Vakcinacija može biti obavezna: Šta predviđaju izmene zakona koji je ove nedelje u Skupštini Srbije

3
759
Foto: pixabay.com

Izmenama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o kojima će se ove nedelje izjasniti Skupština Srbije predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva, pišu Novosti.

Izmene relativno friškog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bile su iznuđenje problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije kovida 19. Trebalo je i zakonom regulisati nadležnost kontrole sprovođenja ovih mera.

Kućna izolacija i bolovanje  

Tako će, prema novom zakonu, kada bude usvojen, i počne da se primenjuje, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju. Ta mera važiće za sve inficirane koji nisu za bolnicu, a nalagaće je specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, u skladu sa naredbom resornog ministra. Isti doktor će obaveštavati nadležnu epidemiološku službu, a ko će kontrolisati poštovanje ove mere propisaće Vlada Srbije, pišu Novosti.

U kućni karantin ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Ograničenje slobode kretanja i obaveza praćenja zdravstvenog stanja propisivaće se na 14 dana od poslednjeg sumnjivog kontakta. Meru, takođe, donosi infektolog ili drugi doktor i o njoj obaveštava nadležni institut za javno zdravlje, ali i sanitarnog inspektora, i to pismeno. U oba slučaja rešenje o izrečenoj meri je i potvrda o sprečenosti za rad, tokom koje osobi, ako je zaposlena, pripada nadoknada. To je „klasično“ bolovanje za vreme kojeg se isplaćuje 65 odsto zarade.

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Da Vas podsetimo:  Bolna ispovest majke heroje sa Košara

Pod najširom lepezom kontrole biće mere koje spadaju u ličnu zaštitu, što podrazumeva i zaštitnu masku u zatvorenom, kao i na otvorenom, ako je tako propisano. Njih će udruženim snagama kontrolisati sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Vakcinacija može biti obavezna

Izmenama zakona predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva. Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budžeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

Izvor: Sputnik

3 KOMENTARA

  1. Samo neka proba to da uradi!!!!! U tom slucaju verujem da bi se narod napokon probudio i uradio to sto je trebalo vec odavno da uradi!!!! Zalosno je sta sve jedan covek (ako uopste moze tako da se nazove) radi ovom narodu!!! Kazne za one koji odbiju 150 000! Sta to znaci? Mafija koja zagovara vakcine nece ni da ih primi a narod – sirotinja, misevi na kojima se vrsi eksperiment!!!! Ovakvo zlo Srbija nije imala!

  2. Ово је само плашење народа, па кога наватају, наватају. Устав је изнад било ког закона.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime