Ulaz u crkvu 500, deca 400 dinara!

5
974

Ukoliko se nađete u Topoli i rešite da obiđete crkvu Sv. Đorđa na Oplencu, pored novca za sveću, ponesite i 500 dinara za ulaz. Ako imate dete, onda još 400!

Na Oplencu (opština Topola) nalazi se kompleks Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića. U okviru njega uzdiže se velelepna pravoslavna crkva posvećena Svetom Đorđu. Kompleks na Oplencu je česta destinacija kako domaćih, tako i stranih turista jer se u njegovom sklopu, pored crkve, nalaze se i vinogradi i vinarija.

Ako odlučite da svratite sa željom da uđete u crkvu i obiđete okoliš, ne krećite praznog novčanika. Ulaz u crkvu se sada naplaćuje 500 dinara za odrasle, a 100 dinara manje za decu.

Iako nadležni tvrde da se ulaznice naplaćuju za obilazak zadužbinskog kompleksa i da novac dobijen na taj način obezbeđuje održavanje Zadužbine, ne možete se “pomoliti Bogu” u crkvi a da to ne platite.

Šta se u ovu tarifu sve ubraja? Poseta crkvi-mauzoleju. Karađorđevom konaku. Kraljevoj vinariji. Kući kralja Petra Prvog…

Iz Eparhije šumadijske su rekli da je odluku o naplati ulaznica u kompleks Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića, u čijem sastavu se nalazi i crkva, doneo UO Zadužbine.

„Shodno tome, Eparhija šumadijska nije u mogućnosti da utiče na ovu odluku“, poručili su.

Nekadašnji predsednik opštine Topola Dragan Jovanović više puta je pokušavao da se naplata ulaznica elegantnije i ljudskije reši. Predlagao je da se kiosk sa ulaznicama postavi ne na ulazu u crkvu, već na ulazu u ceo kompleks Karađorđevića. Medjutim nije bilo odgovora, kao ni na zahteve da se napravi presek stanja: koliko se dobija, a koliko se troši, koliko je zaposlenih, koliko imaju službenih automobila.

Izvor: Ozonpress

5 KOMENTARA

  1. Posetili smo sa decom ovu crkvu-muzej i vrlo rado platili ulaz znajuci da je taj novac namenjen odrzavanju ovog sjajnog spomenika.
    Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je u vreme komunizma bila potpuno skrajnuta obzirom da je bila mauzolej srpske kraljevske porodice Karađorđević. Njen monumentalni izgled sadrži jedinstveno kulturno nasleđe koje zaslužuje da se nađe na listi svetske baštine. Reč je o najvećem mozaiku na svetu urađenom od murano stakla koje oslikava unutrašnjost crkve i kriptu kraljevske porodice.
    Projekat je radio ruski arhitekta Nikolaj Krasnov.

  2. Sramota.Ulaz, u crkve u Bugarskoj već postoji, od kako su ušli u EU. Mogu da zamislim, da se ta praksa, ustali, i pravoslavnim hramovima u bratskoj Crnoj Gori ili nekim hramovima po Srbiji. Da bog sačuva, od ove gramzivosti…, i pohlepe za novcem.

  3. „Ulaz“ u crkvu se u poslednjih četrdesetak godina, kada sam prvi put ali i nekoliko puta kasnije, bio u toj crkvi, naplaćivao! Ne sećam se više da li se naplaćivao ulaz i deci. Zadužbina kralja Pera nije crkva u pravom smislu te reči nego CRKVA MUZEJ. Zato je i normalno da se ulaz naplaćuje. Inače u crkvi -bar ranije- nije bilo, osim u izuzetnim slučajevima- bogosluženja. Tu je i vodič koji posetiocima stoji zahvaljujući plaćenoj ulaznici, na raspolaganju. Nije mi poznato kako je sada u poslednjih 3 ili 4 godine, jer toliko dugo više nisam bio na Oplencu. Spečila me starost (80 godina) jer poslednji put sam morao da pešačim od parkinga do crkve-muzja dosta dugo što mi u starosti sve teže para. Inače, možda baš zahvaljujući naplati ulaznica, ceo kompleks se u vreme mojih 7 ili 8 poseta, uvek odlično održavao. Toliko -istine radi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime