

Uostalom, još početkom decembra je kladionica izbacila kvote za predsedničke kandidate koje su se, zavisno od političkih događaja, menjale.

Tako je početkom janura kvota na pobedu Aleksandra Vučića iznosila 1:1,85, isto koliko i za Tomislava Nikolića koji je u međuvremenu odustao od trke. Za mesec i po dana, šanse Saša Jankovića pale su više nego duplo jer na jedan uloženi dinar u januaru na njegovo pobedu, dobili biste 15, ukoliko pobedi na izborima, dok bi danas dobili 35 dinara.

Da Vas podsetimo:  Sramota nas je koliko nam je dobro, sirotinja u marketu krade i pastu za zube

Tiketi sigurniji od analitičara

Najveći pad od januara doživeo je lider radikala Vojislav Šešelj, sa kvote 1:10 na 1:250, dok su šanse bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića skočile sa 1:25, na 1:20. Kao što smo već napomenuli, kvote su podložne promenama.

Ono što je izvesno kad su izbori u pitanju jeste to da je praksa pokazala da su kladioničarske kvote bolji „prognozeri“ od raznih istraživanja javnog mnjenja i brojnih političkih analitičara.

Političko-sportski komentator Dejan Anđus kaže za Sputnjik da današnje kvote sugerišu Vučićevu sigurnu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Međutim, smatra on, ako dođe do drugog kruga, sigurno će se i kvote menjati jer je tada sve moguće.

Na primedbu da su se kladionice u Srbiji do sada pokazale kao najbolji prognozeri rezultata izbora, sagovornik Sputnjika kaže da je za vreme prethodnih parlamentarnih izbora bilo dosta velikih iznenađenja i dodaje da nije siguran da su kladionice sve pogađale.

Kladionice — državni posao

Da kladionice nisu nepogrešive, videlo se u Sjedinjenim Državama uoči poslednjih predsedničkih izbora kad su davale znatno veću šansu za pobedu Hilari Klinton (1:1,50) nego Donaldu Trampu (1:2,55). Prema Anđusu, to je još jedan dokaz da su i kladionice „politički igrači“ uoči izbora.

„Kladionice su pod političkom direktivom. Kad daju kvote na fudbalske utakmice, to je nešto drugo nego kad daju kvote na političare. Tu se vidi uticaj politike, vidi se da su kladionice deo vlasti, vladajuće strukture i to važi i za četiri-pet srpskih kladionica. One su sastavni deo propagandnog tima bilo koje vlasti. Takve su bile i za vreme Tadića, takve su i za vreme Vučića a tako isto rade i američke kladionice“, objašnjava Anđus.

Da Vas podsetimo:  Dva meseca Vučića na "Ambasadoru", vlasnik kaže idu izbori i ostaje do daljeg

On objašnjava da na taj način, kladionice koje su dobile novac od države, „sugerišu milionima igrača kako da glasaju“ i dodaje da ih „baš briga za gubitak na jednom mestu“, kad će taj gubitak nadoknaditi od igrača koji se klade na sportove.

„Reč je o sitnim uplatama. Kad je politički uticaj u pitanju, kladionice su državni posao“, naglašava Anđus.

Vladimir Sudar

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime