Ubice na slobodi,istraga obustavljena!?

1
1104

Da podsetimo, u Goraždevcu je 13. avgusta 2003. godine iz puškomitraljeza pucano na decu koja su se kupala u reci Bistrici. – Tom prilikom ubijeni su Pantelija Dakića (13) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Mesto gde su ubijena i ranjena srpska deca na Bistrici

U ponedeljak 13. avgusta, navršilo se 15 godina, jednog od najstrašnijih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine i dolaska međunarodne vojne i civilne misije, ubistva srpske dece u Goraždevcu kod Peći 2003. godine.
Punih 15 godina je prošlo od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu, na Kosovu i Metohiji, a za taj zločin niko još nije odgovarao!? Da zločin postaje još strašniji, zvanična istraga je obustavljena i kod EULEH –a i prištinskih sudskih organa, jer, navodno nema dovoljno tragova o počiniocima zločina i slučaj je zatvoren zbog nedostatka dokaza?

I pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika UNMIK-a da će, kako su tada rekli, prevrnuti svaki kamen da nađu ubice, za zločin nad nedužnom decom do danas niko nije odgovarao. Umesto toga – slučaj je zatvoren!

Iz Euleksa su svojevremeno poručili da iako su zatvorili slučaj zbog „nedostatka dokaza“, da postoji mogućnost da istragu obnove ako bude novih saznanja i „apeluju na građane“ da im dostave bilo koju informaciju koju imaju o tom zločinu iz avgusta 2003. godine.

Tužilac „Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova“ zatvorio je ovaj slučaj jer istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih ali da će oni ponovo otvoriti slučaj ukoliko se pojave nove informacije.

Sahrana Pantelije Dakića

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13) ubijeni su iz automatskog oružja pre 15 godina dok su se kupali u reci Bistrici, nedaleko od centra sela, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrinović (20) su tada teško ranjeni.

Da Vas podsetimo:  Još jedan non pejper o Kosovu: Autonomija za Sever, poseban status za SPC, priznanja, izmene ustava

Obližnja mala reka Bistrica srpskoj deci iz Goraždevca bila je more i bazen da se malo brčkaju i rashlade u vodi dok su ih albanski zlotvori držali na nišanu a onda zapucali iz vatrenog automatskog oružja! Za tili čas reka je obojena nevinom srpskom dečjom krvlju.

UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca koji su bili u reci ili na obali pored reke.

Na sahrani Ivana Jovovića

Kosovska policija je navela da je u istrazi saslušala 75 svedoka, i pretresla više od 100 kuća, bez konkretnih rezultata!? Ubistvo dece osudili su svi domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN. Kao i obično, bez rezultata!?

Ubistvo nedužne srpske dece na reci Bistrici jedan je od četiri najveća masovna zločina albanskih ekstremista nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Goraždevčani su u centru sela podigli spomenik ubijenim srpskim dečacima na Bistrici kao i drugim nastradalim Srbima od strane Albanaca i NATO alijanse u bombardovanju 1999. godine. I spomenik su nepoznati albanski vandali oštetili iz automatskog oružja ali je on opet obnovljen.

Vinovnici ubistva i ranjavanja srpske dece ostali su van domašaja pravde kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa “Niš-ekspresa” kod Podujeva.

U Goraždevcu danas u 220 kuća živi oko 730 stanovika dok je 50 kuća, na periferiji sela, prazno jer su se Srbi iselili zbog nedostatka bezbednosti.

U Goraždevcu radi osnovna škola sa 30 đaka dok je u srednjoj školi oko 20 učenika. U Domu zdravlja je 32 medicinska radnika. Domaćinstva u Goraždevcu su do pre 1999. godine obrađivala 1380 hektara njiva a danas tek oko 300 hektara.

Da Vas podsetimo:  Migrantima zatvaraju Poljsku – nove talase možemo da očekujemo u Srbiji i BiH

Tekst i foto : Zoran Vlašković

1 KOMENTAR

  1. Ne vidim šta je tu čudno,pun je beograd ubica,pa nikom ništa.Šta bi sa mnogim pobijenim po beogradu,Simeunović sudija,Dada,Ćuruvija,Đinđić,Srpski dečaci u kafeu PANDA na KIM,TO NIKO NE POMINJE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime