Velike izborne manipulacije bez posledica

0
97

Iz šest pokušaja nisu uspeli da izaberu niti dekana niti vršioca dužnosti dekana na fakultetu FASPER

  • Izborne sednice se održavaju u prostorijama Pozorišta Slavija, a ne u prostorijama fakulteta, jer nema kamera, pa nema kontrole
  • Komisija je oba puta, iz neobjašnjivih razloga, nije brojala glasove u prostoriji gde se i vršilo glasanje, već je nosila kutiju sa glasačkim listićima na neko drugo mesto.

Piše: Violeta Dunđerski

Univerzitet u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi univerziteta za 2021. godinu je rangiran između 501. i 600. mesta što je pad u odnosu na prošlu godinu i konstantni pad od 2018. godine. Za upućene o stanju u akademskoj zajednici, ovaj podatak ne čudi, ako se zna kakva je situacija na pojedinim fakultetima BU gde vlada opšti javašluk i nepotizam. Svakao najgora je situacija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) gde smo o „akademskoj čestitosti“ sada već odlazeće dekanice Snežane Nikolić i „njenog glavnog savetnika“ profesorke Nadice Simić-Jovanović, već izveštavali javnost.

U pozorišnoj predstavi u režiji Snežane Nikolić i Nadice Simić – Jovanović zaposleni čak iz šest pokušaja nisu uspeli da izaberu niti dekana niti vršioca dužnosti dekana.

Naime, pomenute profesorke su do sada čak 5 puta zakazivale sednicu Nastavno – naučnog veća za izbor dekana, jednom nije bilo predloga, dva puta nije bilo kvoruma, a dva puta predloženi kandidati „nisu dobili većinu glasova“ od ukupnog broja članova veća.

Interesantno je, da je rukovodstvo FASPER-a mimo svih procedura, a i zdrave logike, odlučilo da sednice Nastavno-naučnog veća za izbor dekana održava u prostorijama Pozorišta Slavija a ne u prostorijama fakulteta, gde su u svakom pogledu primereniji uslovi od onih koje nudi pozorište na Slaviji.

Selidba listića kao što kukavica seli jaja

Pojedini zaposleni sa kojima smo kotaktirali su izrazili sumnju u regulatnost pomenutih izbora, pre svega što prostor na Slaviji nije pokriven kamerama, kao i zbog činjenice da glasački listići nisu bili unapred pripremljeni, a Komisija je oba puta, iz neobjašnjivih razloga, nije brojala glasove u prostoriji gde se i vršilo glasanje, već je nosila kutiju sa glasačkim listićima na neko drugo mesto.

Da Vas podsetimo:  CINS otkriva: Ko je u firmi koja je trgovala minama iz aviona srušenog u Grčkoj

Ovakav postupak Komisije otvara širok prostor za sumnju, šta se dešavalo sa kutijom sa glasačkim listićima, da li je kutija zamenjena drugom, ko je i kako brojao listiće i da li su uopšte i brojani, ili je unapred, na putu od Dorćola do Slavije sve bilo pripremljeno, a članovi kolektiva su samo poslužili kao ,,paravan,, za pozorišnu predstavu koja se u nekoliko činova odigravala u Pozorištu Slavija?

Ako znamo da je dekanica Nikolić, zbog zloupotreba na prijemnom ispitu razrešena dužnosti prodekana za nastavu, te da je prvi put na mesto dekana nezakonito izabrana, da je u drugom mandatu zbog povreda Kodeksa profesionalne etike od strane Univerziteta dobila javnu opomenu, da je za vreme njenog mandata donet Statut za čije je pojedine odrebe Ustavni sud doneo Odluku da nisu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, te da je za vreme njenog mandata nekoliko doktora nauka oterano sa fakulteta, postavljamo pitanje: Da li posle svega Snežana Nikolić može obezbediti regularne uslove za izbor svog naslednika?

Svakako još manje treba verovati profesorki Simić-Jovanović, čiji je postupak izbora u zvanje redovnog profesora trajao četiri godine, da bi na kraju, a na ogromnu sramotu Univerziteta u Beogradu i bila izabrana na osnovu falsifikovanih referenci, u zvanje redovnog profesora. O svemu ovom su obavešteni Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete, koji za sada ćute i pored nedvosmislenih dokaza koje su izneli pojedini članovi Saveta fakulteta i gotovo svi mediji u Srbiji.

Zaposleni na fakultetu smatraju da ništa neće biti čudno ako profesorka Simić – Jovanović nakon ispunjenja uslova za odlazak u penziju, zatraži i produžetak, na osnovu radova koje nikada nije napisala, a koji će «jednog dana» biti publikovani u prestižnim svetskim časopisima.

Da Vas podsetimo:  Dušan u devetoj deceniji postaje doktor nauka, magistar postao u 80!

Dobila javnu opomenu pa podnela ostavku iz «ličnih razloga»

Zbog niza zloupotreba i konstantnog neetičkog ponašanja Odbor za profesionalnu etiku Univeziteta u Beogradu je dekanici Nikolić izrekao meru javne opomene što znači da ona više ne može biti dekan, jer je prekršila Kodeks profesionalne etike.

Nakon izrečene jane opomene dekanica Nikolić je podnela ostavku na mesto dekana, ali je zakulisnim radnjama uz pomoć profesorke Simić – Jovanović uspela da na tom mestu ostane do kraja mandata. Imajući u vidu da su pre toga zbog ukupne situacije na fakultetu ostavke podneli predsednik Saveta fakulteta i presednik Etičke komisije fakulteta, samo se može predpostaviti kakva klima vlada na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Ostaje nejasno zašto Univezitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete ćute, zašto studenti, posebno doktorandi sve ovo trpe i zašto je je stručna i naučna javnost postala toliko nezainteresovana.

Imajući sve ovo u vidu nameće se nekoliko pitanja koja za sada ostaju bez odgovora:

Da li je autonomija univeziteta pokriće za zloupotrebe i nemoral?

Da li je situacija na FASPER-u u interesu struke?

Kome trebaju ovakvi profesori i ko to obrazuje našu decu?

I na kraju, ali svakao ne i na poslednjem mestu je i pitanje za sve profesore na FASPER-u da li su potvrda kvaliteta i naučne čestitosti dekanica Nikolić i profesorka Simić – Jovanović, koje poslednjih godina vode fakultet i ko je sledeći koga će Nadica «olupati»?

Podnela ostavku pa onda obezbedila nedostatak kvoruma

Savet FASPER-a već odavno nije kontrolni organ fakulteta već produžena ruka Nikolićke i Simićke. Sednice ovog organa više liče na ponašanje gledalaca na fudbalskoj utakmici «beton» lige nego na atmosferu koja bi trebala da vlada u akademskoj zajednici.

Da Vas podsetimo:  Kako Mali Đokica laz(ić)mišlja

Zbog takvog ponašanja članova saveta profesor Dragan Marinković je podneo ostavku na mesto predsednika Saveta.

Nikolićka i Simićka navikle na „lov u mutnom“ i ovu situaciju su iskoristile u svoju korist i zlouptrebile mlađanog Luku Mijatovića da zakaže dve sednice Saveta, a onda obezbedi da većina članova Saveta iz reda zaposlenih na Fakultetu ne dođe na zakazanu sednicu. Upravo je na ovoj sednici trebao biti biran predsednik Saveta, zatim konstatovana ostavka dekanice Nikolić i izabran vršilac dužnosti dekana.

Vrhunac javašluka na ovoj visokoškolskoj ustanovi se upravo desio toga dana kada su gotovo svi članovi Saveta koje je imenovala Vlada Republike Srbije došli usred radnog vremena na zakazanu sednicu, jer ih niko nije obavestio da sednica neće biti održana. Mlađani «Luka nejaki» kako ga zovu na fakultetu je objasnio da su članovi Saveta iz reda zaposlenih sa fakulteta opravdali svoje odsustvo, ali nije imao objašnjenje zašto spoljne članove Saveta niko nije obavestio da sednica neće biti održana zbog nedostatka kvoruma.

I tako Snežana Nikolić je i dalje dekan fakulteta, u ostavci «iz ličnih razloga», i kako upućeni na Fakultetu govore ovih dana zajedno sa Simićkom vrši pritisak na stručne službe i članove Saveta da mimo zakonskih propisa glasanje za vršioca dužnosti dekana bude javno, što je svakako protivzakonito.

Na ovaj način se želi progurati vršilac dužnosti dekana po meri Simićke i Nikolićke. Ako se zna koliko je doktora nauka ostalo bez posla za mandata Nikolićke, strah je ipak opravdan, posebno imajući u vidu da su u Savetu fakulteta samo dva redovna profesora, dok sve ostale čekaju izbori u viša zvanja.

https://izmedjusnaijave.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime