Kako se srpska nauka odriče Kosova

0
740

2015-12-30_044347Ministar Srđan Verbić se bavi pitanjem veronauke. Šta koji univerzitet štampa to ga preterano ne interesuje. A desilo se da Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu bude izdavač nečega što se naziva „naučnom monografijom“, pod nazivom: „Dogmatske glose o kosovskom ustavu“.

Autor je široj javnosti već dobro poznati Srđan Đorđević. Srđan Đorđević je upetljan u aferu „Indeks“, u zvanje je izabran na osnovu sumnjive dokumentacije, a nije ovo ni prvi put da se bavi temom „nezavisnog Kosova“. Imao je takvih ispada i ranije. Međutim, koliko god deo naučne javnosti podvlačio da njegovi radovi nemaju apsolutno nikakav naučni značaj, Đorđević ostaje uporan. Ili je za ono što radi dobro plaćen. Studentima u Kragujevcu sada će, zahvaljujući ovoj mongrafiji, biti jasnije „kako srpska zajednica“ može da „podvede činjenice realnog života pod ustavna pravila“ u poretku „države Kosovo“.

Izraz „slobodno Kosovo“ se tumači kao „klasičan termin kojim se prezentira stav o državnom suverenitetu, pa bi pod njim trebalo razumeti nezavisnost“. Inače, Đorđević uopšte ne spominje u svom radu da Ahtisarijev plan nikada nije potpisan od strane Srbije, niti je usvojen u Savetu bezbednosti UN, pa je, shodno međunarodnopravnoj materiji kojom se upravo njegova monografija delimično bavi, pravno neobavezujući. Prema tome, i Srbi na KiM bi mogli svoja prava da brane preko Rezolucije 1244, a ne preko Ustava Kosova.

Ali, da ostavimo malo Đorđevića po strani. On je video šansu za zaradom ili karijerom i nije želeo da je propusti. Ovo je pre svega pitanje za ministra Srđana Verbića. Kako jedan ovakav skandalozan rad može biti štampan sredstvima državnog fakulteta? Kako jedan ovakav čovek, sumnjivih moralnih kvaliteta može uopšte biti predavač na državnom univerzitetu? Da li to znači da Verbić podržava nezavisnost Kosova?

Da Vas podsetimo:  Rušenje kovid režima

Da li to znači da na univerzitaetima može predavati svakakav bašibozuk, dok se broj profesora po srednjim i osnovnim školama smanjuje? Sme li Verbić na sve ovo da ćuti ili je previše zabavljen pitanjem izbacivanja veronauke iz školskih programa!? U svakom slučaju, Verbić oko ovoga mora reagovati. Ako ne reaguje, biće to jasan znak da se naši akademci, pa što je još gore iz oblasti pravnih nauka, saglašavaju sa onim što je urađeno na Kosovu. Ako se Verbić brzo ne ogradi od ovoga, poslaće signal da se srpska nauka odriče Kosova. Zapravo, da nastavlja putem koji je utro predsednik SANU pre nekoliko nedelja.

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime