I maćeha bi bila bolja…

2
225

Tekst je izvorno objavljen 16.3.2016.

maxresdefaultOvo pišem kao Srbkinja sa severa KiM, znajući da naši problemi ne mogu da se porede sa mukama Srba koji žive južno od Ibra, i kojima je, za razliku od nas, život svakog trenutka u opasnosti.

Paradoks je taj što Srbe sa severa KiM, ne Šiptari, već upravo država Srbija (tj. vlast) tretira kao građane drugog reda!

Srbina sa KiM država Srbija maltretira na mnogo načina:

– Lična dokumenata tj. ličnu kartu i vozačku dozvolu, Srbin sa KiM ne može da uzme u mestu življenja, već mora bar dva puta da putuje do mesta u c. Srbiji gde je izmeštena policijska uprava kojoj pripada i to – jednom da podnese zahtev, a drugi put da lično podigne dokument.

(Uslovi u kojima rade te izmeštene policijske uprave su posebna priča – recimo PU za Kosovsko-mitrovački region smeštena je u podrumu jedne zgrade u Raški pa ceo sever KiM, tj. nekoliko desetina hiljada ljudi je osuđeno na čekanje u jednom mračnom hodniku i dve «kancelarije», ako se tako mogu nazvati.)

2017-03-19_062803– Da bi izvadio pasoš, Srbin sa KiM mora da putuje u Beograd dva puta. Pritom, pasoš Srbina sa KiM se razlikuje od pasoša ostalih građana Srbije po tome što za nas sa KiM ne važi bezvizni režim u zemljama šengenske zone. Zamislite stare, nemoćne, bolesne, siromašne ljude koji su PRIMORANI da se za osnovna dokumenta maltretiraju na ovaj način? Da ne pominjem čekanje u redu ispred šaltera u Ljermontovoj POD NADZOROM POLICIJE, valjda zato što smo iz „druge države“?!

– Sa ličnom kartom sa KiM NE MOŽETE uzeti nikakav kredit u c. Srbiji, bez obzira što ste kreditno sposobni i ukoliko možda radite u nekoj od preostalih državnih institucija koje finansira država Srbija (tj. u nekoj od institucija koje srpska vlast još nije stigla da nam ukine!). Tako su na primer, prijatelji hteli da kupe auto na kredit, i nisu mogli i to isključivo zato što su sa KiM!

– Za automobil sa tablicama koje su sa KiM, prilikom registracije vozila ne možete dobiti «kasko» osiguranje. Za nas važi samo osnovno osiguranje, i to samo kod dve osiguravajuće kuće, jer ostale ne funkcionišu na KiM, što ranije nije bio slučaj. (Srbi južno od Ibra su primorani da koriste KS tablice – tek o tom maltretiranju da ne pričam!)

– Država Srbija je sve uradila da nas okrene jedne protiv drugih. Evo primera: srpska policija, koja je pod pritiskom Vučićeve vlasti «integrisana» u KPS, tj. «kosovsku policiju», u međuvremenu je postala veoma lojalna tzv. državi Kosovo i sa velikim zadovoljstvom će vam naplatiti kaznu i za najmanji prekršaj, naglašavajući da tako «pune budžet svoje mlade države».

– Dalje, država Srbija NAMERNO NE SPREČAVA I NE SANKCIONIŠE što veliki broj starijih ljudi, Srba, rođenih na KiM koji su se davno (pre 10, 20, 30) godina odselili sa KiM, uzima šiptarska dokumenta i državljanstvo Kosova, samo zato da bi od Šiptara primali mesečnu nadoknadu od 40 evra! Uslov je da su rođeni na KiM i da imaju preko 65 godina! Naši rođaci koji odavno žive na bezbednom u c. Srbiji prodaju nas za 40 evra mesečno, a država Srbija ćuti!

2017-03-19_062715– I JOŠ, država Srbija NAMERNO NE SPREČAVA I NE SANKCIONIŠE što veliki broj Srba zaposlenih u institucijama države Srbije, opet radi šiptarskog novca, prihvata šiptarska dokumenta! Štaviše, čini mi se da se ovo sve i podstiče, da bi u jednom trenutku moglo da se kaže – šta hoćete, prihvatili ste šiptarska dokumenta, vi više niste državljani R.Srbije!

Navešću još nekoliko običnih svakodnevnih stvari:

– Sa ličnom kartom sa KiM ne možete u c. Srbiji ni kod mobilnog provajdera da sklopite ugovor za mobilni telefon.

– Ukoliko vam neka banka u c. Srbiji nekim slučajem odobri kreditnu karticu, onda Vam odobrava znatno manji iznos nego za ostale građane u c. Srbiji, i to zato što živite na KiM

– Ako želite da kupite ili poručite neki proizvod u c. Srbiji i da to platite pouzećem, onda ćete često čuti – naše proizvode ne isporučujemo na Kosovo! Ili – ta cena ne važi za Kosovo!

– Ako neko iz c. Srbije treba da vam pošalje neku pošiljku brzom poštom, to može da uradi samo preko zvanične pošte – ostale kurirske službe će vam u najboljem slučaju pošiljku dostaviti do prelaza (tj. granice!) ili će je odbiti.

– Osim toga, pošiljka koja se poštom šalje na KiM može biti u vrednosti najviše 2000 dinara. Ako je vrednost pošiljke veća, onda roba ide na «carinjenje» kod Šiptara, i ako vam roba uopšte stigne, biće najverovatnije «raskupusana» a nekad i oštećena. Pošta kaže da za tu vrstu «usluge» nije odgovorna.

Verovatno da ima i onih «prednosti» koje sam zaboravila, ali mislim da su i ove dovoljno «deskriptivne».

A kad sve ovo natera Srbina sa KiM da promeni mesto prebivališta i prijavi se u centralnoj Srbiji (iako ga sve na svetu veže za Kosovo i Metohiju!) kako bi mogao da ostvari bar neko elementarno pravo, e tek onda nastupaju problemi. Jer samo za nas važi POSEBNA PROCEDURA! Naime, vrši se policijska provera koja može da traje od par meseci do godinu dana. Policija posećuje prijavljeno mesto prebivališta i ukoliko vas par puta ne nađu kod kuće, onda vam se u policijskom informacionom sistemu „pasivizira status“ (a vi to ne znate) – to saznate tek kad vam kažu da više ne možete da ostvarite nikakva prava, niti da uzmete kakav dokument, dok ne platite kaznu koja se kreće do 50 000 dinara!

Začaran krug!

Da li vredi pominjati kolika je nepravda i koliki GREH što svoje najodanije i najugroženije građane država Srbija tretira na ovakav maćehinski način!

www.facebookreporter.org

2 KOMENTARA

 1. nisu oni vama maćeha,već titovi omladinci koji treba da završe titovo delo odvajanja kosova i preševske doline,optuživši vas da ste vi krivi za to.ne pominjući,da je njihov voljeni broz i njegovi komunisti doneo 1946.godine zakon o zabrani povratka srba na kosovo,izbeglih od arnauta za vreme rata,naseljavajući albance i obećavši enveru hodži pripajanje kosova albaniji,što se polako privodi kraju,a pride i preševsku dolinu,koju treba da odrade njegovi omladinci iz sps i sns.još nam se rugaju dovedoše i titovog unuka u skupštinu.to je onaj što na tv hepi reče,nismo vas dovoljno poubijali.to što se ne pominje ni u priči slučaj martinovića kao ogledalo njihovog zločina,to je dokaz o njihovim namerama.sada se spremaju da optuže one u srbiji da su prodalči zemlju šiptarima,ne pominjući,da su parama gradjana srbije otimali srpsku zemlju i poklanjali albancima,tobože izbeglim od envera hodže.nigde ne pominju da su na kosovu oduzeli od manastira crkvenu zemlju koja je bila 65 posto u vlasništvu kosovskih manastira.milošević je posle broza samo pomogao šiptarima,ne vrativši manastirima srpsku zemlju.da je bila vraćena,svet bi to priznao,ovako su priznali status kvo na kosovu.tek će ta se iznenaditi ako ovaj pobedi.samo da se zna,neće na izborima u srbiji glasati ni amerikanci ni evropa već žitelji srbije.

 2. YU—SRB > ŽRTVA ZAKONSKIH PREKRŠAJA = BROTTSOFFER
  I u N.Beogradu, u privremenom stanu, ja sam srbo-stranac u rizičnom stanju.
  Lažuraju,”čerupaju na svakom koraku, da mi rado uzmu i poslednju dlaku_
  Zadnjih 15 godina kriminalnog spora, nedužnom mi isteraše 30 hiljada evra.
  S mojim novcem od deviza mnogi uživaju i ZAKONSKE mere oni pobijaju…
  ♪♫…
  Kada su me oštetili i iz pravnih službi, oslabio efekat mojih mnogih tužbi.
  Nedužan sam ne popuštam svuda, pa ću opet do Evropskog suda…
  Ja radim pošteno različitih struka, a grabljivi i zločinci nameću mi muka.
  Pored raznog pa i teškog alata u muci, trebam imat i mitraljez pri ruci
  ♪♫… III deo u melosu Tango.
  Koji su me do sad oštetili, ujedno su i Bogu s grešili.
  Mnogi su mi muku nametnuli, pre vremena oni su umrli.
  60-ak godina od velikoga rada, grabe moje grabljivci i sada..
  Ovo prikrivaju mnogi novinari, ko u nekoj strogoj diktaturi. ♪♫..
  Ljudska prava da su ista svima, lažu meni već šestdeset godina.

  Humanisti Švedske i Srbije, treba da su pravedne delije.
  Nek od ovog ponešto tumače i urežu na moje dve ploče.
  U dve zemlje kod † žrtvi javašluka, † i kod nekih „đavolskih došljaka,
  I u ime NEZNANOG JUNAKA. —————————————–

  Muzika i pesma: STEVAN SREMAC II p. i borac YUGO-SRBO-SWED u mirovnom stanju, u YU, S, SCG,
  komunizmu, grabljivizmu, nacizmu, idiotizmu i velikoj korupciji u maloj novoj Srbiji.
  Kažu, „pesma za Nobelovu nagradu“, Ili ?
  CD-ploće sam kao u ratnom stanju donkle nakalemio i od toga deo pod S… Z… i na sajt You Tube postavio.
  Ali za mene –S. Z. žrtvu YU, S, SCG, SRB spomen-ploče sa nekoliko strofa od te pesme odugovlače J.K.P
  „grobari“ i optuženi u mini.pravde Srbije. Mada bi na svakom spomeniku trebalo pisati ko je osoba bila za života,
  Ali sa taj tekst spomen-ploče nedostaju; u Švedska, Malmo i na N.Beograd,(N.Bež.groblje),gde bi mogli biti simbol JAVAŠLUKA, za milione žrtava… koje su vrednije… Nego nekoliko spomenika u YU—Srbiji “narodnih heroja”. I npr. “Kuća cveća” druga, marš. cara J.B.Tita.“Smatra se odgovornim za smrt oko milion žrtava!? Eto, ko u SRB vlada !?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime