Ustaški bal vampira u Hrvatskom državnom arhivu

2
97
Marinko M. Vučinić, Foto: NSPM

Negiranje genocida počinjenog nad Srbima ne samo u zloglasnom logoru Jasenovac već i na celokupnoj teritoriji tzv. NDH odvija se u hrvatskoj javnosti sve istrajnije i otvorenije od ostvarenja tisućljetnog sna o formiranju neovisne države nakon krvavog građanskog rata i razbijanja socijalističke federalne Jugoslavije.

Da to nije samo izolovani incident mogli smo se uveriti mnogo puta do sada jer je očigledno da deo hrvatskih povijesničara u potpunosti negira i samo postojanje genocida nad Srbima uz neprestano pozivanja na delovanje velikosrpske hegemonističke politike. Ova ne tako zanemarljiva tendencija mogla se jasno videti u prilogu televizije Z1 (emisija „Bujica“) na spektakularnoj promociji trećeg izdanja izuzetno zapažene knjige „HOMOGENA Srbija 1941-1945 godine“ „istaknutog“ hrvatskog povijesničara Stjepana Loze.

On je na toj promociji izjavio da „njegova knjiga neoborivo dokazuje da su Srbi formirali na temelju velikosrpskih ideja ideologiju genocida nad Hrvatima, da su ga u velikoj meri sprovodili nakon i posle Drugog svetskog rata, dok su oklevetali Hrvate za zločine koje oni nikada nisu počinili i to u dimenziji koja je patološka. Velikosrbi su počinili genocid nad Hrvatima a onda su izmislili genocid nad Srbima. Srbi su kao četnici i partizani već 10 travnja počeli klati Hrvate i do kraja Lipnja 1941. zločini nisu bili sustavni, ali su bili masovni i brutalni, ubijani su starci i deca. Nakon Lipnja to nisu bili pojedinačni slučajevi već se išlo u strateško sprovođenje genocida nad Hrvatima .Velikosrpski zločini nad Hrvatima tiču se celog čovečanstva i moramo ih kao takve iskomunicirati sebi i celom svetu. Moramo ponovo napisati našu povest, jer su Hrvati istorijski subjekt“.

Foto: printscreen

Reći ću sada nešto što možda nije politički korektno, ali na ljutu ranu ljuta trava. Ovo su navodi „istaknutog“ povijesničara Stjepana Loze, koji se očigledno trudio da bude politički korektan i da se drži povijesne istine u njegovoj patološkoj interpretaciji koja je na granici sumanutosti, ali i predstavlja neverovatni falsifikat.

Da Vas podsetimo:  Zbog NАTO proјеktilа količinа tеških mеtаlа u uzorcimа iz Srbiје nеzаbеlеžеnа u svеtu

Ovakvi iskazi „istaknutog“ hrvatskog povijesničara ogledni su primer najbrutalnijeg ustašoidnog revizionizma, međutim pravi problem nastaje onda kada u ovom prilogu možemo videti da je grozomorna promocija ove opskurne knjige održana u prepunoj Sali hrvatskog državnog Arhiva i da je na njoj govorio i njegov ravnatelj Dinko Čutura. On je predstavljajući ovu knjigu koja je ordinarni i neprihvatljivi falsifikat u potpunosti podržao osnovne stavove „istaknutog“ povijesničara Stjepana Loze o „izmišljenom genocidu nad Srbima koje su počinile ustaške vlasti u NDH“. Po njemu S. Lozo je raskrinkao velikosrpsko zlo, i okrenuo teze govoreći prvo o velikosrpskom i hegemonističkom projektu sadržanom u spisu S. Moljevića a navodi se i Valerijanov Memorandum SPC. Prvi je strategija a drugi je taktika provođenje velikosrpske ideologije i sprovođenje genocida nad Hrvatima, a onda se okreće teza i prikazuje se da su Hrvati sproveli genocid nad Srbima.

Foto: printscreen

Dinko Čutura obavlja izuzetno odgovornu funkciju ravnatelja (direktora) hrvatskog državnog Arhiva a kao službenik i zastupnik je zvanične državne administracije i politike savremene nezavisne hrvatske države koja pripada evropskoj zajednici demokratskih naroda. Da li su upravo ovakvi stavovi ovog ravnatelja o otvorenom negiranju ustaškog genocida nad Srbima u NDH najviše ga i kvalifikovali za vršenje  ovako važne državne funkcije. Možemo se nažalost zapitati da li se na ovakav način sprovodi i zastupa zvanična politika hrvatske vlasti u odnosu na dokazani i neupitni ustaški genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Ako hrvatska država kao članica EU sprovodi evropske vrednosti najmanje što bi se moglo desiti to bi bila ostavka, ili smena ovog ustaškog ideologa koji obnaša dužnost ravnatelja državnog hrvatskog Arhiva, a u nekoj od država EU bio bi i krivično sankcionisan.

Ovaj prilog televizije Z1 dostupan je već na društvenim mrežama, ali za nas se postavlja suštinsko pitanje da a li će on dopreti i do naših boraca za suočavanje sa prošlošću i poštovanje ljudskih prava ili su oni i dalje samo zaokupljeni svojom istrajnom borbom protiv srpskog nacionalizma i to sledeći njihovu poznatu mantru da svako mora da se pre svega suoči sa zločinima u svojoj sredini, i da čisti u svom dvorištu.

Međutim, bilo bi zanimljivo ali i poučno čuti mišljenja naših istaknutih istoričara i javnih delatnika koji zastupaju ovu ideološku matricu povodom ovog ustaškog bala vampira ili se to moguće uklapa u njihovu koncepciju o poštovanju multiperspektivnosti u spoznaji i značenju određenih istorijskih događaja.

Da Vas podsetimo:  Verovali ili ne - potez Srbije protiv Srbije!

Možda je ovaj politički korektni povijesničar Stjepan Lozo samo jedan od malo ekstremnijih primera multiperspektivnosti na delu.

Svakako bi bilo inspirativno čuti mišljenje naših boraca i borkinja protiv srpskog nacionalizma, klerofašizma i revizionizma u Srbiji: Dubravke Stojanović, Latinke Perović, Srđana Miloševića, Milivoja Bešlina, Aleksandra Popova, Dinka Gruhonjića, Sonje Biserko, Izabele Kisić, Snežane Čongradin, Ivana Čolovića, Saše Ilića, Dejana Ilića, Olge Pintar Manojlović, Nikole Samardžića.

Naravno da nećemo čuti njihove stavove jer se to ne uklapa u njihov jednostrani i ideološki pristup problematici revizionizma i shvatanju tranzicione pravde i suočavanju sa prošlošću u kojoj važi osnovni aksiom o gotovo isključivoj krivici srpskog nacionalizma i velikosrpskog projekta za razbijanje za njih nikada prežaljene Jugoslavije.

U reagovanju Zlatoja Martinova, jednog od agilnijih pripadnika ove političke ideologije i građanističke političke grupacije sadržan je način na koji se manifestuje njihov odnos prema ovoj vrsti za nas neprihvatljivog i sablasnog ustašoidnog revizionizma demonstriranog u državnom hrvatskom Arhivu. „To je hrvatska verzija Hepija. To je TV „Bujica“. Vlasnik je Bujanac koji je otvoreni nacoš, afirmiše ustaštvo. Ta TV u Hrvatskoj nije relevantna ni za šta, gledaju je samo teški hrvatski nacionalisti“.

Piše: Marinko M. Vučinić
Izvor: NSPM

2 KOMENTARA

 1. https://youtu.be/MxZ-vaILzfY 2h 10min.Milan Vidojević – Vatikan je najveći neprijatelj čovečanstva u istoriji!
  Gost emisije „Intervju“ bio je gospodin Milan Vidojević, pisac, publicista i autor više stotina televizijskih emisija. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisac je izuzetno čitanih knjiga o savremenom ustrojstvu sveta: Illuminati 666 (2011), Četvrti Rajh: Amerika kao novi Rajh (2009), Dosije Omega: novi svetski poredak kao novi satanizam (četvrto izdanje od 2001). Najnovija knjiga “Mafija” (treće, dopunjeno izdanje) je najnovije izdanje i zauzima specijalno mesto u autorovoj bibliografija kao jedinstvena studija o svetu organizovanog kriminala. Preporučujemo da pogledate ceo intervju i saznate više o mnogim zanimljivim temama.

  Intervju je snimljen 03.08.2016. godine u našim prostorijama, u Beogradu.

 2. Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine Svesni teškoće u borbi, bez obzira na podvojenost u pоgledu na društveni poredak, vođstvo hrvatskog narodnog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovsnske komunističke stranke u Kraljevini Jugoslaviji,

  +++

  ovlašćeno i sporazumno sa svima prvacima legalnih i ilegalnih formacija sklapa sledeći

  SPORAZUM

  1) Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s drugs strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

  a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

  b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

  2) Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

  Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

  3) Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušеnju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

  Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

  4) U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

  CILJ

  Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

  Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime