Ulica u Kikindi je među najlepšim na svetu i 4 puta godišnje potpuno promeni izgled

1
143

Jedna od najlepših ulica na svetu koja zauzima 22. mesto u konkurenciji od 50 odabranih, se nalazi u Kikindi.

Ovo visoko mesto ponosno je osvojila ulica Petra Drapšina u Kikindi.

Kikindska ulica generala Drapšina se „probila“ na ovu listu zahvaljujući baldahinu od krošnji drveća američkog koprivića.

Postoji podatak da su zasađeni 1946. godine. Međutim, 1814. godine napravljen prvi plan grada i lenjirom su povlačene linije, pa su sve, koje su se nalazi na putu, rušene.

Ovde je Mihailo Pupin „umešao“ prste.

U važećem planu grada iz 1848. godine u ovoj ulici ucrtan je drvored. Nažalost, ne postoje fotografije tadašnjih ulica, pa se ne zna koje je drveće tada bilo zasađeno.

Pretpostavlja se da je drvored od 389 američkih koprivića zasađen između dva rata u čast Vudroua Vilsona koji je bio veliki prijatelj Mihaila Pupina koji je poreklom iz Banata.

Među američkim koprivićima ušunjao se i po neki javor, lipa, ali i dud, čuveno banatsko drvo.

Drvored je savršeno precizan, pa stabla izgledaju kao da se ogledaju u ogledalu. Kada se u proleće prolazi kroz ovu ulicu ljudi imaju utisak da su u tunelu.

Ulica četiri puta godišnje potpuno promeni izgled.

Najveća lepota ove ulice je što sa svakom novom sezonom menja izgled. Naime, u proleće ulica postane svetla, fasade kuća bljesnu, drveće je rezedo i sve je prozračno.

U leto se krošnje razgranaju, naprave „debeo hlad“ i čitava ulica je tamno zelena. Tokom jeseni lišće požuti i šetnja postane romantična. Zimi, kada zabeli, tamne grane i beo sneg daju utisak scene iz ruskog romana.

https://luftika.rs/

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime