„Uvek sam želeo da umrem kao mučenik!“

1
1033

Krešnik B. je prvi islamista koji se vratio iz Sirije i odgovara pred sudom u Nemačkoj. Pristao je da svedoči i nada se blagoj kazni. Ali pokušavajući da se pred sudom u Frankfurtu opravda, u suštini sam sebi kopa jamu.

0,,17923459_303,00

„Da li vam je hladno? Skinite jaknu. Ne bojte se, nećemo vam ništa“, obratio se predsedavajući sudija Tomas Zagebil optuženom. Krešnik B. (20), rođen u Bad Homburgu, u sudnici se pojavio u trenerci i debeloj, crvenoj, zimskoj jakni. Skida jaknu i počinje da govori tiho, kratkim rečenicama, o tome kako je u julu 2013. otišao u Siriju kako bi se priključio terorističkoj grupi „Islamska država“ (IS). Međutim, tamo se ne snalazi i u decembru iste godine, bez da je ispalio ijedan metak, vraća u Nemačku.

Uhapšen je već na frankfurtskom aerodromu. Optužen je da je član strane terorističke grupe i za to može da dobije i do deset godina zatvora. Sudija i tužilac, međutim, računaju na blagu kaznu, ukoliko ispriča zašto je otišao u džihadiste. Ali, u sred saslušavanja, Krešnik izgovara fatalne reči: „Uvek sam želio da umrem kao mučenik“.

Na licu njegovog advokata Mutlua Gunala se u tom momentu moglo videti zaprepašćenje. On je svog klijenta ubedio da, u procesu koji traje od oktobra, kaže ono što sam Krešnik B. u prvi mah i nije hteo. Sud nije bio zadovoljan samo pisanom izjavom koju je optuženi na prethodnom saslušanju pročitao i zbog toga je sada odgovarao na pitanja.

Odbraniti „braću i sestre“

Krešnik B. zaista unosi tračak svetlosti u tamu. Ali na pitanje ko ga je radikalizovao u Nemačkoj, ne želi da odgovori, odnosno ne želi da otkrije ime. „Kako ste otišli u Siriju?“ – pita tužilac, našta Krešnik odgovora da je avionom otišao u Istanbul, a onda dalje autobusom, zajedno sa šestoricom istomišljenika. Kaže da su ih obučili kako da rukuju oružjem, ali da je tokom borbi stalno bio u zadnjim redovima. „Oni nisu hteli da se borim zajedno s njima“, kaže pomalo uvređeno. Mnoge islamističke grupe bore se međusobno, zbog čega je, kaže, tužan. On je hteo da svoju „braću i sestre“ odbrani od Asadovog režima i to i danas smatra ispravnim. U tom trenutku i izriče fatalnu rečenicu o mučeništvu.

Da Vas podsetimo:  MAJSTOR

Kajanje optuženog nije izazvalo sumnju samo kod sudije Zagebila, naročito kada je rekao: „Želim da od sada vodim normalan život.“ Tajne službe su pratile i snimale telefonske razgovore i internet-komunikaciju njega i njegove sestre. Tu se videlo da je Krešnik dobrovoljac i da je porodica morala da uloži mnogo napora da ga ubedi da se okane avanture sa „Islamskom državom“. Kao dokazni materijal na sudu je prikazan i video-materijal na kojem se vidi Krešnik, zajedno sa drugim, do zuba naoružanim borcima. „Ne sećam se više gde je to bilo“, glasila je njegova bleda izjava.

„Tamo je bilo dosadno“ – Krešnik je samo toliko sudu stavio do znanja. On je učestvovao u tri bitke, „ali u pozadini, sa sanitetskom službom“. Arapski i čečenski borci IS su ti koji su glavni, a evropskim ratnicima se baš mnogo i ne veruje. Sudija je hteo da zna ko mu je bio vođa, na šta je Krešnik B. odgovorio da „nema pojma“.

„Sve ovo je suviše malo, morate to da potkrepite sa više detalja“, obratio se sudija optuženom na šta je ovaj zaćutao i pogledao svog advokata. Ukoliko sud bude bio zadovoljan njegovim iskazom, mogao bi da računa da će se izvući sa dve do tri godine zatvora. Međutim, ovog četvrtka (30.10.) nije izgledalo tako.

Jens Turau / ss

DW

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime