Uzbunjivačica iz Etnografskog muzeja vraćena na posao

0
1887
Foto: pistaljka.com

Prvi osnovni sud u Beogradu vratio je privremenom merom uzbunjivača Biljanu Nojković na posao u Etnografskom muzeju u Beogradu. Sud je tako zaštitio uzbunjivača koji je posle ukazivanja na ozbiljne nezakonitosti i korupciju u muzeju dobio otkaz. Upravo otkrića Biljane Nojković o malverzacijama dovela su do hapšenja direktorke muzeja Mirjane Menković, o čemu je Pištaljka već pisala.

Izrečena privremena mera kojom se odlaže dejstvo rešenja o otkazu Biljani Nojković trajaće do okončanja radnog spora u vezi sa zakonitošću tog otkaza, a pred sudom uzbunjivača zastupa advokatski tim Pištaljke. S druge strane, tuženi Etnografski muzej zastupa advokat Miloš Aligrudić.

Pre nego što je sklonjena sa mesta administrativnog radnika u upravi muzeja Biljana Nojković je imala uvid u ugovore koje je muzej sklapao sa privatnim firmama i drugu dokumentaciju u kojoj je uočila brojne malverzacije. Korupcija na koju je nadležnim institucijama ukazala ogledala se u trošenju muzejskog novca bez sprovedenih tendera, sumnjive javne nabavke kao i druge nezakonitosti prilikom trošenja sredstava iz kase muzeja. Sa mesta referenta u administraciji uzbunjivač Nojković je prebačena da radi u biblioteci muzeja kao knjižničar iako nije ispunjavala uslove predviđene za to radno mesto.

Informacije o nezakonitostima u Etnografskom muzeju Biljana Nojković je kao predstavnik sindikata „Nezavisnost“ u muzeju dostavila čelnicima tog sindikata, koji su ih prosledili Ministarstvu finansija. Godinu dana kasnije u Etnografski muzej poslati su inspektori Budžetske inspekcije. Ispostavilo se da su sumnje uzbunjivača na korupciju u upravi muzeja bile opravdane pošto su navodi Biljane Nojković o brojnim malverzacijama izveštajem inspekcije potvrđeni. Ona je potom tužilaštvu uputila krivične prijave zasnovane na nalazima Budžetske inspekcije.

Ta inspekcija sačinila je izveštaj na 49 strana i zaključila da je veliki broj usluga i robe muzej nabavljao bez prethodno sprovedenih postupaka javne nabavke. Takođe je ustanovila i da postoje slučajevi da su muzeju pojedine privatne firme fakturisale i naplaćivale usluge koje nikada nisu realizovane, odnosno da nema dokaza da su te usluge izvršene.

Da Vas podsetimo:  Stanje u srpskim porodilištima je alarmantno, većina žena porođaj vidi kao stresno iskustvo

Jedna od firmi koju je na taj način bila privilegovana je zanatska radnja „Home art ZM“. Kako se navodi u izveštaju inspekcije, direktorka muzeja i šef računovodstva su inspektorima rekli da su preko te radnje isplaćene nagrade direktorki i još nekim zaposlenima. „Home art ZM“ je izdao tri fakture u iznosu od 632.720 dinara, ali je inspekcija utvrdila da „nije dostavljena nikakva druga dokumentacija na osnovu koje je sprovedena ovakva isplata, spiskovi zaposlenih sa isplaćenim iznosima ili neki drugi dokaz o izvršenoj isplati, visini isplaćenog iznosa po zaposlenom, dokaz da su zaposleni zaista primili taj novac, kao i ni dokazi koji je iznos i kada primio direktor, a na osnovu jednoglasne odluke upravnog odbora“.

Zbog ovakvih nepravilnosti Budžetska inspekcija tražila je od direktorke muzeja Mirjane Menković da se izjasni pisanim putem. U izjavi koju im je dostavila između ostalog se navodi: „U datom momentu nisam bila svesna da je metodologija isplate, na način kako je isplaćeno, nepravilna, već sam toga postala svesna tek u trenutku razgovora sa Budžetskom inspekcijom“.

Upravo je preduzetnik Željko Marković, vlasnik radnje „Home art ZM“, uhapšen zajedno sa Mirjanom Menković u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal krajem prošle godine. Prema nalazu Budžetske inspekcije, toj radnji – koja je ugašena u aprilu 2016. godine – je za usluge tokom 2014. godine isplaćeno 4.739.111,50 dinara bez sprovedenih postupaka javne nabavke.

Biljana Nojković je godinu dana pre hapšenja direktorke muzeja dobila otkaz zbog navodnog kršenja radne discipline, odnosno vređanja Mirjane Menković. Do otpuštanja uzbunjivača Nojković došlo je posle tri godine njenog upornog ukazivanja na nezakonitosti i korupciju rukovodstva muzeja. U vezi sa tim obraćala se Ministarstvu kulture i informisanja i zajedno sa drugim kolegama iz sindikata zahtevala smenu Mirjane Menković. Osim krivičnih prijava, prijavu je podnela i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Da Vas podsetimo:  SUDBINA SRBIJE I BALKANA? Nemačke fabrike – jeftini radnici!

Odmazda nad Biljanom Nojković zbog njenog uzbunjivanja počela je 2014. godine sklanjanjem sa radnog mesta na kojem je imala pristup dokumentaciji u biblioteku muzeja. Od tada, po njenim rečima, zaposleni bliski direktorki počinju da je šikaniraju, pojedini da je prate po muzeju i kada izađe na pauzu, a kolege joj prenose da direktorka na sastancima priča ružne stvari o njoj. Mirjana Menković je optužila uzbunjivača i da je ona ta koja je novinama poslala fotografije sa svadbenog veselja direktorkinog sina u prostorijama Etnografskog muzeja.

Prilikom kontrole javnih nabavki muzeja Budžetska inspekcija utvrdila je i jednu nezakonitost pri nabavci pravnih usluga upravo od advokatske kancelarije Miloša Aligrudića. U izveštaju inspekcije se navodi da je muzej prekršio Zakon o javnim nabavkama jer je bez sprovedenog postupka javne nabavke od advokatske kancelarije advokata Miloša Aligrudića, Vesne Popović i Dragana Mijailovića izvršio nabavku pravnih usluga u iznosu od 439.000 dinara.

Novak Grujić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime