Kosmetski voz nije prošao

4
1168

© Wikipedia Photo BalkanNa stranu oni koji i ovaj čin stavljaju u korpu poteza „hleba i igara“, dotični koji su ubeđeni da je voz cirkus koji odvlači pažnju sa suštine, ili ini koji bi, umesto vozom, na Kosmet tenkovima. Baš ovako „okićen“ voz jeste suština. Baš na današnji dan. Poruka mora biti raširena što dalje.

Nisam rođen tamo gde protiče Drim. Nikad nisam kročio na Kosovo i Metohiju. Pećku patrijaršiju video sam samo na fotografijama. Bora i Ramiza poznajem iz naracije.

Međutim, osećam. Vaspitan sam, ne na kosovskom mitu, već na zavetu. Jasna mi je kovanica o krvi i medu. I veoma dobro znam šta znači: nije kuća na prodaju! Ma kakva bila fasada na njoj.

Zato zavidim kolegama koji se nalaze u vozu koji je danas prvi put, 18 godina posle NATO agresije, iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu.

Nije to teritorija

Voz je, čuli ste i pročitali, unutra ukrašen slikama fresaka iz Gračanice, Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Bogorodice LJeviške. Spolja je ukrašen zastavom Srbije i nazivima srpskih crkava, manastira i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, uključujući i albanski.

Najviše polemike u javnom diskursu izazivaju upravo enterijer i eksterijer voza. Dakle, fasada. I to od onih koji smatraju „da treba prihvatiti realnost“, preko onih drugih koji tvrde da se „tako ne brani Kosmet“, pa do mudraca koji opominju kako ne treba „trpati prst u oko“.

Nije bitna karoserija. I način kako je ofarban lim. Bitna je suština. Jednako kao što nije bitno to što se Kosmet trenutno nalazi pod protektoratom UN, što je frankenštajnsku tvorevinu priznalo dosta, uglavnom zapadnih, zemalja i što Srbija u svojoj pokrajini nema pun suverenitet i teritorijalni integritet.

Kosmet nije (samo) teritorija. Nikako. Kosmet je daleko više od toga. To je početak svih početaka. Nacionalna vertikala. Utemeljenje nacije, vere i kulture. To je sublimat ljubavi, vere i nade.

Da Vas podsetimo:  Priča o 25.000 ljudi koje je Slovenija izbrisala za vreme rata

Bitan je upravo taj osećaj pripadnosti. Doživljaj mira iz Dečana i onda kad se ne nalazite u manastiru. Empatija sa preostalim sunarodnicima koji žive u getu. I nada koja nikad ne umire.

Nade će biti sve dok znamo gore pobrojano. I dok to saznanje širimo.

Širi dalje, da se ne zaboravi

Železnička linija Beograd — Kosovska Mitrovica ima praktični značaj za transport ljudi. Današnja promotivna vožnja i više od toga.

U ambijentu globalnog sela gde nas svakodnevno zasipaju tezama o nebitnosti simbola, identiteta, zajedništva, pripadnosti, istorije… voz je već postigao uspeh. Pričalo se o njemu. Priča se. I pričaće se. Ne o vozu. O Kosmetu.

Na stranu oni koji i ovaj čin stavljaju u korpu poteza „hleba i igara“, dotični koji su ubeđeni da je voz cirkus koji odvlači pažnju sa suštine, ili ini, koji bi umesto vozom, na Kosmet tenkovima.

Baš ovako „okićen“ voz jeste suština. Baš na današnji dan. Poruka mora biti raširena što dalje.

Pa — dogodine i u Prizrenu.

Jer kosmetski voz nije prošao. Niti će.

Nenad Zorić

rs.sputniknews.com

4 KOMENTARA

 1. U momentu kada je Hrvatska vrsila pritisak po pitanju otvaranja clanka 26 o pristupu EU, kada je bosanska vlast aludirala na krsenje zakona federacije itd, Srbija je nasla da uz sve to posalje „ruski “ voz sa natpisima na deset jezika, da je Kosovo Srbija. Razno razni “ savetnici “ su cak savetovali da je pravi momenat da se sprovede referendum u RS o nezavisnosti. Samo sto Srbija ili kasni za svima ostalima, ili još spava dok svi ostali rade. Dok je Hrvatska Kita-revic odmah pozurila kod nivoima ranog američkog predsednika, Srbija po ugledu na Milosevica čeka da joj Trump dodjenu posetu. Dok je Kosovski predsednik pozurio kod Trumpa, nas Toma sedi u svojoj kancelariji i vec misli kako će na keto da pece rakiju u svojoj Bajcetini. Dok svi zure da upoznaju Trumpa, nas premijer zuri da otvori indijsku berzu, a Trump, o tom potom. Obavesten je i Putin o vozu, i vec sprema za one koji su naivni “ odgovarajuce bratske mere“. Hitno placanje dugova u ovo zimsko doba, i sve sto uz to ide. Cudno je medjutim, sto Srbija zna jedino da misli kako će leba da jede, dok svi ostali iz okruzenja gledaju svoje nacionalne interese. U Srbiji još samo nedostaje ona pesma, joj druze Tito, joj druze Tito mi ti se kunemo.

 2. Eu ponovo gazi Srbiju i Srbe naš voz ne sme na Kosova do čisto srpskih sredina jer su one po Vučićevim prijateljima iz eu i amerike druga država albanaca na srpskoj zemlji. Vučićevi prijatelji iz eu puštaju Hardinaja, a Gotovinu, Markača, Čermaka, Orića i Tačija su proglasili herojima svojih naroda. Srbiju gaze gde god stignu bombarovali su nas al ima žao što nisu i pre: http://net.hr/danas/hrvatska/rijeci-celicne-lady-dok-je-pila-cak-s-granicem-da-sam-bila-na-vlasti-odmah-bih-bombardirala-milosevica/ , Dok u toj istoj evropi u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini, Srbi živi gore a vatrogasci ne žele slomiti par trulih dasaka da pomognu Srpkinji da je Hrvatica il bi pomogli il visili il bi ih uje linčovali ovako ništa: http://net.hr/danas/crna-kronika/potresna-ispovijest-ocevidaca-uzasa-zena-je-ziva-gorjela-i-zapomagala-dok-su-vatrogasci-gasili-pozar/ , Bitno je da je eu plaćenik Vučić hitno asfaltiro ulicu rvatima u Tavankutu a nije ga briga što Srbi nemaju struje, vode, ni puteva u XXI veku u Krajini i ndh. I još besramno laže srpski narod s onom ludom Jelenom Milić a zna se da im je isti gazda kao i svim neprijateljima Srba i Srbije. Ali nije to najveći problem već srpski KUKAVIČLUK nezapamćen u svetu. Šta god da radiš srpskom narodu on ćuti, gazi nas eu, ameri, nemačka, vatikan ali i ndh i šiftari to je već dno dna. Jedino šta Srbi znaju braćo Rusi pomagajte a takove smo junačine. Bede jedne ajd u ćoše sad će žene da vas mlate jer ni nad njima vlasti nemate kukavice jedne kukavne i nije vas stid jer obraza nemate?

 3. Тужно је како људи гутају овакве ствари. Очигледно је да је ова отворена провокација Приштине политички циркус чија је једина сврха да се народу мало дубље угура „сазнање“ да је Косово независна држава. Наставак следи. Успут и Београд и Приштина књиже политичке поене, први као „родољуби“, други као „одбрана“ од увек присутне „опасности“ зване Србија. Све иде у корист Приштине, и све, наравно, на рачун пореских обвезника Србије. Повукли су Србију са Космета, натерали косметске Србе да се „интегришу“ у самопроглашену државу, и то је оно што је битно. Са „симболиком“ и „поруком“ њиховог воза можемо да обришемо ону ствар…

 4. Kad insistirate na bitnosti suštine, zašto se ne pozabavite njome?
  Potpisani Briselski sporazumi, predaja Šiptarima srpske imovine i rudnih bogatstava,sudstva i stalih činitelja državnosti su činjenica. Voz kao prevozno sredstvo je uobičajen i jeftin način povezivanja i transporta robe i putnika, i nigde u svetu se ne smatra provokacijom već civilizacijskom potrebom. Ali ako vi potpišete predaju i zvanično učinite sve što ide u prilog predaji Kosova, pa dva meseca pre izbora glumite ludilo i šaljete voz kao provokacijski letak , trućate gluposti o prizivanju rata i još, šatro, uvlačite u taj stupidan slučaj i svetsku javnost, to je izraz političke ograničenosti, nepoštovanja svog naroda, podcenjivanja svojih glasača i uništavanja ugleda zemlje Srbije i njenih građana.
  I ne radi se ovde o „hlebu i igrama“ već o pokušaju prevare građana Srbije i akciji koja može prerasti u ozbiljan sukob, uvlačenju zemlje u rat i direktnu konfrontaciju i to nakon stavljenog potpisa na izdaju u Briselu!
  Političke mizerije u vrhu naše vlasti zaslužuju prezir ali i opmenu – nemaju pravo da se više poigravaju životima i budućnošću Srbije. Pokazali su sve što su „znali“, uništili sve što su mogli, prodali i dozvoljeno i nedozvoljeno, uništili dostojanstvo nacije i sad je dosta! Nećemo više da se stidimo zbog njihovih nesposobnosti, gluposti i prevara.
  A Kosovo jeste Srbija. Uvek je bilo i uvek će biti. I meni kao Srpkinji nije potreban marketinški voz koji prolazi kroz Kosovo, već mi je potrebna nova, nacionalno orjentisana vlast sa moralnim patriotama na čelu.
  I Vučiću „Srbine“, kako ćeš sad objasniti gradnju autoputa koji Albancima znači prodor u svet i objektivno omogućava povezivanje juga Srbije i Makedonije u Veliku Albaniju?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime