U predsedniku Bajdenu imamo iskrenog partnera

0
293

Predsednik Skupštine Srbije o odnosima Srbije i SAD. (Parlament.rs, 13. 4. 2021. godine)

24. 4. 2021.
Teme / Ocene: DoslednostNedoslednoPolitika
Akter: Ivica Dačić

„Znamo da i u predsedniku Bajdenu, državnom sekretaru Blinkenu i svim njegovim saradnicima imamo iskrene partnere i njihovu dobru energiju da i pitanje Kosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa rešavamo kroz stalnu komunikaciju i dobru veru.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je na konfenciji „Godinu dana kasnije; srpsko-američki odnosi pred izazovima kovida-19“, održanoj 13. aprila, da predstavnici naše države „znaju da u američkom predsedniku Džozefu Bajdenu imaju iskrenog partnera“.

Parlament.rs, 13. 4. 2021. godine

“Promena administracije i dolazak predsednika Bajdena za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa na pitanju Kosova i Metohije, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije. Znamo da i u predsedniku Bajdenu, državnom sekretaru Blinkenu i svim njegovim saradnicima imamo iskrene partnere i njihovu dobru energiju da i pitanje Кosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa rešavamo kroz stalnu komunikaciju i dobru veru.“

Međutim, samo nekoliko meseci ranije, Dačić je o Džozefu Bajdenu govorio drugačije, neskriveno podržavajući bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. U danu kada su održavani predsednički izbori u SAD, Dačić je izjavio da bi se „kladio na Bajdena jer ima veće šanse”, ali da “moli boga da pobedi Tramp”. Napomenuo je da je upoznao i Trampa i Bajdena i ocenio da je za Srbiju bolje da se „nastavi sadašnja politika SAD“. “Ali, ko god pobedi, snaći ćemo se“, dodao je Dačić.

 Beta, 4. 11. 2020. godine

“U specijalnoj emisiji Kurir TV ‘Amerika bira’, Dačić je objasnio da je ranija administracija SAD iz redova Bajdenovih demokrata, ‘govorila da je pitanje Kosova stavljeno ad acta, i da Srbija treba da prizna Kosovo. Zato Albanci mnogo očekuju od ovih izbora. Ali ako pobedi Bajden, to neće biti ništa novo za nas’. Na pitanje o utisku u Srbiji da je Bajden ‘srbomrzac’ iako je bio u Beogradu, susreo se s Vučićem i izvinio se za žrtve koje je 1999. godine izazvao NATO, Dačić je rekao da ‘ako Bajden pobedi, naše je da čestitamo i da se ne mešamo u unutrašnje odnose SAD, iako se oni mešaju u naše, ali što je dozvoljeno velikima, nije malima’.”

Dačić je istakao da je „došlo do popravljanja položaja Srbije u pogledu Kosova”, ali i napomenuo: „Ranije smo vodili politiku ‘dva koloseka’ sa SAD i EU: jedan je popravljanje bilateralnih odnosa, drugi je pitanje Kosova, ali, u jednom trenutku su ti koloseci morali da se ukrste, kao što se to dešava sada“. Objasnio je da Bajdenova administracija „smatra da nema potrebe da se to ponovo pokreće, dok Trampova smatra da je moguć neki kompromis“.

Beta, 4. 11. 2020. godine

‘Ja se nadam da se ‘vozovi neće sudariti’, da će se doći do mirnog prihvatljivog rešenja za sve strane. Ali, Albanci smatraju da će Bajden biti čvršći u odnosu na Srbiju. Ali, neće se opet govoriti o bombardovanju. Mi dobro poznajemo i Bajdena’, rekao je Dačić. EU, Nemačka i Francuska ‘navijaju za Bajdena’, Kina je u SAD ‘fiksirana kao najveći protivnik, Rusija se čak i ne spominje’, ‘Nemačka smatra da je velika sila samo joj fali vojska’, nabrojao je Dačić, uz ocenu da su ‘veoma komplikovani odnosi u međunarodnoj politici, i zato je Tramp bio nov, jer je rušio standarde jer nije bio u politici’.’

A u avgustu 2019, dok je još bio na funkciji ministra spoljnih poslova, Dačić je najavio da će organizovati Srbe u SAD da glasaju za Trampa.

Tanjug, 6. 8. 2019. godine

“Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je za ‘Srpski telegraf’ da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trampa i, kako kaže, ako budemo pametni, to će nam stvoriti bolju poziciju u novoj administraciji u Vašingtonu. Kako list piše, to će biti samo deo snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, pre svega u Americi. ‘Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji nego što je bila ranijih godina. Sada u Vašingtonu postoji volja da se saslušaju naši stavovi. Međutim, to ne znači da ćemo se na na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo naše pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas. Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji. Svojevremeno su to uradili Albanci, objedinili su glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata. Primera radi, Engel koji je njihov lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova i ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca, jer su mu ti glasovi važni za izbor na funkciju. Istu stvar moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sledećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će državi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći’, ističe Dačić.”

Takva izjava ministra spoljnih poslova Srbije izavala je oštru reakciju tima Džozefa Bajdena, u to vreme kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju. Bajdenov savetnik Majkl Karpenter ocenio je da je najava Dačića da će organizovati srpsku dijasporu u SAD da bi na izborima podržala Trampa, znak da želi da se meša u američku unutrašnju politiku.

Slobodna Evropa, 8. 8. 2019. godine

‘Srpski ministar spoljnih poslova planira da se meša u američku unutrašnju politiku tako što će okupiti srpske Amerikance da podrže Trampa 2020. godine. Lično mislim da pravi veliku grešku’, naveo je Karpenter na Tviteru nalogu i preneo i Dačićevu izjavu.”

Dačić je odbacio takvu ocenu Bajdenovog savetnika.

Slobodna Evropa, 8. 8. 2019. godine

‘A kad Jevreji glasaju za (predsednika SAD Donalda) Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove ili Engela? Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porekla. U Americi tako stvari funkcionišu’, kazao je Dačić za list ‘Politika’ povodom ranije izjave da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima formalizuju podršku Trampu. On je kazao da ne govori o Srbiji kao državi, već da govori o državljanima SAD srpskog porekla, i da tamošnja srpska dijaspora u toj zemlji treba da se organizuje kako ‘niko neće moći da je nipodaštava kao što sada demokrate rade’.”

Godinu dana kasnije, u avgustu 2020, izjavio je da za Srbiju ne bi bila bolja ‘opcija’ koju predstavlja Džozef Bajden nego ‘ova sad’, ali je naglasio da se Srbija ne meša u američke predsedničke izbore.

Beta, 21. 8. 2020. godine

„To je stvar građana srpskog porekla koji tamo žive, oni su svesni ko je i šta govorio i za šta se opredeljivao u prošlosti i to ih je i opredeljivalo da na prošlim izborima većina glasova ode ka (Donaldu) Trampu’, kazao je Dačić. On je naveo da u Americi postoje federalne države koje se povremeno različito opredeljuju na izborima, što ‘praktično znači – da bi Tramp dobio tamošnje srpske glasove, Srbi u njemu moraju da imaju pozitivnije mišljenje nego o Bajdenu’. ‘To istina nije teško s obzirom na Bajdenove izjave o Srbiji i Srbima i bliskost demokrata sa albanskim lobistima’, rekao je Dačić. Međutim, kako je naveo, Bajden je ‘iskusan, realan političar i bez obzira na sve što je pričao ranije i glasove koje očekuje od albanske dijaspore, moraće da na neki način uskladi te svoje stavove sa realnim interesima Amerike u ovom trenutku. A taj interes mora da računa sa poboljšanom međunarodnom pozicijom Srbije, sa tim da neće moći bilo šta da se rešava bez Srbije’, rekao je, misleći na kosovsko pitanje’, Dačić za TV Hepi.”

A nakon što je Džozef Bajden izabran za predsednika SAD Dačić je ublažio stav, pa je u januaru ove godine, ističući da Srbija osuđuje nasilje na Kapitol hilu u Vašingtonu, naglasio da od budućeg američkog predsednika Bajdena očekuje dalji razvoj odnosa, podsećajući da “pri susretima sa srpskim zvaničnicima nije bilo neprijatnih razgovora”.

Tanjug, 9. 1. 2021. godine

“Gostujući na TV Pink on je ocenio da su očekivanja država regiona od Bajdena prevelika i podsetio da je on posle antisrpskih stavova iz 90-tih bio na funkciji i pre četiri godine kada pri susretima sa srpskim zvaničnicima nije bilo neprijatnih razgovora. ‘Ne verujem da se za četiri godine nešto promenio, i da je otišao u ekstrem iz 90- tih’, rekao je Dačić. ‘Želimo puno uspeha Bajdenu, a zahvalni smo Trampu na stavu oko Srbije, možda bismo više voleli da je on pobedio. Poštujemo volju američkog naroda, i nastavićemo razvoj odnosa sa SAD’, rekao je on.”

Uvažavajući potrebu da Srbija i njeni zvaničnici razvijaju uspešnu saradnju i dobre odnose sa drugim državama i njihovim funkcionerima, ipak je teško ne primetiti promenu Dačićevog stava – od najava da će organizovati Srbe u SAD da glasaju za Trampa i da “moli boga da pobedi Tramp”, do sadašnjih tvrdnji da Srbija u Bajdenu ima “iskrenog partnera”. Istinomer zato konstatuje nedoslednost Ivice Dačića.

Da Vas podsetimo:  Panović: Najjača opozicija oko Đilasa

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime