Ugovor o jelki raskinut dan posle Pištaljkinog teksta

0
1899
Foto: printskrin pistaljka.rs

Radovi na postavljanju jelke počeli su četiri dana pre zaključenja ugovora: Darko Glavaš i Siniša Mali, Fotograf: Grad Beograd

Ugovor o kupovini novogodišnje jelke od 83.000 evra koji je beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima sklopio sa firmom „Kip lajt“ (Keep light) raskinut je samo tri dana po potpisivanju, a dan posle objavljivanja Pištaljkinog teksta o toj sumnjivoj nabavci. Ugovor je raskinut na zahtev ove firme, a ne gradskih vlasti kako je najavljivao gradonačelnik Siniša Mali.

Prema dokumentaciji koju nam je dostavio Sekretarijat, ugovor je raskinut 22. decembra 2017. godine, dan pošto je Pištaljka razotkrila odluku gradskih vlasti da plastičnu jelku plate skoro deset miliona dinara.

Iako je ugovor zaključen 19. decembra 2017. godine, postavljanje jelke je, prema pisanju beogradskih medija, počelo četiri dana ranije.

Kao osnov za raskid ugovora o nabavci jelke, preduzeće „Kip lajt“ ističe da su se „okolnosti koje su bile pre zaključenja Ugovora promenile i da su se stekli uslovi da se navedeni Ugovor raskine primenom člana 134, u vezi sa članom 133 Zakona o obligacionim odnosima“.

Ovim članom zakona predviđeno je da se ugovor može raskinuti ako posle zaključenja ugovora nastupe okolnosti koje otežavaju ispunjenje obaveze jedne strane ili ako se zbog njih ne može ostvariti svrha ugovora, a i u jednom i u drugom slučaju u toj meri da je očigledno da ugovor više ne odgovara očekivanjima ugovornih strana i da bi po opštem mišljenju bilo nepravično održati ga na snazi takav kakav je.

Prema pravničkoj praksi, ugovori koji se na osnovu promenjenih okolnosti raskidaju uglavnom se odnose na promene nastale kod uzimanja kredita, na primer u švajcarskim francima, čija je otplata postala gotovo nemoguća usled drastične promene kursa te valute.

Da Vas podsetimo:  Jovanjica 1: Apelacioni sud odlučio da ključni dokazi ostaju u predmetu

„Kip lajt“ ističe da od 2000. godine u kontinuitetu sarađuje sa Gradom Beogradom, ali da je „sada već druga godina zaredom da se u javnosti šire vrlo ružne i neistinite insinuacije na naše poslovanje sa Gradom (…) što nas stavlja u situaciju da nam se dovodi u pitanje poslovni ugled u Beogradu, Srbiji i Evropi“. Ova firma, ekskluzivni zastupnik za Srbiju grčke kompanije „Fotodiastasi“, na kraju dopisa kojim traži raskid ugovora izražava spremnost da plastičnu jelku pokloni Gradu Beogradu.

U Sporazumu o raskidu ugovora koji je dostavljen Pištaljci konstatovano je samo da su ugovorne strane saglasne da sporazumno raskinu ugovor i da „raskidom ugovora prestaju sva prava i obaveze koje su bile njime utvrđene“.

Ovim sporazumom o raskidu ugovora nije precizirano da li je jelka donirana Beogradu i pod kojim uslovima, nije poznato ni gde se ta jelka sada nalazi, kao ni da li su plaćeni kazneni poeni zbog raskida ugovora.

Dan pre raskida ugovora o nabavci jelke od 83.000 evra, gradske vlasti su „Kip lajtu“ platile još 200.000 evra za nabavku gumenih svetlećih creva, takozvanih lančanica za novogodišnju rasvetu.

Gradski sekretar Darko Glavaš odbio je da u telefonskom razgovoru sa novinarom Pištaljke odgovori na ova pitanja i zatražio da mu se pitanja dostave mejlom. U pisanom dopisu koji je dostavljen Pištaljci na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Glavaš tvrdi da Sekretarijat nije isplatio jelku firmi „Kip lajt“.

Na pitanje zašto odluka o odustajanju o javne nabavke nije ni posle četiri meseca objavljena na Portalu javnih nabavki, Glavaš u tom dopisu tvrdi da „odluka o odustajanju od javne nabavke nije predviđena odredbama Zakona o javnim nabavkama“. „Imajući u vidu da Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima nije odustao od predmetne javne nabavke, kao i da je postupak javne nabavke sproveden i ugovor i zaključen u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, nije postojao osnov za donošenje Odluke o obustavi postupka“, tvrdi Glavaš u pisanom dopisu.

Da Vas podsetimo:  Najnesigurnije mesto za ženu je njen dom

On navodi da je zaključenjem ugovora postupak javne nabavke okončan čime prestaje primena Zakona o javnim nabavkama i počinje primena Zakona o obligacionim odnosima.

Na Portalu javnih nabavki još nema podataka o obustavi tendera, već je poslednja informacija i dalje da je ugovor o kupovini novogodišnje jelke dodeljen preduzeću „Kip lajt“. Iz gradskog sekretarijata i dalje odbijaju da objasne kako se jelka našla na ulicama Beograda pre nego što je kupljena. Pištaljka poslednje dve godine piše o neregularnim javnim nabavkama novogodišnje rasvete i objavljuje dokaze o njima.

Biljana Živančević

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime