Smenjena samo trećina funkcionera koji su bili u sukobu interesa

1
1459

Samo osamnaest funkcionera je u prethodne tri godine smenjeno na osnovu preporuka Agencije za borbu protiv korupcije, dok su organi koji je trebalo da ih razreše sa javnih funkcija u čak 35 slučajeva odbili da postupe po ovim preporukama, govore podaci koje je Pištaljci dostavila Agencija za borbu protiv korupcije. Jedanaestorici funkcionera kojima su izdate preporuke za smenu mandat je prestao ostavkom, odlaskom u penziju, istekom mandata i zbog drugih sličnih razloga.

Agencija za borbu protiv korupcije je u prethodne tri godine izrekla 64 mere javnog objavljivanja preporuke za smenu funkcionera i sve se odnose na sukob interesa. Važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućuje Agenciji da u slučaju da utvrdi da je određeni funkcioner bio u sukobu interesa, odnosno da je imao određeni privatni interes koji utiče na njegovo postupanje u vršenju javne funkcije, izda preporuku za njegovu smenu. Nadležni organ zadužen za smenu funkcionera dužan je da Agenciju obavesti o merama koje je preduzeo. Problem u praksi se javlja zato što nema sankcije u slučaju nepostupanja po preporuci Agencije, tako da nadležni organi nalaze različite izgovore da funkcionere ne razreše.

Od institucija koje su pisanim putem obavestili Agenciju da neće da smene funkcionera koji je uhvaćen u sukobu interesa, samo devet nije iz resora Ministarstva prosvete. Preostale inicijative za smenu funkcionera naišle su na „zid“ skupština lokalnih samouprava koje skoro po pravilu žmure na sukob interesa i nepotizam.

Direktori prosvetnih ustanova krše Zakon o Agenciji najčešće tako što na konkursima među više kandidata za posao odaberu baš članove svoje uže ili šire familije, a neretko i decu članova upravnih i drugih odbora istih ustanova. U lokalnim samoupravama je čest slučaj da firme povezane sa opštinskim funkcionerima sklapaju poslove upravo sa opštinom. Primer za to je bivši predsednik opštine Kula Perica Videkanjić. Prema nalazima Agencije, opština je firmi njegove žene dala pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, a firma njegovog brata je dobijala javne nabavke od lokalnog javnog preduzeća za izgradnju. Odbornici iz Kule nisu hteli da zbog toga izglasaju nepoverenje predsedniku Videkanjiću, a usput su vređali i Agenciju za borbu protiv korupcije, o čemu su pisali mediji.

Da Vas podsetimo:  Pet godina od rušenja pod fantomkama u Savamali

Sličan primer sukoba interesa dogodio se i u opštini Rača. Po prijavi uzbunjivača Tomislava Veljkovića Agencija je utvrdila da je firma oca direktora JKP „Rača“ Ivice Markovića poslovala sa tim javnim preduzećem. Markoviću je izrečena preporuka za razrešenje s funkcije direktora u avgustu mesecu 2017. godine, a ostao je na funkciji sve do isteka mandata nekoliko meseci kasnije.

Uzbunjivač Veljković koga zastupa advokatski tim Pištaljke otpušten je iz opštine gde je radio iako je na osnovu njegovih prijava Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenulo istragu o izgradnji nepostojeće fabrike vode. Na izgradnju fantomske fabrike utrošeno je 600 hiljada evra. Do danas niko nije odgovarao za isplaćene, a neutrošene pare, o čemu je Pištaljka već pisala. Tomislava Veljkovića sud je vratio na posao po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

Neefikasnosti Agencije u značajnoj meri doprinosi njena tromost i preduge procedure za utvrđivanje sukoba interesa. O tome svedoči primer Ane Aničić koja je istovremeno bila zamenica predsednika opštine Batočina i direktor Doma zdravlja u tom mestu. Agenciji je trebalo četiri godine da ustanovi ove činjenice, a kada je to učinila Aničić već drugu godinu nije bila funkcioner u opštini.

Sukob interesa prilikom zapošljavanja nije zaobišao ni samu Agenciju za borbu protiv korupcije. Pištaljka je još 2014. godine pisala o nameštenom konkursu za posao u Agenciji koji je oboren pošto je predsednik konkursne komisije Agencije favorizovao jednog od učesnika tog konkursa. Iako su i u samoj Agenciji konstatovali da je konkurs bio neregularan, odnosno da se desio „propust“ kako su oni to nazvali, niko od odgovornih iz same Agencije nije bio kažnjen zbog toga.

Dušan Bajatović / Foto: YouTube screenshot ( INSAJDER.NET )

Najzvučnije ime koje se našlo među preporukama Agencije za razrešenje sa funkcije je Dušan Bajatović, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije i direktor Srbijagasa. Odbor Agencije je međutim poništio rešenje kojim se preporučuje njegova smena pa je on ostao na poziciji direktora tog javnog preduzeća, kao i u upravi firmi ćerki Srbijagasa, o čemu su pisali mediji.

Da Vas podsetimo:  Srbija 2030. godine – materijali i otpad

Povodom faktičkog ignorisanja od strane organa javnih vlasti, u Agenciji su Pištaljci rekli da zakonom nisu propisana pravila postupanja u slučajevima kad odgovorni neće da postupe po inicijativama za razrešenje funkcionera.

„Agencija smatra da neizvršavanje odluka Agencije kao nezavisnog državnog organa, koji je jedino nadležan da rešava o sukobu interesa pri vršenju javnih funkcija, ne ide u pravcu poštovanja institucija i vladavine prava i da je u cilju jačanja integriteta svih institucija neophodna podrška svih organa da postupaju po odlukama Agencije“, navodi se u odgovoru.

Zakonom o sprečavanju korupcije koji je usvojen u maju i koji će zameniti sadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisana je slična procedura za odlučivanje o sukobu interesa pa će i budući rezultati verovatno biti slični onima u prethodne tri godine.

Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

1 KOMENTAR

 1. Srbija sporo napreduje u primeni evropskih standarda u svim sferama društvenog života.
  Ovaj članak najbolje detektuje gde je problem.
  Ko nas vodi i kako nas vodi, dobro da uopšte postojimo kao država.
  Naša lažna elita ne ume i ne zna za bolje.
  „Elita“ nema političku volju da sprovodi demokratski donete zakone i druge pravne akte.
  Tužno.

  Mladi to dobro znaju, pa zato i masovno napuštaju Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime