Opet zajedno…

Žarku Grujiću ukinut pritvor

0
1284

Žarku Grujiću (63), osumnjičenom da je februara ove godine napao sudiju Višeg suda u Beogradu Zorana Šešića (45), juče je rešenjem Drugog osnovnog suda u Beogradu ukinut pritvor zbog sumnje da bi mogao da ponovi to krivično delo. Umesto toga izrečena mu je mera zabrane približavanja oštećenom Zoranu Šešiću. Nastavak suđenja Žarku Grujiću za krivično delo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138, stav 3 u vezi stave 1. Krivičnog zakonika, koje on nije počinio, zakazan je za 11. jul.

zarko
Nada i Žarko

Ovo je, u najkraćem, epilog dvosatne rasprave u Drugom osnovnom sudu kojim je presedavao sudija Dejan Stefanović. Sud je oceni da su osnovani argumenti Grujićevih advokatica Kristine Pavlović i Kristine Todorović koje su ukazale da ne postoje okolnosti koje ukazuju na konkretnu opasnost da njihov klijent može da ugrozi bezbednost sudije Šešiča ili njegove majke, kao i na loše zdravstveno stanje Žarka Gruća. Iako se tužilaštvo protivilo predlogu Grujićevih branioca, oštećeni Šešić je izjavio da se slaže sa ukidanjem pritvora, uz izricanje mere zabrane prilaska i da krično neće goniti okrivljenog.

Pavlovićeva i Todorovićeva su zatražile da se, u svojstvu svedoka, saslušaju plicajci Dejan Radojičić i Dejan Peca iz Policijske stanice Voždovac koji su napisali prekršajnu prijavu protiv obojice, konstatujući da nema svedoka i nema štete, kao i komšinica Slobodanka Durlan koja je prisustvovala događaju. Zatražile su i uvid u Grujićev zdravstveni karton iz pritvorne jedinice, izrazivši sumnju da mu je pružena adekvatna medicinska nega budući da je Grujić dijabetičar. Takođe, zatražile su kopiju snimak incidenta između Žraka Grujića i sudije Zorana Šešića koji je zabeležila kamera sa firme „t3soft“ ispred koje se dogodio incident. Kako se moglo čuti policija je uzela snimak, ali da ga nije prosledila tužilaštvu.

Da Vas podsetimo:  OSTAVKA: REČ ZA KOJU NAPREDNJACI NE ZNAJU. OSIM KAD IM JE VOĐA NE POMENE

Podsetimo sukob između Grujića i sudije Šešića je počeo još 2014. godine. Sudija Šešić je, tada na poziciji zamenika predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, primio Grujića koji je kao stranka u postupku za saobraćajnu nesreću koja se vodila pred tim sudom imao zamerke. Kako tvrdi Grujićeva supruga Nada Aleksić, posle kratkog razgovora Šešić je Grujića navodno izbacio iz kabineta, nakon čega je usledila svađa između njih dvojice.

Odgovarajući na pitanje branioca Grujić je izjavio da je Zoran Šešić prvi uspostavio kontakt, tako što mu se nasmejao i da je njegovo smejanje doživeo kao provokaciju. U danu kad se dogodio incident, Žarko je šetao psa uobičajenom trasom. Mimoišli su se, ali Šešić mu je nešto dobacio. I kao po običaju, počeo je da mu se smeje i opet pokazuje na međunožje. Žarko mu je odgovorio sa: „Jajaro.“ Potom je sudija počeo krvnički da ga udara, naneo mu je povrede od glave do nogu. Napomenuo je da to nije prvi put da ga Šešić provocira. Susreli su se pre tog 19. februara još dva puta i oba puta je sudija Šešič počinjao da se smeje i pravio pokret rukom ka preponama da pokaže Žarku šta može da uradi sa svojom pravdom. Za to postoje brojni svedoci. “Znao sam da ne smem da reagujem na njegove provokacije. Nisam mu uputio bilo kakvu pretnju, niti sam imao nameru da oštećenog ugrozim”.

Vidno egzaltiran sudija Šešić je opisao Grujića kao “bahatog i neukog čoveka” koji je namerno čekao da nikoga nema na ulici da bi ga isprovocirao. Šešić priznao u njegovoj izjavi da je on prvi udario Žarka (nije udarac po njima nego šamar) jer se uplašio pošto je moj suprug zamahnu povodcem za psa. “Međusobno psovanje je trajalo dvadesetak sekundi, nakon čega krećemo da se obostrano guramo rukama i ja sam tada njemu udario dva šamara, levom i desnom rukom, ne želeći da čekam da on mene prvi udari.” Zapravo, uvidom u ozledni list koji je Žarko Grujić dobio u Gradskom zavodu za hitnu pomoć, vidi se da je sudija Šešić krvnički pretukao Žarka Grujića; to jeste, sudija Šešić je udarao Žarka Grujića šakama. pesnicama i nogama. Treba takođe napomenuti da je sudija Šešić naglasio da “optuženi i još neko” znaju da ako bude li napadnut da će se braniti svim sredstvima.

Da Vas podsetimo:  Namagarčen, ili nesposoban?

Nekoliko sati nakon incidenta došla je policijska patrola i uhapsila ga na radnom mestu. U nedelju je izveden pred zamenika javnog tužioca koji je preinačio prekršajnu prijavu u krivično delo nasilničkog ponašanja i odredio pritvor u trajanju od mesec dana, vezujući se na to da je bio osuđivan ranije (krivično delo počinjeno u saobraćaju sa početka teksta). U međuvremenu je prvobitni Grujićev advokat dao otkaz punomoćja. Kako nam je ispričao Žarkov sin, Nikola Grujić advokat je porodici rekao da sa obrazloženjem „da su ga zvali iz suda, da su mu pretili da će mu ukinuti licencu, kako je sa mojim ocem završeno, da će ga sigurno osuditi i da ne želi da nam uzima novac“. Nakon toga smo se obratili Centu za zaštitu ljudskih prava Yucom. Kada su videli o čemu se radi prihvatili slučaj. Njihov advokat Kristina Todorović sada vodi naš slučaj zajedno sa Kristinom Pavlović“. Neposredno pošto je advokat vratio ovlašćenje tužilaštvo donosi rešenje o produženju pritvora, i pored toga što nije bilo isteklo mesec dana od isteka prvog rešenja. U novom rešenju o pritvoru promenjen je član optužnice – te je Žarko sada optužen za napad na službeno lice.

Advokatica Kristina Pavlović izjavila je za naš portal da zadovoljna tokom suđenja i ukidanjem pritvora, ali da je razočarana delovanjem tužilaštva jer je posle današnje rasprave jasno da nema elemenata krivičnog gonjenja. „Smatram da je optužni akt nezakonit, da nije utemeljen na činjeničnom stanju a iz iskaza sudije Šešića datog na ročištu jasno je da je upravo sudija Šešić bio taj koji je prvi napao i da upravo njegove radnje imaju obeležje krivičnog dela a ne radnje ovde optuženog Žarka Grujića“.

Da Vas podsetimo:  ПОСЛУШНИ И ПРИСЛУШНИ

Ona smatra da će u daljem postupku doći do odbacivanja ovog optužnog predloga. Kako kaže smatram da bi najracionalnija procena tužilaštva bila da povuče ovaj optužni predlog. Podsetila je i da je kazna od 8 meseci zatvora, koju je tražilo tužilaštvo s jedne strane drakonska, a sa druge mnogo blaža od kazne zaprećene za kvalifikovan oblik tog krivičnog dela, pa ona smatra „da je čak i to pokazatelj da je tužilaštvo smatralo da ovde nema krivičnog dela i da nema mesta krivičnom gonjenju“. Interesantno je da je kasnije u stanici milicije delo prekvalifikovano njapre u nasilničko ponašanje, potom u napad na službeno lice, gde je kazna 3-5 godina i sada četvrti put u ugrožavanje bezbednosti sa zaprećenom kaznom od osam meseci.

Ana Janković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime