Vučić dovršava zadatak oko Kosmeta

5
1019
Slobodan Samardžić/ Foto: printskrin Youtube

Kada ne bismo znali da iza svega stoje Sjedinjene Države, s pravom bismo mogli reći da tzv. briselski proces vode kosmetski Albanci. Evropska unija se ponaša kako oni hoće. Prekinu razgovore kad hoće, ne dođu ako neće, dođu ako hoće. Evo, recimo, sastanak u nedelju će se održati zato što kosmetski Albanci to hoće, tj. zato što je na dnevnom redu, prema prvim najavama, razgovor o sporazumu o priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Kada su u Evropskoj službi za spoljne poslove saznali da Albanci hoće takav sastanak oni su odmah pozvali srpskog stand by čoveka i on se netom uredno odazvao.

Sve ostalo u vezi sa tim sastankom je politički folklor delujućih vlasti Srbije i kosmetskih Albanaca u pokrajini.

Vučić ide, kako sam kaže, bez uslova. On nikada nije imao uslova, a nije ni mogao, jer nikada nije imao pregovaračku platformu. Razgovarao je iz glave misleći samo na svoj ulog i dobitak – sve za vlast. Kada su sagovornici iz EU i Prištine to videli, nisu mu dali ni ono što stoji na papiru (Prvi briselski sporazum, april 2013) – zajednicu srpskih opština, jer ni to nije bio njegov (prethodni) uslov. Davao je sve bez uslova, i više nego što na papiru piše, ako ne računamo zapadnu podršku njegovoj autokratskoj vlasti u Srbiji, što nije uslov nego njihov dil. Ali, ako u Brisel ide bez uslova, ne ide bez reči u pripremnoj fazi. Za razliku od uslova, one mu ne fale. Rečima se pred novinarima bori protiv oblapornih Albanaca i nepravičnih Evropljana, on – autentični Evropejac. A tu ima šta da se kaže.

Eto, Albanci traže (za sever Kosova) Sandžak i južnu Srbiju, i nabacuju zgodne povode za Vučićeve medijske rituale. A, treba povesti računa, temu o „podeli Kosova“, ubacuju u javni promet srpski političari, od Dačića nadalje. U posrednoj a simultanoj prepirci jedni (Albanci) kažu – budite mirni jer nam ni „Kosovo“ nije dovoljno, a drugi (srpski političari) kažu – nikada nećemo priznati Kosovo, pa zatim (isti ti) Kosovo je bilo Srbija. Na to Tači odgovara – idemo u Brisel da utvrdimo granice Srbije i Kosova. Sve je to vrlo živopisno i tenzično. Posebno od strane Vučića, koji na kraju, iako je kupio kartu, kaže – „ako su to teme, ne treba ni da me zovete.“ Ne kaže, naime, Briselu nego novinarima koji, kao, ništa ne razumeju. Zašto se tim povodom predsednik obraća novinarima, kada ga nisu oni zvali u Brisel nego on njih na otvaranje još jedne fabrike.

Da Vas podsetimo:  Ode Savski most, neka se pripremi “Beograđanka”

Ali, kada je već kupio kartu, mora i da ode. Glupo je da karta propadne. Kad tamo, ni Sandžak, ni južna Srbija ni severno Kosovo, ni razgraničenje, već samo ono što je prvobitno i najavljeno – da potpišeš. Ne odmah, nego kada dobiješ tekst; sada samo da utvrdimo pravnu formu političke suštine na kojoj si radio pošteno, premda odugovlačeći. Ako si filigranski ispunio sve tačke Briselskog sporazuma, ako si se, potom, obavezao da ćeš potpisati sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji (Pregovarački okvir EU, januar 2014), ako smo ti na reč dali tolika poglavlja za tvoja politička uzglavlja, pa valjda i ti treba nešto zauzvrat da uradiš. Mislimo, definitivno a ne više procesualno.

Pa zar to nije pošteno, mislimo, u skladu sa tolikim dogovorima. Šta kažeš? – zajednica srpskih opština. Pa valjda znaš da mi rado dajemo smokvin list našim saveznicima ako ga zasluže. Ako ga je iko zaslužio, to si ti. Evo, imaš ga, ali, brate, da završimo. Kad bi samo znao koliko su ovi preko okeana ljuti i nervozni. Juče su nas pitali – pa zar to nije bilo gotovo pre deset godina. Stid nas obuhvati. Sve samo zato što smo bili dobri prema tebi. Pa budi ti sada dobar prema nama. Toliko smo valjda zaslužili. I tako dalje.

Osnovni problem predsednika države je što većinu građana, a to znači i većinu Srba, nije ubedio u dobitke svoje inače spasonosne politike. Ljudi prosto nisu dorasli političkom trenutku. Iako je sve to tako karakteristično za noviju istoriju Srbije i Srba (vid. Latinka Perović, Sabrana dela), ovo sada je premašilo sve slične istorijske situacije. I sada se Vučić suočava sa dilemom – kako protiv tolike oponirajuće većine, čak i među redovima gotovo savršeno fingiranog „društvenog dijaloga.“ Sva je sreća da postoji dobar uzor u Crnoj Gori, gde je prema rečima postupajućeg predsednika vlade 85% građana (dakle svi živi i punoletni Srbi i Crnogorci) bili protiv priznanja Kosova, pa je vlada imala hrabrosti da izvede salto mortale sa srećnim ishodom. Slično je bilo i sa odlukom o ulasku u NATO. Pa ako je tamo uspelo, uspeće i ovde; što smo mi gori od njih. Hoću da kažem, Vučić ima častan, istorijski proverljiv, izlaz. Pa nije valjda lud da ga ne iskoristi.

Da Vas podsetimo:  Kako su to sačuvali?

Kada se vrati iz Brisela sa punom istinom, moraće da svoju javnost upozna sa njom bez anestezije. Da se razumemo, neće tu biti ničeg novog prema onome na šta nas već mesecima priprema – hoćete li rat ili mir, blistavi zapad ili mračni istok, blagostanje ili bedu, budućnost ili prošlost, opstanak ili propast i sl. A kako beslovesni narod neće ni to da prihvati, on će opet imati unapred pripremljeno rešenje: pošto me je svevišnji zapad poslao k vama, Srbima, kao mesiju, više neću izigravati proroka već ću zaista biti mesija: izvršiću svoj sveti zadatak a vi ćete me slaviti, možda ne odmah ali narednih vekova svakako.

Eto kako se mit o Srbima kao nebeskom narodu izbacuje na vrata a vraća kroz prozor. Samo treba poverovati.

Slobodan Samardžić

srbijasvet.wordpress.com

5 KOMENTARA

 1. SRBIJA JE SILOVITO KRENULA DA PROPADA U AMBIS I TO PROPADANJE I DALJE TRAJE DEFINITIVNO OD PRIHVATANJA KOMUNISTICKE UTOPISTICKE RELIGIJE UVEZENE SA ZAPADA- A SISTEM SU FILOZOFSKI UTEMELJILI GENIJALNI TVORCI NOV0G SVETSKOG PORETKA MARKS-NEMAC INACE POZNATI SATANISTA I ENGELS NJEGOV BRITANSKI PRATILAC I SAUCESNIK.TAKO JE NOVA MANGUPSKA RELIGIJA – ZVANA KOMUNIZAM PONIKLA UMESTO U ZEMLJAMA ZAPADA GDE SU POMENUTI GENIJI I OBJAVILI TYV.KOMUNISTICKI MANIFEST KOJI NIJE USPEO DA UIHVATI KORENA TAMO GDE JE PONIKAO VEC U PRVENSTVENO U PRAVOSLAVNIOM ZEMLJAMA RUSIJI I SRBIJI ..pO MENI OD TADA POCINJE EROZIJA POBEDNICKE I MUCENICKE SRBIJE UPRKOS POBEDA U UZASNIM RATOVIMA A TA EROZIJA KOD NAS I DALJE TRAJE.JEDINO SE IZGLEDA, STICAJEM SRECNIJIH OKOLNOSTI RUSIJA NA VREME TRGLA I SHVATILA DA JE NACIJA JACA KARTA OD FILIOZOFISKIH UTOPIJA! KONACNIO SE U OVO PUTINOVO VREME U ADNJI CAS OKRENULA SAMA SEBI., SRBIJA BOGAMI JOS UVEK MUKU MUCI SA NASLEDNICIMA ONIH PARTIZANSKIH BORACA IZ SUME KOJI SU JASNO UKAZALI da nije vazno koliko si UČEN, obrazovan i koliko volis svoju zemlju, vec kad jednom dođes na vlast, kako da je zadržis.

 2. Opet cemo cuti lazi i lazi…..Uvek je isto. Lazu i Amerikanci a nas narod ce odluciti i sam ce narod da snosi konsekvence???? Slepi vodja rece i……NAROD CE POZLATITI.

 3. „A kako beslovesni narod neće ni to da prihvati, on će opet imati unapred
  pripremljeno rešenje: pošto me je svevišnji zapad poslao k vama, Srbima,
  kao mesiju, više neću izigravati proroka već ću zaista biti mesija: izvršiću
  svoj sveti zadatak a vi ćete me slaviti, možda ne odmah ali narednih vekova
  vakako.“?
  Ко зна колико пута речено, испричано, написано…, али не и делом
  потврђено?!
  Где сте Ви, г. Слободане Самарџићу, да се лично пјавите на СКУПУ
  НАРОДА испред Скупштине Србије, 28.о6.2018., на Видовдан?
  И не само Ви, него читава силесија од “аналитичара“, “проценитеља“,
  “оценитеља“, “харизматичних“ ликова највишег академског звања –
  професора , доктора, магистара, мастера, инжењера, дипл. правника,
  дипл. економиста, дипл.политиколога, најпознатијих уметника свих
  грана уметности…, да се само појавите на том СКУПУ, и ништа не кажете,
  али само својим присутвом подржите НАРОД који СВЕДОЧИ ИСТИНУ
  О ПОГУБНОСТИ ФЛОСКУЛЕ – “ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ“?
  Зашто Вас није било?
  То не боли, ништа не кошта, кратко је трајало, а била би само једна Ваша
  скромна ЖРТВА СВЕДОЧЕЊУ ИСТИНЕ.
  Свакако, то је било благовремено обзнањено, и немате оправдања за
  неодазивање СВЕДОЧЕЊА У КОРИСТ ИСТИНЕ!
  Ваше присуство и присуство свих осталих академаца и уметника, без
  икаквог истицања страначких облежја, окупило би много већи број
  учесника у скупу!
  Немате оправдања за то!
  Срам Вас било!
  За сведочење ИСТИНЕ потребне су жртве, а Ваше присуство би била Ваша
  лична жртва, жртва у корист Ваше породице, Ваше деце, унучади…
  Чека и кога се плашите?
  Истине???

  Драган Сланић

 4. Pa izgleda kako vi komunisti se hvalite,da su titu na sahrani bili skoro svi državnici sveta,čak je karter poslao majku svoju,pa valjda su po svemu tome ostali dosledni da njegov poklon KIM arnautima 1974 ne dovedu u pitanje,pa to treba privesti kraju,a samo podržavaju ove titove unuke u nameri da dovrše titovo započeto delo.Kako rekoše i posle tita tito,što im se i vidi po doslednosti.Neća valjda neko osporiti da su se arnauti naoružavali za vreme tita i miloševića,valjda je to sve dokumentovano onima koji imaju mozga,oni koji ga nemaju,oni ga nikada i neće imati,njih će crveni teroristi uvek da koriste kao dežurne budale.Uz pomoć tih budala su i vladali i došli dovde,drugih nije bilo na vlasi od njine okupacije 1945.

 5. Sve sto je receno i napisano u potpunosti je tacno!!! Imamo prilike da citamo ovakve analize i predvidjanja vrlo cesto….. Pitanje svih pitanja jeste KAKO ZAUSTAVITI I SPRIJECITI VELEIZDAJU !!! Odlicno je autor uocio i usporedio sa dogadjajima u Crnoj Gori. 85% gradjana C G protiv ulaska u NATO …….C.G. Postala clanica NATO
  85% gradjana protiv priznavanja fantom drzave Kosova, C.G. priznala Kosovo……………….i sve to u ime DEMOKRACIJE,!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime