Za porez državi najviše duguju država i biznismeni

2
2880

Poreska uprava objavila je najnoviji spisak dužnika zaključno sa 31. decembrom prošle godine, na kojem je 389 aktivnih firmi koje pojedinačno duguju od dva miliona do čak 18 miliona evra, koliko duguje akcionarsko društvo Borba, inače u vlasništvu države. Među najvećim dužnicima su i firme Bogoljuba Karića, Miroslava i Marka Miškovića, Miroslava Bogićevića, Vojina Lazarevića, Dragana Đurića, Zvonka Veselinovića.

Foto: Insajder / Poreska uprava, ilustracija

Javnosti Srbije punih godinu i po dana nisu bile dostupne informacije o najvećim poreskim dužnicima u zemlji. Uprkos zakonskoj obavezi da na pola godine objavljuje taj spisak, Poreska uprava je to uradila tek sada i to nakon intervencije Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Spisak najvećih poreskih dužnika objavljen je prvi put 2011. godine. Tada je javnost saznala da 300 najvećih dužnika duguje čak dve milijarde evra za porez.

Iz najnovijih podataka koje je objavila Poreska uprava, može se vidite da samo prvih dvadesetak firmi na spisku na dan 31. decembar 2017. duguje državi za porez čak više od 110 miliona evra.

Posle Borbe koja se sa dugom od nešto manje od 18 miliona evra našla na vrhu liste, sledi firma Semp- system i elektro i mašinska postrojenja vlasnika Milorada Kesića. Treća na listi je firma Mera invest  Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića vlasnika Delta holding.  Dug Mera investa je oko 8, 5 miliona evra.

Firma Jugohemija – Vetagra, deo grupacije Delta Miroslava Miškovića, duguje 1,1 milion evra.

Među dužnicima je i kompanija Rudnap Vojina Lazarevića čiji dug iznosi oko 179 hiljada evra.

Među prvih deset dužnika nalazi se i firma u vlasništvu Auto-moto saveza Srbije, AMSS PS koja državi na ime poreza duguje oko 4,5 miliona evra.

Među firmama u kojima je proglašen stečaj, a i dalje duguju državi, takođe prednjače državne firme. Tu su međutim i Astra banka Bogoljuba Karića koja duguje oko 178 miliona evra, Veterinarski zavod Dragana Đurića sa nešto više od dva miliona i mnoge druge kompanije. Ukupan spisak dužnika u stečaju prelazi hiljadu firmi, državnih i privatnih.

Putarske firme, sportski klubovi…

Na spisku dužnika nalazi se i firma Granit Peščar, koja za porez duguje oko četiri miliona evra. U toj firmi najveći broj akcija imaju firme Inkop, Zvonka Veselinovića i Nukleus, čiji je vlasnik bivši član opštinskog veća i funkcioner Nove Srbije Vladimir Jevtić. Ove firme su inače angažovane na  gradnji deonice koridora.

Zvonko Veselinović, poreklom sa severa Kosova, poznat je po tome što su ga međunarodne snage sumnjičile kao glavnog organizatora barikada 2011. godine. O tome kako je Veselinović stekao kapital između ostalog i trgovinom naftom, Insajder se bavio u serijalu Patriotska pljačka.

Firma Nukleus bila je jedan od kupaca uglja iz Kolubare. Prema ranije istraživanju Insajdera, pravo na kupovinu uglja iz ovog rudnika koji je deo EPS-a, imale su povlašćene firme, koje su ga zatim prodavale na tržištu po mnogo većim cenama. Vlasnik firme Nukleus je bivši član opštinskog veća i funkcioner Nove Srbije Vladimir Jevtić.

Upravo je lider Nove Srbije Velimir Ilić 2013. godine potpisao ugovor sa kineskom firmom  Šandong, a ugovor sa podizvođačima potpisan je pred kraj njegovog mandata 2014. godine.

U prvih dvadeset dužnika  je i firma “Navip Zemun” koja duguje  oko četiri miliona evra . Vlasnik zemunskog Navipa kao aktivnog društva je akcionarsko društvo Navip koje je u stečaju.

Među dužnicima koji su aktivni nalazi se i preduzeće Komgrap – stan, ćerka firma akcionarskog društva Holding korporacija Komgrap, koja se od prošle godine nalazi u stečaju. Inače, sama privatizacija „Komgrapa“ je na listi 24 sporne privatizacije kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije.

Na spisku velikih dužnika je i dalje Koncern Farmakom u vlasništvu Miroslava Bogićevića, ali su sve njegove firme koje duguju za porez u stečaju, pa se ne nalaze na spisku aktivnih dužnika.

Na spisku dužnika su i sportski klubovi. FK Jagodina duguje 197 miliona dinara, FK Borac 166 miliona dinara, OFK Beograd 123 miliona dinara, FK Obilić 102 miliona dinara, a košarkaški klub Partizan oko 95 miliona dinara.

Porez državi u iznosu od 414.086.477 dinara, što je 3,5 miliona evra, duguje i firma Ekofarm iz Kraljeva. Vlasnik ove firme je Miroljub Baltić, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije iz Kraljeva.

Mina Milanović, Bojana Anđelić

insajder.net

2 KOMENTARA

  1. to su firme nastale od opljačkane srbije.oni ne plaćaju porez,oni finansiraju njine na vlasti.NESALOMIVA DECA KOMUNIZMA,piše nedeljni ekspres,koliko da da pojasni gospodin Pušara kako je tito potpisao da se naprave fantom firme pa da one izvuku pare pa posle da pokupuju celu srbiju.to je nova kasta.sve firma takozvanih tajkuna su njine,ovi se vode kao nosioci.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime