Janković: U Srbiji najugroženiji običan građanin

0
508

Beograd, 21.06.2016. -  Debata "Godisnji izvestaj Zastitnika gradjana za 2015. godinu - institucionalna i drustvena debata" odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Na fotografiji (L-D) zastitnik gradjana Sasa Jankovic, poverenica za zastitu ravnopravnosti Brankica Jankovic, predsednica Drustva sudija Srbije Dragana Boljevic i predsednik NUNS-a  Vukasin Obradovic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)
Beograd, 21.06.2016. – Debata „Godisnji izvestaj Zastitnika gradjana za 2015. godinu – institucionalna i drustvena debata“ odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Na fotografiji (L-D) zastitnik gradjana Sasa Jankovic, poverenica za zastitu ravnopravnosti Brankica Jankovic, predsednica Drustva sudija Srbije Dragana Boljevic i predsednik NUNS-a Vukasin Obradovic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)
U Srbiji je najugroženiji „običan“ građanin, a stanje prava građana u 2015. obeležile su ekonomske nedaće i manjak pravne sigurnosti, ocenjeno je na javnoj debati o Izveštaju zaštitnika građana za prošlu godinu.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da prema podacima koji se nalaze u Izveštaju za 2015. nema razloga za zadovoljstvo i da se može reći da je najugroženiji bio „običan građanin“.

Zaštitniku je stiglo 28 odsto pritužbi više nego 2014, 88 odsto preporuka je ispunjeno, a građani imaju poverenja u nezavisne institucije, rekao je Janković. On kaže da je siguran da Srbija nije osuđena na „ispodprosečnost u demokratskom procesu“.

„Svakome od nas treba pravna sigurnost, saznanje da ćemo kada prikupimo dokumenta za građevinsku dozvolu tu dozvolu i dobiti, da ćemo sa zdravstvenom knjižicom dobiti potrebne usluge kod lekara, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će, ako neko ugrozi našu bezbednost, policija doći na poziv u pomoć“, kazao je Janković.

Skupština Srbije već dve godine nije razmatrala izveštaje Zaštitnika, iako je to njena zakonska obaveza, rekao je Janković.

Međutim, on je rekao i da se nada da će ovaj izveštaj biti poslednji u kome se konstatuje da očekivanja nisu ispunjena.

„Ova institucija radi svoj posao, ali za efekte nam ne trebaju ni novi zakoni, ni nove reforme, već da svako radi svoj posao“, istakao je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, rekao je da je stanje u nezavisnim institucijama popravljeno i da te institucije raspolažu s najviše resursa do sada, ali da kao problem i dalje ostaje donos vlasti prema nezavisnim organima.

On je dodao da bez promene odnosa vlasti prema državnim nezavisnim organima neće biti moguće napredovanje u poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Da Vas podsetimo:  Firme Vučićevog kuma dobile još 2,3 miliona evra za "čistu" struju

„Konstantan problem je pitanje odnosa drugih delova vlasti prema nečemu što je novo i što treba da predstavlja ‘četvrtu granu vlasti'“, rekao je poverenik.

Šabić smatra da je Srbija sada na najrealnijem putu otvaranja poglavlja 23 i poglavlja 24 za ulazak u Evropsku uniju, ali da sistem mora da odluči da li će kontrolne nezavisne institucije biti samo ukras ili će se priznavati i njihov značaj.

Šabić je poručio predstavnicima vlasti da kontrolne institucije nisu nikakvi neprijatelji, niti protivnici, već korektivni saveznici koji vlast treba da učine kvalitetnijom.

Zaštnik je s pravom u 2015. ukazivao na štetnost tabloidizacije medija, rekao je na debati predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.
On je sa žaljenjem konstatovao da zaštitnik nije naišao na podršku onih koji treba da brinu o društvu, već je protiv njega vođena kampanja, a u njoj su učestvovali i predstavnici državnih organa. Na debati su takođe govorili i Poverenica za zaštitu ravnopravosti Brankica Janković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić i član Odbora te agencije Zoran Stojiljković i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime