Potpišite peticiju!

1
1179

djaci-620x321Danas je Dan državnosti. Trebalo bi da slavimo, ali nemamo previše razloga za slavlje. Živimo loše, u Evropu nikako da stignemo, od Rusije se udaljavamo, na Zapad nećemo…

Ali, da se ne bavimo politikom. Bez obzira što je danas – veoma politički značajan datum.

Hajde da se na Dan državnosti bavimo najvažnijim segmentom ove države: decom. Osmacima. Onima koji će za nekoliko meseci probati da polože prijemne ispite za srednje škole.

Šta mislite, da li će uspeti u tome?
Mi mislimo da neće.

Zato što u ovoj državi prosvetari štrajkuju već tri meseca, ali ministar obrazovanja to ne želi da shvati. Iako ima „razumevanja za njihov teški položaj“. U ovom štrajku, prema podacima raznih sindikata, učestvuju učitelji i nastavnici iz tri četvrtine osnovnih škola u ovoj zemlji.

Zahvaljujući tom štrajku, deca u Srbiji dobijaju manje znanja. Jer 15 minuta po jednom času manje prenošenja znanja – mnogo znači.

Kako će, dragi roditelji, vaše dete položiti prijemni ispit za upis u srednju školu?

Hoćete li o tome da razmišljate za tri meseca? Ili je vreme da o tome razmišljate sada?

Razmišljajte jednostavno, svojom glavom, upotrebite zdravu logiku: ako vam naslednici primaju po 15 minuta manje znanja svakog časa, to je na dnevnom nivou – efektivno – barem jedan, ako ne i dva školska časa manje.

Ako primaju manje znanja, manje su pripremljeni za pitanja i odgovore koji ih čekaju na testu u junu. Ako je situacija takva – onda ćete već u aprilu razmišljati o tome da dignete kredit kako biste platili privatne časove. Zašto kredit? Pa, zato što para – jednostavno govoreći – nema.

A i nije u redu da vaša deca, među kojima (zašto da ne) postoji i neki novi Tesla, Pupin, Milanković, neka nova Desanka Maksimović, Nadežda Petrović ili Mileva Ajnštajn – ispaštaju zbog toga što im njihovi nastavnici daju manje znanja, bez obzira na to koliko opravdan bio njihov štrajk.

Da Vas podsetimo:  "Otkud mržnja prema Srbima"

Vaša deca u junu neće položiti prijemne ispite. I neće moći upišu školu koju žele. Vaša deca će zbog toga, zbog državne nebrige prema prosveti i zbog vaše neodgovornosti, zato što ćutite, biti obogaljena i uskraćena za ispunjenje svojih snova.

Ne govorimo o deci koja su u privatnim školama, koja će nastaviti svoje obrazovanje u privatnim gimnazijama. Govorimo o nama i vama: o običnim ljudima koji za svoj život zarađuju sa deset prstiju.

Zato vas pozivamo: potpišite našu peticiju. Pišite ministru Verbiću. Pokažite da brinete o našoj, vašoj, svoj deci Srbije.

Kolumnista

1 KOMENTAR

  1. Већина школа ради и настава се обавља нормално.Питање је да ли и једна школа штрајкује. Да се наша деца не би оптерећивала најбоље да потпишемо петицију за укидање основног образовања па одмах да упишу средње школу или факултет.
    Због различитог критеријума професора истих предметА потребно је радити пријемни испит. Да и сте икада помислили да ваше дете које има мању оцену може имати веће знање од оног који има петицу код неког другог професора у некој другој школи.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime