Za devet godina privatnim firmama više od 1000 dozvola za izvoz naoružanja, ministarstvo krije iznose

0
666
Najviše dozvola izdato je državnog trgovinskoj firmi Jugoimport SDPR / Foto: printscreen

U poslednjih devet godina Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdalo je 3.666 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme (NVO), od čega najviše – čak 2.616 – firmama koje su u većinskom državnom vlasništvu, pokazuju podaci koje je Pištaljka dobila od ovog ministarstva po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Iako je Pištaljka zahtevala da dobije i same dozvole i uprkos rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja koji je po žalbi Pištaljke naložio da dobijemo ta dokumenta, ministarstvo trgovine nije dostavilo dozvole iz kojih bi se mogla videti vrednost tih poslova.

Iz ministarstva smo dobili objašnjenje da podatke o odobrenim i odbijenim dozvolama i sama dokumenta za period od 2005. godine do 2009. godine ovo ministarstvo ne poseduje jer se ta dokumentacija „izlučuje” iz arhive, bez objašnjenja šta taj termin tačno znači.

Ukupan broj dozvola za izvoz naoružanja za period od januara 2010 do novembra 2019. godine / Foto: printscreen

U odgovoru Ministarstva navodi se da se, između ostalog, „…dokumentacija iz oblasti trgovine naoružanjem odnosno iz oblasti uvoza/izvoza NVO čuva kao arhivska građa 10 godina, nakon čega se kao registratorski materijal izlučuje iz arhive, shodno odredbama Međunarodnog akta – Ugovor o trgovini naoružanjem koji je Republika Srbija potpisala i ratifikovala i odredbama Zakona o izvozu i uvozu NVO”, piše u odgovoru ministarstva.

Tabelarni prikaz koje ministarstvo jeste dostavilo pokazuje da je najviše dozvola dobilo preduzeće „Jugoimport SDPR”, ukupno 653 za period od početka 2010. godine do kraja oktobra 2019. godine. Tokom 2015. godine odobren im je rekordan broj dozvola – 97. Po finansijskim izveštajima ova firma posluje pozitivno. Međutim, Pištaljka je pisala da je Vlada Srbije ovoj kompaniji 2017. godine dala beskamatnu pozajmicu od 1,1 milijardu dinara, da bi dva meseca kasnije pozajmicu konvertovala u svoj kapital iako je preduzeće već bilo 100 odsto državno.

U prvih pet osim „Jugoimporta SDPR” nalaze se i firme „Zastava oružje” sa 581 odobrenom dozvolom za izvoz, „Prvi partizan” (523 dozvole), „Milan Blagojević Namenska” (308), „Sloboda” (279). Ova četiri preduzeća takođe proizvode oružje i odnedavno su deo grupacije Odbrambena industrija Srbije.

Uredbom Vlade iz prošle godine sve fabrike naoružanja u većinskom državnom vlasništvu organizovane su u jednu grupaciju i stavljene su pod kontrolu Saveta za odbrambenu industriju Srbije. Predsednika, četiri potpredsednika i ostale članove bira Vlada na predlog Ministarstva odbrane, kažu propisi. Pištaljka nije uspela da nađe rešenja o imenovanju članova saveta.

Da Vas podsetimo:  Srbija oplakuje odlazak još jednog velikana: Korona odnela život čuvenog plastičnog hirurga

Ipak, da se naša odbrambena industrija uprkos velikom broju izvoznih dozvola suočava sa ozbiljnim izazovima svedoči saopštenje koje je grupacija Odbrambena industrija Srbije izdala u avgustu ove godine. Naime, oni u saopštenju napominju da su na udaru neprekidnih napada na svaki posao koji zaključe. „Navikli smo da naše proizvode sa stranih tržišta istiskuju moćni i bogati lobisti, ali i za nas je novina da nas sa tržišta isključuju domaći lobisti i političari. Obično nas sapliću u inostranstvu, sada to rade i u Srbiji. Mi ćemo poštovati svaku odluku naše države, ali želimo da naglasimo da ni jedna prodaja oružja nije bez druge strane i da nikome ne možete prodati ni metak da se ne javi uvređeni ili uplašeni sused. Ako nam se zabrani da poslujemo sa svakom zemljom koja na našem prostoru nema dovoljno jak lobi, onda je sudbina nas i naših porodica veoma neizvesna”, piše u saopštenju.

Prodaja i izvoz naoružanja u žiži je javnosti otkako je država uhapsila uzbunjivača Aleksandra Obradovića u septembru 2019. godine. Uzbunjivač Obradović je otkrio da se oružje iz fabrike „Krušik” prodaje privatnim firmama po privilegovanim cenama, o čemu je pre dve godine prvo javnost izvestio Birn, a kasnije i nekolicina drugih medija. Među povlašćenim trgovcima oružjem nalazi se i firma „Gim” koja je povezivana sa ocem dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, u međuvremenu preminulim Brankom Stefanovićem.

Branko Stefanović i dalje se u Agenciji za privredne registre vodi kao vlasnik i zakonski zastupnik u firmi „Junajted BG” (United BG). „Junajted BG” je dobila u 2018. godini dve dozvole za izvoz naoružanja, pokazuju podaci ministarstva trgovine.

„GIM“ je na listi izvoznika dvanaesti po broju dozvola za izvoz. Ukupno su dobili 61 dozvolu, od čega najviše 2018. godine,  čak 17.

Pištaljka je pisala da je Državna revizorska institucija ustanovila da je „GIM“ tokom 2017. i 2018. godine u posao prodaje „Krušikovih“ proizvoda uveo i inostranog posrednika koji je zaradio više od osam miliona dolara.

Da Vas podsetimo:  „Velja Nevolja je ubio Vlastu Miloševića, neko je sklonio dokaze“- tvrdi bivši Šešeljev telohranitelj

Privatna firma koja je dobila najviše dozvola u periodu 2010 -2019. godine je „Uni global” vlasnika Nebojiše Novakovića. Dnevnik Srpski telegraf je povezao ovu firmu sa opozicionim liderom Draganom Đilasom jer se Stranka slobode i pravde koju on predvodi nalazi na adresi firme „Uni global”. Kako je preneo Srpski telegraf, Nebojša Novaković je potvrdio da je poslovni prostor izdao stranci i napomenuo da se prostor izdaje već godinama, a da je stranci izdat po tržišnim uslovima. Firmi „Uni Global” izdato je 165 dozvola najviše tokom 2016. i 2017. godine.

Ipak, kada bi se sabrale dozvole firmi „CRP Impeks” i njene firme-ćerke „Tehnoremont”, vlasnika Petra Crnogorca, one bi izbile na prvo mesto liste privatnih prodavaca naoružanja. Njima su ukupno, za period od 2010. do 2019. godine, izdate 174 dozvola za izvoz.

Mediji su objavili da su oba preduzeća bila akteri korupcionaške afere kada su na tenderima za prodaju viškova naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije imali privilegovan položaj. Petar Crnogorac 2014. godine je uhapšen zajedno sa još četvoro drugih odgovornih lica i jednim službenikom iz Vojske Srbije D.M.

Posle hapšenja, Petar Crnogorac nastavio je poslovanje preko zavisne firme „Tehnoremont”, kojoj je već sledeće 2015. godine odobreno čak 37 dozvola za izvoz. Osnovna firma „CRP impeks” u 2015. godini dobila je jednu dozvolu, a posle toga više nijednu.

Foto: printscreen

Država je od 2010. godine do 2019. godine izdala 69 dozvola za izvoz firmi „Proizvodnja Mile Dragić” istoimenog vlasnika. Mile Dragić u javnosti je poznat i kao akter afere „Pancir”. Afera je izbila 2005. jer su navodno sklopljeni štetni ugovori za državu, tada Srbiju i Crnu Goru, tako što je kupljeno više pancira i šlemova nego što ima vojnika. Ugovori nikada nisu realizovani jer ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere. U sudskom procesu koji je vođen, zbog nedostatka dokaza, a i zato što nije nastala šteta jer su ugovori poništeni, glavni akteri u ovoj aferi – među njima i tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić – su oslobođeni.

Da Vas podsetimo:  Tajni nacrt: Šta sve donose izmene pravila o finansiranju izborne kampanje

Mile Dragić pravosnažno je oslobođen 2013. godine. U periodu od 2010. godine do 2013. godine, dok je Mile Dragić još uvek krivično gonjen, Ministarstvo trgovine izdalo je 24 dozvole za izvoz njegovoj firmi.

Nijedna od firmi Slobodana Tešića, koji slovi za najvećeg trgovca naoružanjem na Balkanu, nije među prvih deset po broju dozvola u periodu za koje smo dobili podatke. Ovo ne čudi jer su Tešić i njegove firme bile na crnoj listi još otkako je 2003. godine otkriveno da je oružje kojim je trgovao završilo u Liberiji, zemlji koja je pod embargom Ujedinjenih nacija. U javnosti je poznato da je 2009. godine u dva navrata firmi Slobodana Tešića zabranjen izvoz proizvoda iz fabrike „Zastava oružje“. Podaci ministarstva trgovine pokazuju da do 2014. godine najpoznatija Tešićeva firma „Partizan teh” nije dobila nijednu dozvolu. Od 2015. godine „Partizan tehu” odobrene su 52 dozvole.

Istraživački portal Krik pisao je da je Slobodan Tešić bio finansijer fondacije Dragice Nikolić i da je Tešićeva kćerka Danijela bila na listi Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 2012. godine, te da mu je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dodelio diplomatski pasoš 2013. godine.

Slobodan Tešić 2017. godine osnovao je firmu „Vektura trans”. Ovoj firmi je već sledeće 2018. godine izdata 21 dozvola za izvoz. Ukupno za tri godine (u 2017. godini, 2018. godini i 2019. godini) dobili su 33 odobrenja za izvoz.

Pištaljka je pisala o tome kako je država ovu firmu uvela kao posrednika u posao prodaje „Krušikovih“ mina u Jermeniju. Naime, „Krušiku” nije dozvoljena direktna prodaja, da bi nekoliko meseci kasnije firma „Vektura trans” dobila odobrenje za izvoz „Krušikovih“ mina. „Vektura trans” je sada u vlasništvu bivšeg šefa logistike firme „Partizan teh” Milana Subotića.

„Krušiku” je odobreno ukupno 120 izvoznih dozvola za devet godina.

Pištaljka je takođe otkrila i da je ova fabrika od 2015. godine do 2019. godine naglo povećala broj zaposlenih, pravdajući to vrednim novougovorenim poslovima. U istom periodu, broj izvoznih dozvola izdatih „Krušiku” opada.

Snežana Đurić
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime