Čiji je Andrićgrad?

0
1518

2015-09-16_054825Ovih dana u Republici Srpskoj, tačnije u Višegradu mnogo se priča o Andrićgradu, delu višegradske čaršije građenom poslednjih pet- šest godina, a u većinskom vlasništvu poznatog reditelja Emira Kusturice. Činjenica, od rata u BIH , do početka gradnje Andrićgrada, Višegrad je čamio, poluprazan bez privrede i ljudi. A onda je Kusturica došao na ideju da pored same Drine napravi kakao je govorio, nešto što će ostati, biti istorija, nezaborav, pomirenje vremena i ljudi…. Najpre je nazvan Kamengrad, jer svi objekti su izgrađeni od posebnog, hercegovačkog kamena, uprkos protivljenju grupe Hercegovaca da se ne diraju prastare građevine trebinjske , nevesinjske, da se ne kopa po kamenim zidinama tvrđavskim. I niklo je zdanje višegradsko, grad u gradu, ulice, zidovi kameni, primorsko sa mirisom Drine, u centru veliki spomenik nobelovcu Andriću, jer Višegrad je i mesto njegovog boravka. Te tako Višegrad dobi Andrićgrad, sa Andrićevim institutom, sa velikom otvorenom scenom, sa svim i svačim. Šetali su Andrićgradom poznati,najpoznatiji i najmoćniji: srpski premijer, predsednik,ambasadori, novinari, glumci, ali i građani sa jedne i druge strane Drine. Prijatna šetnja, lep ambijent,simpatični restorančići okolo. Bolji poznavaoci prilika u Andrićgradu kažu, sve je to osmislio Kusturica, za koga se zna da „misli sto na sat“ da je neumoran, energiju troši da pravi, gradi, snima, piše…. Tako je da podsetimo nastao i u Mokroj Gori Drvengrad, pa se širio, širio, danas ima Kusturica i skijalište, hotel.. A, Mokorgorci, neki gunđaju, neki kažu- šta bi ovo bilo da nije Kusturice, zabit, kao i do njegovog dolaska, mladi bi otišli, ovako Kusturica ih zaposli, a već deceniju svi koji dolaze na Zlatibor, ne propuste priliku da odu u Drvengrad na Mećavniku, a ulazak u Drvengrad, naravno, naplaćuje se. I sve to funkcioniše, jer Kusturuca nije lenj, godina u Drvengradu puna je festivala, filmskih, muzičkih, okupe se tu i ekonomski znalci… iz sveta dođu popularni filmski likovi.

Da Vas podsetimo:  Spletke iz Prištine: Na Gazivode i Trepču udaraju u Vašingtonu

Milionski dug za PDV

I sve bi bila idila da nedavno regionalni portal Capital.ba, nije izneo jednu sumnju: Emir Kusturica bi mogao da ostane bez Andrićgrada ukoliko ne plati dug za PDV. Prema informacijama ovog portala firma „Andrićgrad“ u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1, 2 miliona KM, odnosno 613,549 evra poreza na dodatnu vrednost, jer je navodno, utvrđeno da su zgrade u Andrićgradu izgrađene bez građevinske dozvole. Uprava za indirektno oporezivanje BIH pokrenula je prinudnu naplatu, blokirala sve račune i proverava pokretnu i nepokretnu imovinu Andrićgrada zbog pomenutog duga. Portali dalje navodi da su inspektori u poslednjoj kontroli otkrili da je Andrićgrad D.o.o. Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDVa za izgradnju objekata, što nije mogao uraditi, jer nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinskih dozvola. Firma Andrićgrad nalazi se na 77. mestu liste najvećih dužnika, navodi portal i piše: „Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola.“ A Ratko Kovačević, načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BIH za pomenuti portal izjavio je: „ Andrićgrad ima trenutno šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. Izdato je i rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu Andrićgrada, a kako budu pristizale informacije, Uprava će u skladu sa svojim nadležnostima delovati u postupku prinudne naplate. Onog momenta kada obveznik pribavi svu dokumentaciju, najveći deo ovog duga biće otpisan“, objasnio je Kovačević.

Da Vas podsetimo:  Ako dođe na red statusno rešavanje Kosova, i Srpska će biti na stolu

Povlašćen položaj kod valsti

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da Andrićgrad kao pravno lice, i vlasnik Emir Kusturica uživaju povlašćeni položaj vlasti, i kaže za RFE: „ Prvo je Vlada RS dala milionska sredstva za izgradnju Andrićgrada, a ostala je manjinski vlasnik. Zatim je Vlada donijela vrlo diskutabilnu odluku kojom je oslobodila jedno pravno lice, u ovom slučaju Andrićgrad da poštuje Zakon o javnim nabavkama koji je donesen na nivou BIH. Zatim je sve vrijeme tolerisala nedostavljanje finansijskih izveštaja, nepostojanje dokumentacije, a sada vidimo i vrhunac svega da je Andrićgrad jedan veliki poreski dužnik, veći od milion maraka.“

andricgradAnalitičari BIH ističu da je sve oko izgradnje Andrićgrada obavijeno velom tajne, te da se ne sme ništa pitati, niti otkriti, iako su građani Republike Srpske to palitli svojim novce. Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kaže, a prenosi RFE: „ „Ako kaže Milorad Dodik i ako je to Emir Kusturica onda se ne smije ništa pitati. Još pogotovu ako dođe Aleksandar Vučić da obiđe taj grad, onda se tek ne smije pitati ništa, ni gde su dozvole, ni gde su pare, ni ko daje pare za to, ni čemu to, ni ima li nešto pametnije da se uradi sa tim parama, treba li nama to sada u ovoj situaciji, kome se to pravi, i tako dalje…“ Glavna Služba za reviziju sektora Republike Srpske više puta je upozoravala na brojne propuste prilikom izgradnje Andrićgrad, pa je tako 2013- godine dajući Ministarstvu trgovine i turizma RS mišljenje, sa rezervom istakla kako nema pregleda imovine, obaveza i izvora sredstava za ovaj kompleks.
Podsetimo, Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i firma Emira Kusturice „ Lotika“ 15. aprila 2011. godine zaključili su ugovor o osnivanju Ansdićgrada d.o.o. i prema tom ugovoru Vlada RS i opština Višegrad imaju po 24, 5 kapitala, a „Lotika“ 51 posto u zajedničkoj firmi Andrićgrad.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na prekinuta vukovarska i slavonska detinjstva ne bledi!

Kusturica: „Niko neće rušiti ni otimati Andrićgrad

Ovih dana oglasio se i Emir Kusturica, sa porukom da niko neće ni rušiti ni otimati Andrigard.“Nema nikakvog bankrota niti blokade računa Andrićgrada. Reč je samo o tome da nedostaju neke građevinske dozvole, ali čim ih pribavim, a hoću sigurno, neće biti ni tog problema zbog PDV, kaže Kusturica, i za Kurir objašnjava, da je po sredi samo proceduralni problem, i da nema nikakve prinudne naplate: „ Po zakonu čim dobijem preostale građevinske dozvole, taj navodni dug se briše. Andrićgrad je veliki entitet i već je pribavljeno oko 40 građevinskih dozvola, nedostaje još samo 3,“ tvrdi Kusturica.
Za nedobijanje ovih dozvola Kusturica krivi vladajuću SDS partiju u Višegradu koja, kako kaže reditelj, gaji animozitet prema njemu i iz političkih razloga hoće da mu uzme Andrićgard.
Kusturica veruje da će sada lakše dobiti preostale dozvole: „ Sve je to sada preuzela Republika Srpska. Već su pribavljene lokacijske dozvole i siguran sam da će uskoro biti i građevinske. Afera je napravljena ni oko čega“, zaključio je Kusturica.

Novka Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime