Vučićeva savetnica nije prijavila imovinu

0
4091

suzana_naslovnaSuzana Vasiljević, savetnica za medije Aleksandra Vučića, nije podnela izveštaj o svojoj imovini i prihodima, iako kao javni funkcioner ima zakonsku obavezu to da učini, saznaje BIRN

Pored toga što radi kao savetnica za medije premijera Srbije, od decembra 2012. godine ona je i članica Nadzornog odbora kompanije Politika a.d.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ona je kao funkcioner imala obavezu da najkasnije 30 dana od stupanja na funkciju Agenciji dostavi svoju imovinsku kartu.

Suzana Vasiljević i „afera prisluškivanja“
hrvatska zastava i suzana. Foto: hop-portal
Suzana plovi pod hrvatskom zastavom /foto: hop-portal

Hrvatski medij http://hop-portal.com, između ostalog, piše o Suzani Vasiljević i sledeće:

„Policijski službenici Uprave kriminalističke policije opisujući postojanje osnovane sumnje da bivša radnica MUP-a Srbije Suzana Vasiljević, koja nevjenćano živi sa francuskim obaveštajcem Georges Uriot, odaje državne tajne, da reketira bogate građane i vrši iznudu, predložili su načelniku UKP-a Rodoljubu Miloviću, da se Višem javnom tužiocu u Beogradu predloži da od istražnog suca traži suglasnost za poduzimanjem operativnih mjera, a između ostalih i slušanje njenih službenih i mobilnih telefona.

foto Zoran Sinko
Suzana i Alek

Istražni sudac Višeg suda u Beogradu odobrio je primjenu mjera, i taj nalog je prosleđen tehničkoj službi “Bezbedonosno informativne agencije” da prisluškuje njene telefone.

Službenici BIA, koji su izvršavali ove mjeru, ustanovili su njene česte kontakte mobilnim telefonom sa Aleksandrom Vučićem. Tako je nastala afera.“

hop-portal.com / Koreni

U pisanom odgovoru BIRN-u na pitanje da li je Suzana Vasiljević dostavila izveštaj, Agencija je odgovorila: „Proverom evidencije dostavljenih izveštaja utvrđeno je da Suzana Vasiljević nije podnela izveštaj po stupanju na javnu funkciju člana Nadzornog odbora akcionarskog društva Politika”.

Ona je pored funkcije u Politici a.d, od septembra 2014. godine i članica Nadzornog odbora kompanije Air Serbia.

Prema navodima Agencije za borbu protiv korupcije, budući da Suzana Vasiljević u kompaniji Air Serbia ne prima naknadu po osnovu članstva, nije bila u obavezi da podnese izveštaj o imovini. Zakon nalaže da samo članovi nadzornih odbora koji imaju naknadu podnose izveštaj, kao što je slučaj u Politici a.d.

Da Vas podsetimo:  Vučić ubedljivo pobedio u selima blizu planiranog rudnika Rio Tinta

Savetnica pemijera za medije za BIRN potvrđuje da nije dostavila podatke o imovini i objašnjava da nije znala, niti je neko obavestio da ima tu obavezu.

„Možda je trebalo ali meni to, zaista, niko nije rekao. Znala sam da funkcioneri vlade to rade, ali nisam znala da bih i ja to trebalo da radim”, rekla je za BIRN.

Agencija za borbu korupcije u pisanom odgovoru BIRN-u napominje da se nakon saznanja da Suzana Vasiljević nije dostavila imovinsku kartu pokreće postupak utvrđivanja da li je savetnica premijera za medije povredila Zakon.

Ukoliko se utvrdi povreda Zakona, a ona naknadno prijavi imovinu, Agencija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, gde je za ovaj prekršaj zaprećena novčana kazna u iznosu od 50,000 do 150,000 dinara.

Ako funkcioner ni nakon sprovedenog postupka ne prijavi imovinu Agencija podnosi krivičnu prijavu, gde je za navedeno krivično delo zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Firma u Londonu

Suzana Vasiljević slovi za najbližeg saradnika Aleksandra Vučića, jedna od malobrojnih koji su svakodnevno sa premijerom i koji ga prate u stopu tokom brojnih obaveza i putovanja. Široj javnosti je prepoznatljiva po tome što moderira konferencije za novinare u Vladi.

Vučićeva je savetnica za medije od 2012. godine, a pre toga je radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova u birou za saradnju sa medijima. Blic je u svojim tradicionalnim listama uticajnih ljudi svrstao na četvrto mesto najmoćnijih osoba na srpskoj medijskoj sceni za 2015. godinu i među deset najuticajnijih žena u Srbiji 2014. godine.

suzana10 www.aikb.netPrema podacima Agencije za privredne registre, u februaru 2012. godine osnovala je konsultantsku firmu Bioslandry consulting, koja je u aprilu 2013. godine ugašena i izbrisana iz privrednog registra.

Da Vas podsetimo:  Šta je vaša najtužnija priča iz detinjstva u Srbiji? Ovo je moja

Pod istim imenom u oktobru 2012. godine registrovana je firma i u Londonu, a kao osnivač i direktor navodi se Suzana Vasiljević. Na mesto direktora u martu 2015. godine Suzanu Vasiljević zamenjuje Žorž Urio, njen bivši suprug. U britanskom privrednom registru Suzana Vasiljević se i dalje navodi kao vlasnica firme.

Ona u razgovoru za BIRN kaže da ne zna da je vlasnica firme u Londonu i da nema veze sa tom firmom. Kaže da je to firma njenog bivšeg supruga koji radi kao konsultant najveće francuske naftne kompanije „Total“.

„On je bio vlasnik te firme, on je i dalje vlasnik te firme, to nema veze sa mnom. U Beogradu smo imali firmu jer je tako bilo lakše, on je radio u Africi pa smo tako imali pristup novcu. Firma je bila na moje ime, ali firma nije imala nikakve veze sa mnom” kaže za BIRN.

Mali i Vasiljevićeva
Siniša Mali i Suzana Vasiljević (desno)

Na činjenicu da se prema aktuelnim podacima iz britanskog privrednog registra koji je dostupan javnosti Suzana Vasiljević i dalje vodi kao vlasnik firme, ona odgovara da to prvi put čuje.

„Moja molba je bila kada smo ugasili firmu u Beogradu da se to prebaci na njegovo ime i ja zaista ne znam šta je potom radio, nismo u komunikaciji već izvesno vreme. Ja nemam prihode od toga i nemam veze sa tim, to je prosto bila njegova firma i platu iz kompanije Total je primao preko te firme“, kaže Suzana Vasiljević za BIRN.

Prema njenim rečima Bioslandry consulting je agencija za usluge savetovanja iz Pariza koju su partnerski osnovali Žorž Urio i Etijen Dubern.

Prema podacima sa internet prezentacije, Bioslandry consulting pruža usluge obezbeđenja, zaštite i tehničke podrške u kriznim područjima.

Da Vas podsetimo:  Turizam u Srbiji - Top 5 najposećenijih destinacija

Žorž Urio ima bogatu radnu biografiju, a prema podacima sa njegovog Linkedin profila skoro 19 godina je radio u francuskom Ministarstvu odbrane, potom u Ministarstvu spoljnih poslova, a prethodnih nekoliko godina radi kao konsultant za Total.

Etijen Dubern takođe ima bogatu diplomatsku karijeru, a u svojoj biografiji navodi da je za francusku Vladu radio na Kosovu, kao i u francuskoj ambasadi u Hrvatskoj.

Aleksandar Đorđević

javno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime