
Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji ukus, čuvaju i naše zdravlje pa bi trebalo da im posvetimo više pažnje u ishrani.
Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji ukus, čuvaju i naše zdravlje pa bi trebalo da im posvetimo više pažnje u ishrani.
Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mešavine začina u kesicama dobijate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvek bolji sam.
Cimet – ima specifičan ukus, ali i miris, koji uvek daje poseban štih svakoj poslastici. Ali, osim toga, može da bude i odlična zamena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje reguliše nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.
Čili – izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprečava uništavanjem štetnih bakterija pa ga slobodno koristite u ishrani onoliko koliko možete da podnesete.
Kajenski biber – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski biber sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast ukus.
Kim – od davnina se koristi kao začin i lek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su sproveli iranski lekari, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju i smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.
Đumbir – Umesto svežeg đumbira, koji možete da rendate i cedite, pa da pijete kako biste ojačali imunitet, kupite suvi, odnosno mleveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji ukus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidansima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.
Komentari koje objavljujemo odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove Internet portala "Koreni". Redakcija zadržava pravo da ne objavi ili da obriše komentare bez objašnjenja, ukoliko se u njima krše pravila civilizovane komunikacije. Lažno predstavljanje prilikom ostavljanja podataka u poljima za slanje komentara nije dopušteno.
www.koreni.net je portal svih nas i Vi, kao njegovi posetioci, niste ograničeni samo da ostavljate komentare na objavljene tekstove. Uz dobrodošlicu i našu zahvalnost pišite na "Korenima" o svemu što smatrate važnim za sve nas, kako u matici tako i u rasejanju.
Nikola Janić, osnivač i odgovorni urednik
Glas srpskog naroda