Vučić ugurao svoje ljude u upravne odbore RTS-a i RTV-a

0
2062

RTS i RTV dobili su nove upravne odbore odlukom Regulatornog tela za elektronske medije. Pojedini članovi upravnih odbora izuzetno su bliski vladajućem režimu i Aleksandar Vučiću.
Branko Radun, Đorđe Vozarević, Zorica Šujica

up-rts-i-rtv
Branko Radun, Đorđe Vozarević, Zorica Šujica

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) imenovao je nedavno članove Upravnog odbora RTS i Upravnog odbora RTV.

Za članove Upravnog odbora RTS imenovani su sociolog Đorde Vozarević, profesor univerziteta Vladimir Vuletić, akademska slikarka Zorica Šujica, diplomirani istoričar i politički analitičar Branko Radun, advokat Miroslav M. Nikolić.

Članovi Upravnog odbora RTS su i diplomirani pedagog Simona Mitrović Dunjić, politikolog Ljiljana Đurđevac, pravnik i diplomirani menadžer Dragan Karadžić i master inženjer elektrotehnike i telekomunikacija Dušan Kovačević.

Za članove Upravnog odbora RTV imenovani su ekonomista Marko Ćalić, vanredni profesor univerziteta Jova Radić, advokat Borislav Pupavac, ekonomista Ištvan Terenji, master dramski i audiovizuelni umetnik Aleksandar Komnenović i profesor univeriziteta Siniša Bokan, saopštio je REM.

Među izabranima nalaze se osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da te funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

NUNS i NDNV su upitali kako je moguće da se u UO RTS-a našla Ljiljana Đurđevac koja je “jedna od zloglasnih novinarki” iz perioda Miloševićevog režima i pritom i stalno zaposlena u REM-u.

Ona je za za vreme Miloševićevog režima bila urednica informativnog programa TV Novi Sad. Učestvovala je u raskolu Srpske radikalne stranke i formiranju Srpske napredne stranke. Inače, za Đurđevac se ranije pisalo da je članica Srpske napredne stranke.

Postavlja se pitanje kako je politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postao jedan od upravitelja RTS-a.

Sociolog Đorđe Vozarević ponovo je izabran za člana UO RTS-a. On važi za bliskog prijatelja predsednika saveta REM-a Gorana Karadžića.

Da Vas podsetimo:  Kamenovana škola u selu Gojbulja na Kosovu i Metohiji

Nije jasno ni kako je Zorica Šujica, estradna umetnica i učesnica rijaliti programa “Veliki brat”, postala članoca UO RTS-a.

Takođe se postavlja pitanje zbog čega je baš savetnica u kabinetu predsednik Srbije Tomislava Nikolića Simona Mitrović Dunjić postavljena u UO RTS-a.

Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u građevinskoj firmi?

NUNS i NDVN traže od članova sveta REM-a sa saopšte da li neko na njih vršio politički pritisak.

– Tražimo od članova Saveta REM-a da saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrđenim kompetencijama birali osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti, navedeno je u saopštenju.

Predsednica izborne komisije Gordana Suša priznaje da nije zadovoljna delom novog UO.

– Ono što je meni bilo zanimljivo je da su šest glasačkih listića bili identični i nije me mrzelo da proverim koliko je verovatno da od 52 kandidata 6 glasa za 9 istih i matematičari su rekli da je šansa jedan prema milion. Osnovano sumnjam da su se dogovorili, ali i to je legitimno, navodi Suša.

Teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime