Vukan, sin gospodara Vučića

0
1262

Vučiću se rodio sin. Zanimalo me je samo jedno – koje će ime novorođenče poneti?

Ime je pečat roditelja koji ga odobravaju… Pošto već znamo da se Vučić „dogovara“ povicima „tišina, tamo“ onda će taj pečat, kroz ime, utisnuti on sam. Ime sa daje sa naznačenjem, a svaki otac želi da ga sin nadmaši u svemu onome u čemu je on uspešan ili bi želeo da to jeste.

VukanSin se zove – Vukan, kako Vučić kaže, po najstarijem sinu Stefana Nemanje.

O Vukanovoj kratkotrajnoj vladavini vrlo malo se zna pa čudi, otkuda onda uzor da se ponese njegovo ime? Ipak, i ono što se zna sasvim je dovoljno jer prema pisanju Stefana Prvovenčanog Vukan, željan vlasti, „bi prestupnik. Jer izvede inoplemenike na otačastvo svoje, i oduze mi zemlje i opustoši ih”.

Naime, u savezu sa Vukanom inoverni Mađari 1202. godine uđoše u Srbiju i „opustiše je“.

Da podsetim, prošle godine Vučić je, školu koja je nosila ime Vukanovog brata Svetog Save, bez ustezanja zamenio imenom šeika Halifa bin Zajeda. U to isto vreme Vučić se javno odrekao bilo kakve „sličnosti“ u vođenju države sa srpskim najsvetlijim knezom, Lazarem, i ushićeno sebe poistovetio sa Sultanom Muratom, vladarem koji je naneo nemerljivo zlo, patnju i stradanje upravo srpskom, pravoslavnom narodu.

Moram da priznam, da sam unapred znao i koje će ime poneti novorođenče i to tako što je Sveti vladika Nikolaj Velimirović na ovu temu pisao pre nešto manje od jednog veka pa ću ga ovde samo citirati:

„U istoriji srpskoj zabeležena su imena tri izdajnika, sva trojica sa imenom – Vuk.

Kada je Sveti Sava uređivao vlast u srpskom narodu, Vukan se javlja kao izdajnik. Kad se Lazar borio na Kosovu, Vuk se javlja kao izdajnik. Kad je Karađorđe vodio ustaničku borbu, Vujica se javlja kao izdajnik. U odsudnim časovima svi ovi vukovi su se pokazali kao lisice.

Da Vas podsetimo:  I Bog bi pao na Vučićevom poligrafu

No svi presudni događaji u istoriji sveta imali su svoje izdajnike. Prototip svima njima jeste onaj Juda koji je Boga izdao. Ne može ni biti neko izdajnik svoga naroda i pravih narodnih vođa, ko najpre nije postao izdajnik Boga. Vuk Branković je pretrpeo poraz na Kosovu a ne knez Lazar. I tela izdajnika su izgubljena posle Kosova kao što su duše njihove izgubljene na Kosovu. Ne zna se za grob Vukov. Da li je veliki gospodin Vuk na Kosovu izdao svesno ili nesvesno, to je bezrazlično. Bez svake sumnje, pre nego što je izdao svetu vojsku Kosovsku, on je morao izdati narodne ideale u duši svojoj. Morao je izbaciti iz svoje duše narodne ideale, i na mesto tih, svetih i nebeskih ideala, ispuniti dušu svoju zemljom.

Ja ne verujem da u našoj zemlji ima danas svesnih izdajnika. Ali se bojim da ih ima nesvesnih. To su oni koji teže da Kosovsku ideologiju odbace, Kosovsku knjigu pocepaju, Kosovsku nauku pogaze. To su oni koji bez straha Božijega stvaraju razdor u narodu, da bi se oni istakli kao sudije među zavađenim, radi trule slave i trule dobiti. To su oni koji liče na velikaše pred kosovskom bitkom, na velikaše koji su drobili carstvo na komade i otimali se o vlast i čast dok je azijski Sultan stajao na granici sa svojom fanatičnom vojskom“* otkrio je ovu tajnu za nas Sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Paralele i samo simbolike radi pomenuću da su Vučiću, kako prenosi Blic, među prvima čestitali šeik Muhamed bin Zajed, naslednik Halifa bin Zajeda na poziciji predsednika UAE (…), zatim Angela Merkel – fanatična zagovornica ne samo otcepljenja Kosova i Metohije već i trajnog uništenja čitave države Srbije.

Da Vas podsetimo:  S kojim „poštenim momcima“ je Vučić razgovarao?

Među domaćim ličnostima istakli su se baš Ljubiša Preletačević Beli (da ne ulazim u simboliku njegovog imena i njegovo ćutanje na moje pitanje kao predsedničkom kandidatu – kakav je njegov stav o Kosovu i Metohiji ali i sve druge okolnosti koje ga precizno postavljaju na kolosek velikih izdajnika moderne srske istorije) kao i Borislav Stefanović prvi pregovarač sa albanskim separatistima u Briselu tokom otpočinjanja procesa koji je gotovo u potpunosti ugasio državu Srbiju na Kosovu i Metohiji.

Nisam iznenađen, ni malo „jer se oskvrni zemlja naša bezakonjima našim i bi ubijena krvima, i padosmo u plen inoplemenikâ. Neprijatelji naši porugali bi nam se, da se nije umilosrdio na nas Vladika Gospod naš Isus Hristos, i prečista njegova mati, i molitvama ovoga Svetoga i tebe, Prečasni, sabrao nas od narodv i ruku inoplemenikv, i izbavio nas od protivnikv, zaštićujući nas od svakoga đavoljeg dela.“**

Ime ne mora nužno da naznači i ličnost tek rođenog Vukana, koji je svoje ime dobio po prvom poznatom izdajniku u srpskoj istoriji, ali bez ikakve sumnje mnogo govori o onome ko je to ime svom sinu dao – svesno baš po toj ličnosti.

Ivan Maksimović

www.kmnovine.com

_______________

*Časopis „Slovo“, broj 18, str. 49, Nikšić, 2008.
**Stefan Prvovenčani: Sabrani spisi – Život Svetog Simeona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime