Vlada Železari oprostila 44 miliona dolara

0
957

Smeerevska-železaraVlada Srbije otpisala je krajem prošle godine Železari Smederevo dug od 44 miliona dolara, pokazuje finansijska dokumentacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Ta državna agencija, zadužena za podsticanje izvoza, bila je garant Železari za komercijalne kredite koji su – umesto za izvoz – iskorišćeni za uvoz sirovina za proizvodnju čelika.

Odlukom Vlade, AOFI je izdao garancije za dva kredita. Prvi, uzet kod Unikredit banke 2013. godine vredeo je 25.300.000 dolara. Drugi, od dvadeset miliona dolara, uzet je od Sberbanke. U novembru prošle godine, obe banke obaveštavaju AOFI da Železara ne ispunjava obaveze po kreditima i podnose zahteve za plaćanje po garancijama. AOFI im isplaćuje ukupno nešto manje od 44 miliona dolara (pošto je Železara prethodno Unikreditu vratila više od milion dolara).

Po ugovorima o garancijama, Železara je imala obavezu da AOFI-ju nadoknadi pun iznos plaćen bankama. Kako se navodi u finansijskom izveštaju Agencije, „u slučaju plaćanja po garanciji od strane Republike Srbije, pravno lice čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se bavi kreditnim poslovima, poslovima osiguranja, odnosno poslovima izdavanja garancija je dužno da u roku od 5 radnih dana od dana plaćanja, aktivira instrument obezbeđenja koji je u njegovu korist izdao nalogodavac i da iz tih sredstava nadoknadi Republici Srbiji iznos koji odgovara vrednosti naplaćenoj iz aktiviranih sredstava obezbeđenja“.

Ovde na scenu ponovo stupa Vlada Srbije. Najpre 27. novembra 2014. usvaja Zaključak br. 420-15013/2014 kojim se Agenciji naređuje da otpiše potraživanje prema Železari od 24 miliona dolara (kredit Unikredit banke), a zatim 19. decembra 2014. i Zaključak br. 420-15770/2014 kojim se nalaže otpis potraživanja od 20 miliona dolara (kredit Sberbanke). Istim zaključcima otpisana su i potraživanja Republike Srbije od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.Cela ova transakcija i bacanje novca građana Srbije zaslužili su jednu rečenicu u izveštaju o poslovanju Železare Smederevo za prošlu godinu: „Ostali prihodi po osnovu otpisa u iznosu od 4.227.793 hiljade dinara rezultat su otpisa obaveze po garancijama kod AOFI iz kojih su Unikredit i Sberbanka naplatile korišćenje revolving linije od strane Društva za serviranje obaveza prema dobavljačima za strateške sirovine.“

Da Vas podsetimo:  Zagorka Dolovac nestala u "borbi protiv mafije"

Iznos od 44 miliona dolara koji je AOFI otpisao mnogo je veći od osnivačkog kapitala te agencije koji iznosi 25 miliona evra. Železara je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 95 miliona evra.

Vladimir Radomirović

Pištaljka

PRILOZI:

Izveštaj o poslovanju Železare Smederevo za 2014. godinu

Bilans uspeha Železare Smederevo

Finansijski izveštaj i izveštaj revizora o poslovanju AOFI-ja 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime