Zašto dajemo da nas tako lako obmanjuju?

0
1577

web of deceit_hedZašto dajemo da nas tako lako obmanjunu? Od Rudolfa Henzela Razmišljanja koja slede podstakla je obespokojavajuća dokumentacija ARTE-TV «Obmanjivanje – metoda Regan», u neku ruku scenario sadašnjeg obmanjivanja po metodi Obama. «Istinske sile» koje stoje iza sadašnje politike SAD, koje su vodile američko-natovske ratove kako1999. godine protiv Srbije tako i ratove protiv svih drugih zemalja u ovom veku, a koje sada pripremaju veliki rat protiv Rusije, postupaju po istom obrascu. Više od godinu dana nas Nemce pomoću «kvalitenih»-medija huškaju protiv nama po duši srodnih istočnoevropskih suseda, Rusa. Cilj ove ratne propagande jeste da nas preko ukrajinskog konflikta uvuku u uslužni rat između SAD i Rusije («Ratište Evropa»). Ovim treba da se osujeti savez između Rusije i Nemačke. Po ko zna koji put mi građani dozvoljavamo da nas ovi ratni huškači obmanjuju, a da se iz toga ne poučavamo. Šta su uzroci ove fatalne ljudske slabosti?

U ovo vreme nad ovim «vekom masovnog zaglupljivanja» i masovnog ruganja ne treba samo lamentovati (Scholl-Latour), već treba ozbiljno razmišljati o tome zašto još uvek tako mnogo sugrađana tako lako i ponekad rado dopušta da ih obmanjuju i izigravaju. Bilo da je reč o tobožnjem Miloševićevom planu «Potkovica» i tobožnjem Huseinovom i Asadovom oružju masovnog uništenja u prošlosti, i o tome da se danas Putin demonizira kao opasni novosovjetski uzurpator – varaju nas i obmanjuju, a mi dajemo da nas varaju i obmanjuju.

Ovakvo ponašanje je fatalno zato što izaziva rđave posledice: ko ne prozre ove obmane taj nesvesno igra u istom kolu moćnika, dozvoljava da ga kao povodljivo oruđe ratnih karijerista zloupotrebljavaju, prepušta generalima da odlučuju o njegovom sadašnjem i budućem životu i time čini sebe sukrivcem za psihičko i materijalno stradanje koje milioni bližnjih iz dana u dan trpe u područjima sveta pogođenim ratom i glađu. Umesto da se sveobuhvatno informiše, sam preuzme odgovornost, odvaži da misli svojom glavom i onda dela, on dozvoljava da mu sumnjičavo mišljenje obuzmu nepravda i nasilje, a da on sam misli da je od toga pošteđen. A onda, u momentu kada se na njega i sve nas obruši nasilje, onda je obično kasno da ga zauzdamo.

Da Vas podsetimo:  Milan Jovanović: Osećam se kao meta u vreme otvorenog lova na novinare

Šta su psihološki razlozi ove ljudske slabosti? Da li je to nepoznavanje činjenice da se gotovo svakim većim političkim, ekonomskim ili društvenim događajem u svetu upravlja sa najvišeg mesta, da se oni namerno izazivaju i da se ništa ne prepušta slučaju? Da li je to osećanje bespomoćnosti i nemoći usled pogrešnog mišljenja da oni gore ionako rade šta im je volja pa mi dole ne možemo da učinimo ništa protiv toga?

Da li je to lagodnost, lenjost srca što tako lako, ponekad čak i rado dajemo da nas obmanjuju i da se zbog toga ne upinjemo da pronađemo istinu kako bismo i dalje mogli mirno da spavamo i kako ne bismo morali ništa da činimo? Da li su to kukavičluk ili strah od posledica koje se očekuju zbog odvažnog, samoodgovornog činjenja? («Smrdeli smo od kukavičluka», okarakterisao je pre više godina bavarski poslanik Bundestaga Gauvajler svoje ponašanje i ponašanje kolega prilikom glasanja u Gornjem domu.)

Ili neko daje da ga tako lako zavaravaju zato što je od najranijeg detinjstva učen – a i danas se mališani još uvek tako uče – da se mora poslušno činiti ono što autoriteti zahtevaju, jer su oni uvek u pravu? A možda zato što je mnogima od nas kroz vaspitanje od malena ulivano u glavu da između neba i zemlje ima stvari koje postoje nezavosno od našeg opažanja i u koje mi jednostavno moramo da verujemo?

Kao i svagda. Svako od nas je u stanju da iznađe faktore koji upravo kod njega dovode do toga da uvek biva obmanjivan, a ne da o ovome od zdrave ljudske pame-ti zatraži savet tek kada odraste. Odgovor na ovo važno pitanje glasiće različito i indivdualno zavosno od vaspitanja i životnog iskustva. Ako je taj odgovor pošten, promeniće naše ponašanje – na dobro svekolikog čovečanstva.

Da Vas podsetimo:  Udruženje uputilo otvoreno pismo REM-u: Uklonite promociju droge, oružja i nasilja sa elektronskih medija

«Veliki će prestati da vladaju», rekao je Fridrih Šiler, «onda kada mali prestanu da puze.»

2015-05-21_192917

Autor: Dr Rudolf Henzel, diplomirani psiholog i pedagog-naučnik. Iz Lindaua je (Bodensko jezero). Možete mu se obratiti na www.psychologischemenschenkenntnis.de

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime