Za jednu noć desetak krađa u Novobrdskoj opštini

0
1001

Organizovana grupa kriminalaca sinoć je na destak mesta u Gornjem Kuscu i Stanišoru, nadomak Gnjilana, izvršila ili pokušala više provalnih krađa.

Provaljena su vrata crkve Sveti Sava u Gornjem Kuscu i obijena kasa u kojoj su vernici ostavljali crkvene priloge.

„To je za nas veliki udarac, jer se napadaju i naše svetinje“, rekao je za Puls crkvenjak Stanimir Nikolić koji je slučaj prijavio takozvanoj „kosovskoj policiji“.

Sinoć, nešto posle ponoći, ukradeno je i vozilo Opel astra meštaninu Marku Ristiću, a u još u desetak kuća pokušane su krađe.
U obližnjem selu Stanišor, takođe posle ponoći, obijena je štala Srećka Kostića iz koje su lopovi odneli kravu sa teletom.

U izjavi za RTV Puls, potpredsednik opštine Novo Brdo po sistemu Republike Srbije, Siniša Dimić, ukazao je da su ovi napadi koordinisani.

„Ovo je smišljeni akt nasilja nad srpskim stanovništvom kako bi se ekonomski oslabili. Evidentno je da kosovska policija nema dovoljno opreme, ljudstva, niti znanja da stane na put kriminalcima“, rekao je Dimić.

U poslednjih mesec dana, ovo je već šesti put da su zabeležene krađe imovine srpskih vlasnika u novobrdskom kraju, a na meti lopova su bile kuće, krupna stoka i vozila. Zbog drastičnog porasta kriminala poslednjih godina i protesta građana, takozvana „kosovska policija“ je početkom oktobra smenila komandira policijske stanice u Novom Brdu Šukri Aliju i umesto njega postavila Ganija Huruglicu iz Kosovske Kamenice.

Na pitanje Pulsa da objasni činjenicu da se i posle nekoliko meseci od njegovog postavljenja i dalje vrše krađe u novobrdskom kraju, a počinioci ostaju nepoznati, Huruglica je odbio da da komentar, uz obrazloženje da ima važnija posla na prikupljanju dokaza.

Srbi ovog kraja pretpostavljaju da je reč o dobro organizovanoj multietničkoj bandi koja pustoši srpska seoska domaćinstva u opštini Novo Brdo piše portal Kosovo-Metohija.kom

Da Vas podsetimo:  Srbi u Orahovcu: Crkva je stub ostanka i opstanka, nije slučajno što smo oko nje okupljeni

Nepostojanje čvrste volje takozvanih „kosovskih“, odnosno vlasti šiptarskih separatista da se stane na put divljaštvu, daje vetar u leđa razbojnicima da nastave sa krađama, a na taj način se podstiče iseljavanje Srba.

Iako se svaka krađa blagovremeno prijavi takozvanoj „kosovskoj policiji“, nijedna do sada nije rasvetljena. Od svega što je ta služba preduzela je nekoliko smena vodećih policijskih službenika u Novom Brdu, misleći da je to najveći problem u sprečavanju sve češćih velikih krađa u Novom Brdu. To, naravno, nije sprečilo razbojnike da i dalje deluju. Opština Novo Brdo se proteže na oko 200 kvadratnih kilometara površine, a policijska stanica je do nedavno posedovala tek jedno vozilo u poluispravnom stanju.

Izvor: kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime