Pavićević – kandidat za predsednika Srbije

0
844

PavicevicIako se predviđalo da će predsednički izbori biti tema tek od jeseni, pojedini politički lideri već su najavili svoje kandidature. Pored aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, spremnost da stupe u trku za funkciju predsednika Republike Srbije potvrdili su i lider radikala Vojislav Šešelj, Rasim Ljajić (SDPS) i Ivica Dačić (SPS). Opozicioni blok, osim maglovitih najava o mogućem zajedničkom nestranačkom kandidatu, za sada ćuti.

U međuvremenu, javnost na društvenim mrežama užurbano traži kandidata među opozicionim političarima, a za sada je apsolutni favorit Vladimir Pavićević.

Naklonost srpske javnosti Pavićević je osvojio tokom prethodnog skupštinskog saziva, izgradivši imidž žestokog borca za vrednosti, principe i vladavinu prava. Kao najaktivniji narodni poslanik, sa preko 1200 obraćanja, za kratko vreme se izborio za titulu šampiona srpskog parlamentarizma.

Zato je javnost bila ljuta kada je Pavićević stavljen na čak 35. mesto republičke liste koalicije okupljene oko DS i duboko razočarana činjenicom da ne ulazi u parlament. Još više simpatija pobrao je davanjem ostavke na mesto zamenika predsednika Nove stranke zbog loših izbornih rezultata. Ostavku je obrazložio principom etike odgovornosti i time sebe lansirao među retke političare koji su stranačku fotelju podredili osećaju odgovornosti.

v.pavicevic2-563x353Posle takvog poteza, društvene mreže su se usijale od komentara u kojima se Pavićević navodi kao jedini, unutar proevropske opozicije, moralno podoban kandidat za predsednika Republike Srbije. Za sada on na takve komentare ne odgovara. U opozicionim krugovima se spekuliše da Pavićević može da posluži kao „rezervno rešenje“. Odnosno, da u trku uskoči ukoliko se izjalove pregovori sa željenim nestranačkim ličnostima, pre svih Sašom Jankovićem.

To, možda, i jeste izvestan scenario, budući da zaštitnik građana nije dao svoj pristanak, a i podeljenja su mišljenja u pogledu njegove poželjnosti za predsedničkog kandidata zbog medijskog blaćenja kojem je bio izložen. U tom slučaju, Pavićević može da posluži kao integrativni faktor još uvek razjedinjene opozicije, jer je jedini koji nije ulazio u otvorene ili prikrivene sukobe sa drugim opozicionim partijama. On se još uvek ne izjašnjava ali, uzimajući u obzir do sada pristigle nominacije, kao i one koje se sasvim izvesno očekuju, to je odluka koju će morati što pre da donese.

Da Vas podsetimo:  Budućnost Fijata u Srbiji: Tiha zebnja i katastrofične najave

Dejan Savić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime