Prevremeni izbori u Hrvatskoj 11. septembra

0
531

kolinda-gk-foto-printscreen-1421014175-606865Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati u nedjelju, 11. septembra.

Biće to deveti izbori za Hrvatski sabor od nezavisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas.

Na listi za koju će glasati moći će zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost u odnosu na sve druge kandidate sa te liste.

Biraće 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinca u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon prethodnih parlamentarnih izbora, približno 3,8 miliona birača odlučiće ko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku vladu.

Prošli saziv

U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih lista s partnerima, no većina je srušila svog premijera Tihomira Oreškovića.

Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja je novu većinu željela osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

Prethodni parlamentarni izbori u Hrvatskoj koštali su više od 15 miliona evra, a nadziralo ih je 13.500 posmatrača.

Al Jazeera

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime