Valjevsko porodilište

0
1309

U petak uveče reporter RTS u Drugom dnevniku nas je obavestio kako u valjevskom porodilištu imaju sve –  samo im nedostaju ginekološke stolice, kreveti za bebe, šest CTG aparata, radio-nož sa nastavcima i porođajni i operativni stolovi. Eto, te sitnice, inače sve imaju.

Još nas je RTS informisala da je jedna humanitarna organizacija pokrenula akciju za nabavku opreme, a lekari su (i gradonačelnik) diskretno pozvali Valjevce da pomognu obnovu ginekologije i porodilišta.

Reklo bi se da su promašili adresu, zar o opremanju bolnica ne brine država? Otkud sad to da opremljenost porodilišta zavisi od  dobrovoljnih priloga građana? A šta ćemo ako se potencijalni donatori ne odazovu?

Kako to da pored suficita u državnom budžetu nema para za ono što nam je najveća briga. Ministar zdravlja nas svaki čas izveštava šta je sve nabavljeno za srpsko zdravstvo, koliko je para potrošeno, pa i o planu novih ulaganja. Reklo bi se da sve cveta, a valjevsko porodilište nema krevete za bebe.

Možda se odgovori na ova pitanja kriju u informaciji koja na prvi pogled nema nikakve veze sa zdravstvom. Novinari NIN, a oni retko greše, obavestili su nas dan ranije, da iz naše državne kase ode u ambis još 50 miliona evra. Toliko Srbija treba da plati investi-torima iz Belgije i Austrije za dva izgubljena spora pred Među-narodnim centrom za rešavanje inve¬sticionih sporova.

Koliko je to novca najbolje ilustruje  podatak da je u obnovu i izgradnju Kliničkog centra u Nišu, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo 50 miliona evra. Sve sa  provizijama. E mi ćemo jedan ceo klinički centar sada da bacimo u provaliju. I onda je normalno da država nema za porodilište.

Na ovom mestu prošlog vikenda pisao sam o arčenju narodnog novca (“Zbog ovakvog rasipanja smo siromašni”) i nije mi bila namera da nastavljam temu. Ali srpske vlasti svakodnevno pišu nastavak te priče.

Da Vas podsetimo:  Gde živimo?

Mi smo do sada na sudske sporove, što pod ovom što pod prethodnim vlastima, izgubili više od 170 miliona evra. A biće sigurno još tužbi. U većini slučajeva mogli smo da na miran način i jeftinije rešimo svaki slučaj. Ali ne, mi se inatimo.

Kao da u tim našim porazima ima neke zakonomernosti. U nekim sličnim situacijama u okruženju bilo je opravdanih sumnji da je neko iz vlasti namerno išao u unapred izgubljene sporove. I posle je dobio svoj deo kolača. Dakle, korupcija i kriminal u oblandi sudske odluke. Nemam dokaze ali ne bih isključio mogućnost da to maheri i ovde rade.

Da nam kojim slučajem Dunav donosi novac i to bi nam bilo malo da pokrije sve štete mudrih vlasti. I zato nema, a teško da će i biti para za porodilišta.

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime