U Skoplju je pao „Aleksandar Makedonski“, neka se pripremi…

4
1634
© REUTERS/ Ognen Teofilovski

Prvi susret za više od sedam godina šefova makedonske i grčke vlade u Davosu rezultirao je odlukom premijera Makedonije Zorana Zaeva da preimenuje aerodrom „Aleksandar Veliki“ u Skoplju, kao i auto-put u toj zemlji.

Zaev je istakao da on i Cipras osećaju odgovornost da reše višedecenijski spor oko imena Makedonije i da krajnje rešenje mora biti prihvatljivo za obe strane i uzeti u obzir „nacionalno dostojanstvo“ oba naroda.

Istoričar Čedomir Antić za Sputnjik kaže da je izvesno da vlada Zorana Zaeva u ovom trenutku ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao i dovoljnu stabilnost i podršku građana da može da vrši ustupke.

„Zaev je došao na vlast na jednom programu koji nije viđen na Balkanu posle Drugog svetskog rata, a koji predstavlja kombinaciju nacionalizma i ustupanja. Njegova stranka SDSM ima stav da su oni državotvorna partija, pa oni to sebi, na neki način, mogu da dozvole. Zaev je pod vrlo sumnjivim okolnostima trijumfovao na lokalnim izborima i on sada pokušava da stekne neki politički poen — sa jedne strane sprovodi ’Tiransku platformu‘ i pokušava da albanski jezik pretvori u drugi zvanični jezik u Makedoniji, a sa druge pokušava da napravi dogovor sa Grcima. Međutim, vidimo da će taj dogovor vrlo teško predstavljati kompromis dveju strana jer je očigledno reč o diktatu sličnom onom koji je, kada je reč o Americi, nametao Hojt Ji, a kada je reč o Albancima u Makedoniji, nameću ga ne samo njihove vođe u toj zemlji, već i predstavnici Kosova i Albanije, koji očigledno imaju određene interese i javno ih iskazuju“, ocenjuje Antić.

Kako kaže, na demonstracijama širom Grčke Skoplju je poslata vrlo jasna poruka.

„Nema reči o kompromisu, da to bude neka ’Nova Makedonija‘ ili ’Severna Makedonija‘, jer se govori o tome da i sam naziv Makedonija ne može biti upotrebljen. To je zaista preterivanje i Grčka sada pokušava da, poput nekada Nemačke i Sjedinjenih Država pre 20 ili 30 godina, izveze svoje probleme, ekonomske i političke, u ostatak Balkana. To je nedopustivo jer je potpuno besmisleno nametati naziv poput ’Centralnobalkanska Republika‘ jednom narodu koji ima pravo na svoju državu i koji pokušava da izgradi demokratiju koja je pod udarom Zaevljeve partije koja nije demokratska. Međutim, verujem da će pod pritiskom velikih sila, jer se i Grčka pokazala vrlo neotporno na pritiske, biti postignut ’kompromis‘ koji će samo usložiti probleme u Makedoniji“, smatra Antić.

Da Vas podsetimo:  Dve decenije nakon pogroma

Da će Makedonija i Grčka teško doći do kompromisa veruje i politikolog iz Skoplja Aleksandar Daštevski. Prema njegovom mišljenju, premijer Cipras je takođe spreman na ustupke i sklon tome da kao novo ime Makedonije prihvati jedan od predloga posrednika UN u pregovorima dveju država, ali teško će za to dobiti podršku crkve, koalicionih partnera i grčkog naroda jer svi predlozi novog imena sadrže reč „Makedonija“.

Kada je reč o tome u kojoj meri je Skoplje spremno na ustupke, Daštevski ocenjuje da je odluka Zaeva da promeni ime aerodroma i auto-puta u Makedoniji koordinisana sa međunarodnom zajednicom. Ista situacija je, kako kaže, i kada je reč o promeni imena bivše jugoslovenske republike.

„Zaev to sigurno ne bi mogao sam da uradi, to niko ne bi mogao sam da uradi, a krajnji cilj je, kako je to rekao ministar spoljnih poslova Rusije, ne da se pomogne tim zemljama, već ulazak Makedonije u NATO. Ako do promene imena dođe i Makedonija dobije poziv za prijem u NATO, a ovde je takva klima da je stanovništvo većinski opredeljeno za ulazak u Alijansu, Zaev će poboljšati svoje pozicije i u državi i u inostranstvu. Međutim, klima u Grčkoj po pitanju ovih pregovora nije tako obećavajuća“, napominje Daštevski.

On dodaje da će u subotu kod makedonskog predsednika Đorđa Ivanova biti organizovan sastanak na kome će se, pored makedonskog premijera Zaeva, naći i lider opozicione VMRO–DPMNE Hristijan Mickoski i najveće albanske partije DUI Ali Ahmeti, kako bi se razgovaralo o pozicijama Makedonije u nastavku pregovora sa Atinom.

Na pitanje kakvu reakciju Makedonaca očekuje kada je reč o promeni imena auto-puta, aerodroma, pa, po svoj prilici, i imena države, istoričar Čedomir Antić kaže da je uveren da je u Makedoniji prošao momenat za odbranu.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (5) I razum i patriotizam, zajedno!

„Kada je narod onako glasao posle kršenja duha Ohridskog sporazuma i kada je albanska nacionalna manjina počela da određuje ko će vladati u Makedoniji, dok sama nije bila spremna da dozvoli bilo kome u toj zemlji da bira sa kojom će albanskom strankom praviti većinu i kada je ima, mislim da je jasno da je makedonskom narodu ’slomljena kičma‘ i to se pokazalo na lokalnim izborima. Trebaće vremena da taj svet dođe sebi, da shvati da drži svoju sudbinu u svojim rukama i da jedan ’politički avanturista‘ poput Zorana Zaeva nije sudbina Makedonije“, poručuje Antić.

Sandra Čerin

rs.sputniknews.com

 

4 KOMENTARA

  1. to se zvala južna srbija,kada je jugoslavija bila kraljevina.sve je to išlo kako bog miluje dok sovjeti nisu aktivirali svoje paravojne formacije koje je vodio tito.inače tito je bila Tajna Internacionalna Teroristička Organizacija.po uspostavljanju vlast od strane komunista a po sili sovjetskih tenkova,stanovnici južne Srbije su proglašeni Makedoncima,u crnoj gori crnogorcima,arnauti na kosovu,Albancima.tako je i Grčka uvela vize .

  2. Најбољи предлог за име је старо име да јој се врати, Јужна Србија. Срби су вични и то им никад није сметало,што њихов народ живи у више српских земаља.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime