United Media: Vlada Srbije da ne ignoriše strah u štamparijama zbog lista „Nova“

0
199

United Media (UM) je saopštila da je, planirajući da pokrene dnevni list “Nova”, kontaktirala sve kompanije koje se u Srbiji bave štampanjem novina i magazina, ali do sada nijedna nije prihvatila posao štampanja, čak ni kada im je ponuđena viša cena od tržišne.

Štamparije u državnom vlasništvu Politika i Borba, kao i privatne Ringier Aksel Springer, Color Press i Grafoprodukt, nisu prihvatile posao štampanja novine uz različita objašnjenja, a koja ne odgovaraju realnosti, navodi UM. Sve štamparije, kako se dodaje u saopštenju, imaju kapacitete za štampanje novih novina, ali „taj posao odbijaju iz očiglednog straha da mogu imati posledice“.

U Srbiji, dakle, ne postoji trenutno nijedna štamparija čije rukovodstvo ima hrabrosti da prihvati štampanje slobodne novine “Nova”, navode iz United Medie i dodaju: „Vlada Srbije ne bi smela da ignoriše prisustvo straha u štamparijama, jer to ukazuje na alarmatnu situaciju medijske neslobode u Srbiji“.

O ovome smo pre deset dana obavestili premijerku Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i pozvali ih da učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima, dodaje se u saopštenju United Medie.

Ministarka kulture i informisanja koja bi, po logici, morala da se zainteresuje zašto je u Srbiji nemoguće štampati tiražnu novinu sa nezavisnim uređivačkim konceptom, nije našla za shodno ni da se oglasi, niti da nam odgovori na pismo koje joj je uputila United Media, stoji u saopštenju. Premijerka Ana Brnabić je, kako se dodaje, odgovorila, ali tek kada su joj novinari postavili pitanje i tom prilikom saopštila javnosti da “ne zna šta ona u tom slučaju može da učini”.

Kompanija United Media ponovo javno obaveštava i premijerku i resornu mnistarku, da kompanije koje u svom vlasništvu imaju štamparije nisu prihvatile da štampaju list “Nova” ne zato što nemaju kapaciteta ili zbog neadekvatne finansijske ponude, „već zato što je u pitanju nezavistan medij, čiji uređivački koncept očigledno ne odgovara vlasti“.

Da Vas podsetimo:  Nedopustivo da političari svojim neodmerenim izjavama generišu nasilje nad novinarima

“Kada smo vas informisali o strahu koji vlada zbog izlaska nove novine ‘Nova’, nismo tražili da lično naredite štamparijama da prihvate posao, već da učinite sve što je zakonski moguće da atmosfera u društvu ne bude takva da se podržava samo jednoumlje, a progoni slobodna uređivačka politika u medijima. Nemojte ignorisati činjenice na koje smo vas upozorili i okretati glavu od prisutnog straha i autocenzure koji su u Srbiji očigledno toliko rasprostranjeni, da nijedna štamparija ne sme da štampa slobodnu novinu“, navode iz UM.

U izveštajima evropskih institucija i međunarodnih organizacija već nekoliko godina se Srbija upozorava na prisutan državni monopol u medijima, na konstantan pritisak vlasti na nezavisne medije i lošu situaciju u oblastima medijskih sloboda i vladavine prava, ističe se u saopštenju.

United Media zato još jednom poziva i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da ne žmure pred frapantnom činjenicom da niko ne sme da štampa slobodne novine u Srbiji u strahu od posledica. „Apelujemo na najviše državne organe da omoguće da mediji rade svoj posao nesmetano i da se stvori ambijent u kojem građani mogu da čuju različita mišljenja i imaju slobodan izbor šta žele da čitaju ili gledaju, što im je i garantovano Ustavom Republike Srbije. Medijske slobode nisu stvar dobre volje vlasti, već prava građana na pravovremeno i istinito informisanje“, zaključuje se u saopštenju United Medie.

N1 posluje u okviru United Medie.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime