Pokret “Otadžbina“ smeta Vučiću

0
1546

Povodom prikrivanja počinioca odgovornih za paljenje službenih prostorija Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, kao i posledica koje pogubna politika Vlade prema KiM do sada ima, ovo Udruženje oglasilo se saopštenjem koje u celosti prenosimo.

Prostorije posle paljenja
Prostorije „Otadžbine“ posle paljevine

Glavni razlog zbog kojeg je premijer preko svojih kriminalnih grupa zapalio prostorije Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je tekst člana predsedništva Marka Jakšića koji se dan pre paljevine pojavio u medijima. Tekst je objavljen pod naslovom „Kosovo damo – zid ne damo!“. Navodimo kratak izvod iz tog teksta koji je uzbudio premijera:

„A kako je sve počelo? Srbi iz severnog dela grada postavili su na samom mostu na Ibru 2011. godine ogromnu barikadu visine više od 6 metara, sa betonom i betonskim blokovima, da bi sprečili ekspanziju Albanaca iz južnog dela grada u sverni deo Kosovske Mitrovice. Aktuelna vlast je zarad otvaranja raznih poglavlja za ulazak u Evropsku uniju pristala da barikadu na mostu sruši i da na njeno mesto postavi, setimo se, tzv. Park mira. Barikadu su rušili članovi Srpske napredne stranke i zbog jačine barikade rušenje je trajalo, bez obzira na tešku mehanizaciju, više od tri časa. Tokom daljih pregovora Beograd se složio da ukloni i taj Park mira i da omogući slobodnu komunikaciju iz južnog dela grada u severni deo grada u svim pravcima. Da bi makar koliko toliko sačuvao obraz Beograd je postavio ovaj zid u dužini od 15 metara koji, i ovako i onako, Srbima ne znači ništa, ali je vlastima u Beogradu služio da srbuju i da se junače na prazno. Na kraju je Vučić pristao da i taj zid sruši uz žestoku dernjavu i strašnu halabuku kako bi oprao kosovsku izdaju.

Marta meseca 2004. godine, posle poznatih događaja kada je izvršen pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, bio sam član štaba za odbranu severnog dela Kosovske Mitrovice. Severni deo grada tada je posetio veliki broj političara iz Beograda kao i crkvenih velikodostojnika. Među onima koji su posetili Kosovsku Mitrovicu bio je i generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. Obilazeći most koji su tada čuvali pripadnici KFOR-a i UNMIK policije, a pred televizijskim kamerama i svojim partijskim drugovima, Aleksandar Vučić je tvrdo srbovao da bi u jednom trenutku „razjareno“ krenuo prema južnom delu grada dok su ga njegovi stranački prijatelji sprečavali. Sećam se, pitao sam tadašnjeg pokrajinskog funkcionera SRS, koji nažalost danas nije živ, šta ovaj nastup generalnog sekratara Srpske radikalne stranke znači. Odgovorio mi je „ma pusti ga, vidiš da folira, gde on da ide u južni deo kada je plašljiv kao zec“.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na prekinuta vukovarska i slavonska detinjstva ne bledi!

Na kraju, kada tokom narednih meseci Srbi sa Kosova i Metohije budu razgovarali sa svojim prijateljima i rođacima u ostatku Srbije kao u romingu, shvatiće da je vlast još jedan simbol državnosti ustupila separatistima u Prištini, a to je poseban pozivni telefonski broj. Makar u podsevesti shvatiće i osetiće da Kosovo i Metohija više nije Srbija a da glavna zasluga za to pripada premijeru Aleksandru Vučiću.“

Vučićevi piromani su upotrebili preteranu dozu tako da se vatra dizala u vis do trećeg sprata a dim do petog, što je izazvalo paniku građana koji žive u stabenoj zgradi gde se nalazla prostorija Narodnog pokreta «Otadžbina». Od gušenja dimom četvoro dece je završilo u bolnici a dobar deo građana spuštao se čaršavima i ćebadima niz terase spašavajući se od požara. Iako je udaljena samo sto metara od mesta požara, vatrogasnoj službi je trebalo više od pola sata da stigne do mesta nesreće. Kosovska policijska služba, koja je pod jurisdikcijom Prištine, uopšte se nije potrudila da sazna uzrok paljevine već je prihvatila objašnjenje vatrogasne službe da se radi o neispravnim instalacijama što je ordinarna laž imajući u vidu da su kompletne instalacije u prostorijama obnovljene pre pet godina. Stanari u zgradi su pre požara jasno čuli lomljavu stakla ali te činjenice Kosovsku policijsku službu nisu zanimale. Nisu ih interesovale ni kamere koje su bile postavljene na samo pet metara od prostorija i koje su mogle da pomognu u otkrivanju uzroka požara.

Sve ovo jasno govori da Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije «Otadžbina» smeta i Prištini i Beogradu. Inače, pripadnici Pokreta bili su na čelu odbrane severa Kosova punih četrnaest godina. Prištini smetaju jer se bore protiv stvaranja još jedne albanske države na Balkanu. A Beogradu nisu po volji jer jasno ukazuju na izdaju sadašnjeg režima u odbrani Kosova i Metohije.

Da Vas podsetimo:  Opstrukcija istine o zločinima OVK

Za pet godina od dolaska na vlast režima Aleksandra Vučića stanje u severnom delu grada Kosovske Mitrovice rapidno se izmenilo, ali na štetu Srba. U severnom delu grada izrgađeno je više od pedeset velikih stambenih objekata bez dozvole od strane Albanaca sa motivom promene etničke slike grada. Severni deo grada je preplavljen sa KS i RKS tablicama što u vreme tzv. «dosovske» vlasti nije bio slučaj. Srbi sa srpskim registarskim tablicama npr. KM, ne smeju ni da pomisle da odu u južni deo grada jer će da ostanu i bez vozila i bez dokumenata uz primerenu zatvorsku kaznu.

Dan državnosti Srbije, za razliku od ranijih vremena, na severu Kosova nije bio okićen srpskim zastavama jer lokalna vlast koja je birana po zakonu samoproglašene republike Kosovo nije smela da istakne srpska obeležja. Sa druge strane, 28. novembra prošle godine na dan državnosti Albanije Bujanovac i Preševo su okićeni zastavama Albanije.

Takozvani gradonačelnici koji su birani po lokalnim separatističkim zakonima samoproglašene republike Kosovo i koji su, u sitne noćne sate, položili i potpisali zakletvu da će braniti ustav samoproglašene republike Kosovo kao zenicu oka svog su redvni gosti Vlade i Skupštine Srbije. Normalno, za svoju vernost ovoj separatističkoj tvorevini oni su na platnom spisku samoproglašene republike Kosovo. Čudno je i to da su oni redovni gosti i u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu iako Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo. Valjda zbog toga što Rusi neće da budu veći Srbi od Srba.

Trećeg marta Federika Mogerini treba da dođe da otvori most na Ibru, poslednji simbol otpora Srba stvaranju samoproglašene republike Kosovo. Aleksandar Vučić daje kosovsku glavu za evropsko poglavlje. Vlast u Beogradu je dugo vremena govorila da Srbija ne može da bude talac sto hiljada Srba sa Kosova i Metohije, da bi narod u ostatku Srbije bolje živeo posle ulaska u Evropsku uniju. Što više vreme protiče i što se više približavamo Evropskoj uniji građani u Srbiji sve lošije žive. Kosova i Metohije se vlast odrekla što čak priznaje i srpski premijer kad kaže: „Sve što su Albanci tražili, mi smo im dali“.

Da Vas podsetimo:  Na OVOM GROBLjU u Češkoj ima VIŠE sahranjenih Srba nego na Zejtinliku!

P.S.
Aprila meseca prošle godine na sportsku halu u Zbinom Potoku uoči mitinga SNS bačene su eksplozivne naprave. Vlast u Beogradu se odmah potrudila da za to optuži koaliciju DSS-Dveri iako su i vrapci znali da je ceo incident odrađen u Vučićevoj režiji. Cilj je bio da se pokaže hrabrost srpskog premijera koji je govorio na tom mitingu i koga navodno ništa ne može da spreči da se pojavi na SNS spektaklu. Ovo jasno govori na koje je sve prljave maipulacije ova vlast spremna. Normalno je da vinovnici nisu otkriveni jer vlast neće sama sebe da otkrije.

Kosovska Mitrovica
Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“

www.kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime