U Prosvjetinoj Školi u Beču proslavljen Savindan

0
815
Prosvjetina škola slavi Svetog Savu

U nedelju, 26. januara 2020. godine, u prostorijama Udruženja Srba u Austriji u Beču, održana je tradicionalna, praznična Svetosavska priredba. Đaci Prosvjetine Škole srpskog jezika su sve prisutne impresionirali svojim izvedbama, i svoje nastavnice, koje su pripremile celokupan program, učinili jako ponosnim. Prepuna sala je odjekivala od aplauza ponosnih roditelja i brojnih gostiju. 

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, je pozdravivši prisutne, podsetio na značaj ove škole, i na to koliki trud u sve ovo ulaže cela Prosvjeta, a najviše nastavnice koje predaju u njoj. Podsetio je i na to da u Prosvjeti svi pomažu nesebično i od srca da škola raste i razvija se, ali istakao da je veća podrška institucija neophodna za održivost ovog projekta. 

Mali hor je pevao

„Okupili smo se ovde u Srpskoj kući u Beču u Udruženju Srba u Austriji, da zajedno sa našom decom proslavimo Savindan na pravom mestu. Ovu proslavu naša deca iz Austrije posvećuju svojim vršnjacima u Crnoj Gori, jer, kao što se razredi naše škole nalaze u prostorijama srpskih crkava ovde, želimo da i naši drugari u Crnoj Gori mogu da nesmetano posećuju svoje hramove, da rastu i da se duhovno obrazuju u srpskim crkvama na tom prostoru, i da im to niko ne može oduzeti i zabraniti! Mi smo srcem uz njih i imaju našu podršku!“ obavestio je prisutne Mijalković. 

Nastavnice su spremile proslavu

„Sveti Sava je školska slava koju sva srpska deca treba da slave, gde god da se nalaze. Zato smo mi, vođene višim ciljem, sa zadovoljstvom pripremile đake i organizovale celokupan događaj. Ponekad ni same nismo svesne koliko, učeći ove đake srpskom jeziku i kulturi, zapravo činimo veliku stvar za njih i budućnost naše zajednice u Beču.“, istakla je Vesna Špirić, nastavnica u Školi srpskog jezika.

Odusevljena publika

Sam početak priredbe je ostao upečatljiv jer je više od 100 učenika na bini otpevalo Himnu Svetom Savi. Nakon toga su se ređale recitacije raznih autora posvećene ovom svecu. Đaci su izveli i nekoliko skečeva i tako pokazali svoju maštovitost, a nastupio je i Mali hor Prosvjete pod vođstvom Vere Simić uz pratnju Sime Simića. Nastavnice Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković, Suzana Milovanović, Jovana Mitić i Ivana Milovanović su s radošću pripremile celokupan program i zahvalile se roditeljima na pomoći i podršci. 

Da Vas podsetimo:  Niste videli Vaskršnje jaje ako ga nije oslikala Orahovčanka
I najmlađi iz predškolske grupe su slavili

Ovo je samo jedan u nizu Svetosavskih događaja u Beču, ali je jedan od najvažnijih jer su učesnici bila deca, čiji je Sveti Sava i zaštitnik. Predsednik Prosvjete, tim škole, nastavnice i roditelji se nadaju da će proslava Svetog Save u Školi srpskog jezika nastaviti tradiciju, i da će svake naredne godine himnu Svetome Savi  pevati sve veći broj đaka. 

PR Prosvjeta Austrija, Beč

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime