Od Eskobara i Al Kaponea do prekršaja

2
664

dragoslav-kosmajac-foto-udovicic-1427823844-631847Srpsko pravosuđe treba ubuduće nazivati „Srpskim pravim suđem“. Možda je trebalo da napišem posuđe. Nebitno je. Ogranak Selakovićevog ministarstva ne zaslužuje drugi naziv. Posle današnjeg saopštenja Prvog osnovnog suda u Beogradu, Velikom Vođi i njegovom „inteligentnom i veoma obrazovanom“ ministru pravo suđa (a ne pravosuđa) koji je ponosan na to što nije proveo ni jednog jedinog dana u sudnici, mogu samo da poručim: Ima i nekog ko je gori od vas.

Zašto sam ovoliko ogorčen na mandatara buduće vlade Srbije i njegovog pulena koji je trenutno tehnički ministar? Jednostavno: Zato što je danas Prvi osnovni sud u Beogradu „odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se tereti za poresku utaju“. Razlog? Postupajući sudija (čije ime Ivana Ramić, portparol, nije rekla) odbio je optužnicu rekavši da „delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, već prekršaj“.

Ako ste poštedeli sebe gledanja TV programa i čitanja vesti (što je dobro za vaše mentalno zdravlje), da vas potsetimo (ili – uvedemo u materiju, ako hoćete tako): Kosmajac je onaj čovek kog je Veliki Vođa apostrofirao kao „najvećeg narko dilera“ u Srbiji o kom „niko ne sme ni reč da progovori“. Osim njega, naravno. Preko Kosmajčevih ruku je, sudeći po žaru s kojim je Gospodar Vučić sipao optužbe na njegov račun, prešlo više droge nego preko Šarića. Dobro, možda ne baš više, ali barem toliko. Kosmajac je, prema Vučićevim rečima, bio otelotvorenje vaskolikog zla, koje niko u onoj prethodnoj, žutoj, kriminalnoj i šta-ti-ja-znam-kakvoj-sve-ne vlasti nije smeo da uhapsi. Srećom, dobili smo Njega, pa će On da zaduži svoje ljude da sprovedu hapšenje. A ako ne sprovedu – činilo se da će lično Veliki Vođa ići da ga utamniči.

Da Vas podsetimo:  Samoodbrana i poslednji dani

Elem, otelotvorenje zla poznato po imenu Dragoslav Kosmajac, uhapšeno je u novembru 2014 u svojoj kući na Zvezdari. Snimci su bili spektakularni: Luksuz i glamur, sa detaljima na koje su se urednici raznih medija kačili kao davljenik za slamku. I umesto da imamo suđenje srpskom Eskobaru (kako su ga od milošte, uz blagoslov Velikog Vođe, zvali pojedini urednici), dobili smo najavu suđenja srpskom Al Kaponeu (pošto je i on, kao i Kosmajac, bio optužen za utaju poreza).

Tužilaštvo je uspelo da ustanovi da je Kosmajac 2009. godine utajio oko 119.000 dinara, 2010. oko 102.000, 2011. oko 47.000 dinara, 2012. oko 98.000 dinara i 2013. oko 144.000 dinara. Međutim „prema zakonu, iznos utajenog poreza niži od 150.000 dinara nije krivično delo, već prekršaj, a tužilaštvo je do iznosa od pola miliona dinara došlo sabiranjem iznosa, što nije prihvatljivo za sud„, navodi se u vesti koju je objavila agencija Tanjug.

Krivičnom prijavom policije koja je protiv njega bila podneta u novembru 2014. Kosmajac se teretio za još četiri krivična dela, ali za njih nije optužen jer za neka nije bilo dokaza, a druga su zastarela. Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je početkom oktobra prošle godine optužnicu protiv Kosmajca zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem, ali ju je Viši sud vratio na dopunu istrage. Kosmajcu je privemeno oduzeto više od 20 objekata i lokala. Njihova ukupna vrednost je veća od 10 miliona evra.

Ali, za sud je u pitanju – prekršaj.

Baš me interesuje da li bi u slučaju nekog običnog smrtnika, nekog taksiste, ili pravog preduzetnika, sud tako glatko odbio tužbu ili bi nabio dužnika na kolac pravosudni? Interesantne su te odluke Višeg suda, pa Apelacionog suda, pa… No, bitno je da nam je pravosuđe nezavisno. Da nam je pravosuđe zapravo – pravo suđe. U njemu se svašta može zakuvati.

Da Vas podsetimo:  Čovek koji nas je spasao od cunamija

Aleksandar Bećić

Kolumnista

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…treba pregledati predmete Ramicke,kao i prethonih sudija,po pokretanju,Javnog tuzilastva. Utvrdice se lanac sudija,u saradnij sa predsednika suda,sa zavrsnicom na apelcionog,kada,advokati iskoce,ne dodju i stranka gubi spor. Poznat mi je slucaj,coveka koji se sudio,i nije mu poslata presuda na kucnu adresu. Sud ima pravo,da zalepi na oglasnu tablu,a ne i da posalj stranki.Istekao je rok zalbe “ po zakomu“ a,zbog duzine postupka,stranka je trebala,par i vise stotina dana da trcka na oglanu tablu,da mu ne istekne rok za zalbu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime